Konya ili Karapınar ilçesi' nin ekoturizm yönünden görsel kalite değerlendirmesi ve SWOT analizi

Dünya ülkelerinin turizm sektörü doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik bir altyapı ile hızla gelişmektedir. Global dünya görüşü turizm sektörünü de en etkin bir şekilde yeni arayışlara yönlendirmektedir. Sürdürülebilirlik kavramı turizm sektöründe de üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir olgu haline gelmiştir. Yoğun kitle turizminin yerini alternatif turizm çeşitleri almaya başlamıştır. "Dünya Ekoturizm Zirvesi"nde ekoturizm, "yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, bunun yanı sıra yerel halkların ekonomik kalkınmasına destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gözeten bir yaklaşım yada tavır" olarak benimsenmiştir. Ekonomik, sosyal, kültürel, doğal ve teknolojik açılardan yoğun bir değişimin yaşandığı ve yeni performans kriterlerinin çıktığı günümüzde, organizasyonların güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek fırsatlardan maksimum faydalar sağlanmaya çalışılmaktadır. Bilinçli ve sistematik analizler yaparak kaynak ve kabiliyetlerin en iyi şekilde kullanılabilmesi ve yeni stratejiler geliştirilebilmesi için "SWOT Analizi" çalışması ve alanda araçla, yaya ve havadan yapılan geniş kapsamlı izlenimler ile ortaya çıkarılan "Görsel Kalite Değerlendirmesi" stratejik bir öneme sahiptir. Bu araştırmada, Konya İli Karapınar İlçesi 'nin doğal ve kültürel değerlerinin ekoturizm yönünden mevcut durumu ve ekoturistik faaliyetlere yönelik gelecekteki planlama ve uygulama kararlarına yardımcı olabilecek veriler "Görsel Kalite Değerlendirmesi" ve "SWOT Analizi" uygulanarak ortaya çıkarılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

kalite, ekoturizm

Visual quality assessment and SWOT analysis ecotourism aspect for Karapınar country of Konya

Tourism sector develop rapidly with a natural, cultural and socio-economic infrastructure in world countries. Global world viewpoint also canalize tourism sector most effectively new seekings. Sustainability concept also in tourism sector has been turned out to be the fact that has to be insisted on sehsitivenessly. Alternative tourism sorts began to supersede dense mass tourism. In "World Ecotourism Summit", it has been adopted as ecotourism, "that cover worlds natural resources sustainability, furthermore supporting common peoples, economic development, approach or attitude that protect. From economic, social, cultural, natural and technological angles anintensive change that live and new performance criteria that appear in present, determining strong and -weak aspects of organizations, maximum benefits try to provide from opportunities, visual quality assessment that being exposed preparing sentient and systematic analysis, to use resource and abilities expediently and to be improved new strategies "SWOT Analysis" study and with vehicle, on foot and flying extensive impression has an importance. In this study, natural and cultural values of Karapınar county of Konya city from prevailing condition of ecotourism and data towards ecotouristic activities that will facilitate to future planning and implementation decisions applying to be exposed visual quality assessment and SWOT analysis ecotourism aspect.
Keywords:

quality, ecotourism,

___

  • Aktan, C,C, 1999. 2000'li Yıllarda Yeni Yönetim Teknikleri. Stratejik Yönetim. TÜGİAD Yayını İstanbul.
  • Anonim, 2002. Sustainable Development Of Ecotourism Web Conference. Final Report. (19-22 May) www.planeta.com Quebec Canada.
  • Anonim,2004, http://www.jeoloji.selcuk.edu.tr/ im­ages /meke.jpg
  • Bricker, K,S, Kerstetter, D,L., 2001. Ecotourists And Ecotourism: Benefit Segmentation And Experi­ence Evaluation.Division Of Forestry-Recreation, Park And Tourism Reseorces Program. West Vir­ginia University Morgantown.
  • Bukenya, J,O., 2001. Application Of GIS in Ecotour­ism Development Decisions: Evidence From The Pearl Of Africa. In Vijah R. Kannan (ed.), South­east Decision Science Institute's Proceedings—Thirty-First Annual Meeting, Charlotte NC. Pp. 299-303.
  • Buldur, A,D., 2001. Karapınar'ın (Konya) Özellikleri.Karapınar sempozyumu.Karapınar.Konya.
  • Canik, B, Arıgün, Z., 2001. Karapınar Kızılören Do­layındaki Obrukların Oluşumu. Karapınar Sem­pozyumu. Karapınar. Konya.
  • Drumm, A, Moore, A., 2002. Ecotourism Develop­ment A Manual For Conservation Planners And Managers. The Nature Conservancy, Arlington, Virginia, USA.
  • EPG 1998. Prince George Region Tourism Develop­ment Opportunity Analysis. Economic Planning Group (EPG). http://www.pgrdc.bc.ca/tourism_ report/ report.pdf. Canada.
  • Gümüşçü, O, Yılmaz, M., 2001. Karapınarın Kuruluş Öyküsü. Karapınar Sempozyumu. Karapınar. Konya.
  • Gündüz, L, 1980. Bütün Yönleriyle Karapınar. Konya.
  • Güngör, S., 2003. Beyşehir İlçesi ve Yakın Çevresi Turizm ve Rekreasyon kullanımına yönelik pey­zaj potansiyelinin saptanması üzerine bir araştır­ma. A.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Ankara.
  • Karadoğan, S., 200 î. Karapınar Çevresinde Farklı Jeomorfolojik Şekiller, Özellikleri ve Turizm Po­tansiyelleri. Karapınar Sempozyumu. Karapınar. Konya.
  • Özcan K., 200 î. Karapınar Kenti Mevcut Açık-Yeşil Alan Verileri. Karapınar Sempozyumu. Karapı­nar. Konya.
  • Özkan Yürik, E., 2003. Turizmin Geleceği:Eko Tu­rizm Standart Dergisi. Ajans Türk Matbaacılık Sanayf A.Ş.ISSN 1300-8366 Yıl:42 Sayı:500 An­kara.
  • Pepper, C, 2002. Sustainability Of Tourism And Ecotourism A Background Paper Prepared For The State Sustainability Strategy.
  • Şahin, M, Aksu, M., 2003. Sürdürülebilir Kalkınmada Turizmin Yeri ve Türkiye'de Sürdürülebilir Tu­rizm Hareketleri. Standart Dergisi Ajans Türk Matbaacılık Sanayi A.Ş.ISSN İ300-8366 Yıi:42 Sayı:494 Ankara.
  • Scheyvens, R., 1999. The Potential For Ecotourism To Facilitate The Empowerment Of Local Communi­ties in Southern Africa: A Summary Report Using Selected Case Studies. School Of Global Studies Massey University. New Zealand.
  • Yeomans, W., 1983. Visual Resource Assessment. A User Guide. MOE Manual 2. ISSN 0821-0640; 2. Ministry of Environment. Victoria B.C. Canada.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.