Kuşyeminde (Phalaris canariensis L.) farklı sıra aralığı ve azot dozlarının verim, verim unsurları ve bazı morfolojik özellikler üzerine etkileri

Bu araştırma 1996 yılında Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi deneme tarlalarında ve sulu şartlarda, farklı sıra arası mesafe ve azot dozlarının kuşyeminde dane verimi, verim unsurları ve bazı morfolojik özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. "Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller" deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, kuşyemi populasyonuna 4 sıra arası mesafesi (20, 25, 30 ve 35 cm) ve 4 azot dozu (0, 3, 6 ve 9 kg N/da) uygulanmıştır. Dane verimi üzerine, sıra arası mesafesi (S) ve azot dozları (N) ile SxN inte-raksiyonunun etkisi istatistiki olarak önemli olmuştur. En dar sıra aralığı mesafesinden (20 cm) en yüksek dane verimi (51.00 kg/da) alınmışta. Azot dozları içerisinden en yüksek dane verimi ise 3 ve 6 kg/da N uygulamasından elde edilmiştir (48.39 kg/da ve 47.49 kg/da). SxN kombinasyonu yönünden ise en yüksek dane verimi (56.63 kg/da) sıra arası mesafesinin 20 cm ve azot dozunun 6 kg/da N olduğu parsellerde belirlenmiştir. Aynca bitki boyu, kardeş sayısı, m2'de salkım sayısı, salkım boyu, salkımda dane sayısı, salkımda dane ağırlığı, bin dane ağırlığı ve hasat indeksi özellikleri de belirlenmiştir.

The effects of different row spacings and nitrogen doses on the yield, yield components and some morphological traits of canary grass (Phalaris canariensis L.)

This research was conducted to determine the effect of different row spacings and nitrogen doses on the grain yield, yield components and some morphological traits of canary grass (Phalaris canariensis L.) in the field of Bahri Dağdaş Winter Cereal Research Center in 1996. In the research which was arranged in the "Split plots on randomized complete block design" with three replications, 4 row spacings (20, 25, 30 and 35 cm) and nitrogen doses (0, 3,6 and 9 kg N da-1) were applied. The effect of row spacings (S), nitrogen doses (N) and SxN interaction on grain yield was significant. The narrowest row spacing (20 cm) gave the highest grain yield (51.00 kg da-1). Nitrogen doses of 3 and 6 kg N da-1 gave the highest yield(48.39 kg da-1 and 47.49 kg da-1). Stand point-of SxN combination, the combination of 20 cm of row spacing and 6 kg N da-1 gave the highest grain yield (56.63 kg N da-1). Futhermore, plant height, tiller number, panicula number per square metter, panicula lenght, grain number and weight in panicula, 1000 grain weight and harvest index were also determined.

___