Tekirdağ-Hayrabolu yöresinde yetiştirilen şeker pancarının (Beta vulgaris L.) beslenme durumunun belirlenmesi

Bu çalınma Tekirdağ-Hayrabolu yöresinde yetiştirilen şeker pancarı bitkisinin beslenme durumunu incelemek ve beslenme sorunlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yörede şeker pancarı yetiştirilen 30 farktı tarladan yaprak ve toprak örnekleri alınmıştır. Alınan yaprak ve toprak örneklerinde azot (N), fosfor (P), potasyum (K), sodyum (Na), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn) ve mangan (Mm) analizleri yapılmıştır. Yaprak örneklerine ait analiz sonuçlan sınır değerleri ile karşılaştırılarak şeker pancarı bitkisinin beslenme durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, şeker pancarı bitkisinin yaprak örneklerinin N, P, K, Na, Ca ve Mg kapsamları, sınır değerlere göre yeterli ve yüksek düzeyde belirlenmiştir. Şeker pancarı bakisinin Pe, Zn ve Mn çoğunlukla yetersiz düzeyde belirlenmiştir. Bu nedenle yörede mikro besin elementli gübre kullanımının yararlı olabileceği önerilmiştir.

Determination of nutritional status of sugar beet (Beta vulgaris L.) grown in Tekirdağ-Hayrabolu Region

This stuy vas conducted to evaluate the nutritional status anrf the nutritional problems of sugar beet grown in Tekirdag-Hayabolu Region. For this purpose, soil and leaf samples of sugar beet were collected from 30 different field. Soil and leaf samples were analysed for their N, P, K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn and Mn contents. Nutritional status of sugar beef was evaluated by comparing the results of analyses with the interpretative values for the nutrients. According to the results, N, P, K, Na, Ca and Mg contents of sugar beet leaf samples were found sufficient or high. On the other hand, Fe, Zn and Mil contents of sugar beet leaf samples vere found insufficient, generally. Therefore, it was suggested that microelements fertilizers should he used for sugar beet in this region.

___

  • Alpaslan, M., A. Günes, A. Inal ve M. Aktas, 2001. Akdeniz bölgesi seralarinda yetistirilen bitkilerin beslenme durumlarinin incelenmesi, II. Domates, hiyar, biber ve patlican bitkilerinin beslenme du- rumlari, A.Ü. Zir. Fak. Tarim Bilimleri Dergisi, 7, (4), 12-22.
  • Anonim. 2000. 2000 yili tarim raporu, Tarim ve Köyisleri Bak., Tekirdag Il Müd. Tekirdag.
  • Arslan, N. ve B. Gürbüz, 1994. Dünya seker pancari gübrelemesinde son gelismeler, Seker Pancari Ye- tistirme Teknigi Sempozyumu, II. Gübreleme ve Sulama, 6-7 Mayis, Konya.
  • Aydemir, O. Ve F. Ince, 1988. Bitki Besleme, D.Ü. Egitim Fak. Yayinlari No:2, Diyarbakir
  • Demirer, T.; A. R. Brohi; H. Koç ve M. R. Karaman, 1994. Degisik azot ve fosfor dozlarinin seker pan- carinin verim ve kalitesine etkisi, Seker Pancari Yetistirme Teknigi Sempozyumu, II. Gübreleme ve Sulama, 6-7 Mayis, Konya.
  • Jones, Jr. J.B., B. Wolf and H. A. Mills 1991. Plant analysis handbook. P.1-213. micro-macro Pub, Inc. USA.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Topragin Kimyasal Analizle- ri II. Bitki Analizleri, A. Ü. Ziraat fak. Yayinlari no:453, Ankara.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve Topragin Kimyasal Analizle- ri III. Toprak Analizleri, A.Ü. Ziraat Fak. Egt. Arast. Ve Ge. Vakf. Yayin No:3, Ankara.
  • Lindsay, W. L. and W. A. Norvell, 1978. Develop- ment of a DTPA soil test for zinc, iron, manga- nese and copper, Soil Sci. S. A. J. 42: 421-428.
  • Saglam, M. T. 2001. toprak ve suyun Kimyasal analiz yöntemleri, T.Ü. Tekirdag Ziraat Fak. Yay. No:189, Tekirdag.
  • Soysal, M. I. 1993. Biometrinin Prensipleri, T.Ü. Tekirdag Ziraat Fak. Yay. No:95, Tekirdag.
  • Tok, H. H.; M. T. Saglam, H. Altay ve A. Adiloglu, 1992. Trakya Bölgesi topraklarinda Seker Pancari Bitkisinde Bor Noksanligi Belirtilerinin Arasti- rilmasi ve Bu Belirtilerin Bazi Bor Bilesikleri Ile Giderilmesi, T.Ü. Tekirdag Ziraat Fak. Derg i- si, Cilt:1, Sayi: 2, Tekirdag.
  • Tok, H. H., 1997. Bitki Besleme, T.Ü. Tekirdag Ziraat Fak. Yay. No:109, Tekirdag.
  • Tuncay, H. 1994. Toprak Fizigi Uygulama Kilavuzu, E. Ü. Ziraat Fak. Teksir No: 29, Izmir.
  • Turhan, A. ve A. Özgümüs, 1992. Azotlu ve Potas- yumlu Gübrelemenin Seker Pancarinin verim ve Bazi Kalite özellikleri Üzerine Etkileri, U. Ü. Zi- raat Fak. Dergisi, s: 99-106, Bursa.
  • Ulrich, A. ve F. J. Hills, 1978. Plant analysis as a guide for mineral nutrition of sugar beet in Cali- fornia. University of California, Division of Agric. Sci-Bul. 1879: 18-21.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konya ekolojik şartlarında silajlık Sorgum-Sudan otu melezlerinin verimleri ile verimi etkileyen bazı özelliklerinin belirlenmesi

Ramazan ACAR, M. Aydın AKBUDAK, BAYRAM SADE

Boru çiçeği (Datura stramonium L.)' nin botanik varyetelerinde farklı azot dozlarının tohum verimi ve alkaloit içerikleri üzerine etkileri

Aylin KULAKSIZ, Yüksel KAN

Tekirdağ-Hayrabolu yöresinde yetiştirilen şeker pancarının (Beta vulgaris L.) beslenme durumunun belirlenmesi

Aydın ADİLOĞLU, Merih GÜLER

Farklı seviyelerde enerji içeren rasyonların Konya Merinosu kuzu ve toklularında besi performansı ve bazı karkas karakterlerine etkileri

Yılmaz BAHTİYARCA, Ahmet Hamdi AKTAŞ, YUSUF CUFADAR

Yumurta tavuklarında havalandırma miktarına yerleşim sıkılğı ve yapının ısı geçirme katsayısının etkisi

Nuh UĞURLU, Mehmet KARA

Ekmeklik buğdaylarda (Triticum aestivum L.) kalite özelliklerinin kombinasyon yeteneği, melez gücü ve kalıtımı

Asuman KAN, BAYRAM SADE

Properties of irrigation water quality in Konya closed basin

MEHMET ZENGİN, Fethi BAYRAKLI, Ümmühan ÇETİN

Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi

Ramazan ACAR, Ahmet GÜNCAN

Kırıkkale ilinde cerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin üretim maliyeti ve fonksiyonel analizi

CENNET OĞUZ, Ömer ALTINTAŞ

Konya' da satılan beyaz peynirlerin nitrat ve nitrit içerikleri

Ahmet AYAR, Memiş ÖZDEMİR