Konya ilinde buğdaylarda saptanan yaprakbiti türlerinin populasyon gelişimi

1989 ve 1990 yıllarında Konya ilinin 5 ilçesinde yürütülen bu çalışmada, haftalık olarak yapılan sayımlarla buğday tarlalannda ildeki en yaygın türler olan Sitobion avenae (F.), Diwaphis noxia (Kurdjumov) ve Sipha (Rungsia) elegans Del Guercio'ın populasyon gelişimi izlenmiştir. Sonuçta; en erken görülen, genellikle daha yüksek populasyon oluşturabilen ve bitki üzerinde daha uzun süre kalan türün S. avenae olduğu belirlenmiştir. Buğday üzerinde daha geç görülen D. noxia ve S. (Rungsia) elegans ise yörede buğdayın fenolojik durumuna bağlı olarak daha düşük populasyon oluşturmuştur. Parazitizmin her üç yaprakbiti türünün buğdaydaki populasyonu üzerindeki etkisi çok sınırlı bulunmuştur.

Population development of aphid species on wheat in Konya province

Population developments of Sitobion avenae (F.), Diwaphis noxia (Kurdjumov) and Sipha (Rungsia) elegans Del Guercio, common cereal aphid species in Konya province, were weekly observed in the study carried out during 1989-1990 in five localities of the province. S. avenae was determined as a species occurring earlier, generally forming higher population and staying longer time on the plant than the others. D. noxia and S. (Rungsia) elegans , the species occuring later, formed lower population level related with wheat growth period. The effect of parasitism on population of each aphid species on wheat was very low.

___

  • Ankersmit, G.W. ve Carter, N., 1981. Comparison of the epidemiology of Metopo-lophium dirhodum and Sitobion avenae on winter wheat. Neth. J. Path., 87 : 71-81.
  • Carter, N., Dixon, A.F.G. ve Rabbinge, R., 1982. Cereal Aphid Populatlons : Biology, Simulation and Prediction. Pudoc, Wageningen, 91 pp.
  • Duran, M. ve Koyuncu, N„ 1974. Orta Anadolu Bölgesi hububat alanlarında buğday yaprakbiti [Diuraphis (= Brachycolus) noxius Mordv.)'nin zarar derecesi ve mücadelesi üzerinde ön çalışmalar. Ankara Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü. Hububat Zararlıları Lab. 104.653 nolu proje
  • Elmalı, M., 1993. Konya ilinde buğdaylarda zarar yapan yaprakbitl türleri ve faydak faunanın tesbiti ile en yaygın türün biyoekolojisi üzerinde araştırmalar. Yayınlanmamış doktora tezi, 156 s.
  • Elmalı, M. ve Toros, S., 1994. Konya ilinde buğday tarlalarında yaprakbitl doğal düşmanlarının tesbiti üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Biyolojik Mücadele Kongresi. 25-28 Ocak. İzmir. 13-28.
  • Elmalı, M. ve Toros, S., 1996. Konya ilinde buğdaylarda Aphidoidea türleri ve bulunuş oranları. Ank. Ontv. Zlr. Fak. Yay.: 1454, Bil. Arş. ve Inc.: 802. Ankara, 40 s.
  • Jones, J.W„ Byers. J.R.. Buus, RA ve Harris, J.L., 1989. A new pest in Canada : Russian wheat aphid, Diuraphis ncada (Mordvllko) (Homoptera : Aphididae). Can. Entomol. 121 : 623-624.
  • Honek, A.. 1987. Effect of plan t quality and microclimate on population growth and maximum abundances of cereal aphids, Metopolophium dirhodum (Walker) and SUdbton avenae (F.) (Hom.. Aphidiade). J. appl. Ent. 104 : 304-313.
  • Wiktelius. S. ve Ekbom, B.S., 1985. Aphids İn spring sown cereals in Central Sweden : Abundance and distribution 1980-1983. Z. ang. Ent 100 : 8-16.