Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi

Türkiye bitkisel gen kaynaklan yönünden zengindir. Gerek doğal vejetasyonda gerekse tarım alanlarında değişik amaçlı kullanıma uygun çok sayıda tür bulunmaktadır. Bu bitkilerin bazıları icaba yem özelliği taşımakta ve hayvanlar tarafından değerlendirilmektedir. Bu nedenle kültürü yapılan yem bitkilerine alternatif olabilecek türler belirlenebilir. Bu araştırmada Konya'da doğal olarak yetişen ve kaba yem niteliği olan , değişik familyalardan 11 bitkinin ham protein oranları ve bazı morfolojik karakterleri incelenmiştir. En yüksek bitki boyu Atriplex nitens Schkuhr. (161,0 cm), en fazla bitki ağırlığı Alcea pallida Waldst et. Kit. (519,85 g) ve en yüksek ham protein oranı Atriplex hastata L.(%17,84)'da tespit edilmiştir

Determination of the morphological characteristics and crude protein contents of some wild species which can be used as forage crops

Turkey is rich in plant genetic resources. There are many plant species for different uses im both cropland and natural vegetation. Some of these plants have value of hay and are utilized by livestock. Therefore, it should be determined that which plant species can be alternative to cultivated forage plants. This study was conducted to determine the morphological characteristics and crude protein ratios of 11 wild plants naturally growing in Konya. Maximum plant height was obtained from Atriplex nitens Schkuhr. (161,0 cm). Maximum plant weight was determined in Alcea pallida Waldst et Kit. (519,85 g). Maximum crude protein ratio was found in Atriplex hastata L (%17,84).

___

  • Acar,R.,1994.Yem Bitkilerinde Kalite ve Kaliteye Tesir Eden Faktörler (Yük. Lisans Semineri Y - a yinlanmamis).S.Ü. Fen Bil. Ensti. Konya
  • Akyildiz,A.R.,1967.Türkiye Yem Maddeleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayin No:293. Ankara.
  • Alinoglu,N.,Özmen,A.T.,Barlas,G.,1973.Çayir Mera- larda Yetisen ve Yetistirilen Yem Bitkileri Söz- lügü. Ankara Çayir-Mera ve Zootekni Ars. Ensti- tüsü Yayin No:34. Ankara.
  • Anlarsal,A.E.,1996.Kurak ve Yari Kurak Kosullarda Tuzcul Bitkilerin(Halofit) Kaba Yem Üretim Po - tansiyelleri.Ç.Ü.Ziraat Fak. Dergisi. 11, (1) :73- 83.Adana.
  • Anonymous,1995.Weeds in Sugar Beet.Hoechst Schering AgrEvo GmbH.Berlin.
  • Baytop,T.,1994.Türkçe Bitki Adlari Sözlügü. Türk Dil Kurumu Yayin No:578.Ankara.
  • Çetik,A.R.,1985.Iç Anadolu Vejetasyonu ve Ekoloji- si.Selçuk Üniversitesi Yayin No:7.Konya.
  • Delipavlov,D.,Popova,M.,Kovachev,I.,Terziyski,D.,C heshmejiyev,I.,Gramatikov,D.,1983.Opredelitel Na Rasteniyata V Bulgaria, Zemizdat (Çev. Uzm. Zir. Y. Müh. N. Akgün), Sofia.
  • Gençkan,M.S.,1983.Yem Bitkileri Tarimi.Ege Üniv. Ziraat Fak.Yayin No:467.Izmir.
  • Gomolitski,P.A.,1982.Sorniye Rasteniya Polivnih Zemel Uzbekistana, Izdatelstvo Fan (Çev. Uzm. Zir. Y.Müh.N.Akgün),Tashkent,USSR.
  • Güncan,A.,1985.Yabanci Otlar ve Mücadelesi. Selçuk Ün. Ziraat Fak. Ders Notlari. Konya.
  • Kansu,S.,1943.Ankara Civarinda Yetisen Bazi Mühim Step Nebatlarinin Hayvan Tegdiyesi Bakimindan Ehemmiyetleri. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Çalismalar Sayi:131.Ankara.
  • Kargioglu,M.,1990.S.Ü. Alaeddin Keykubat Kampüsü Flora ve Vejetasyonu.S.Ü.Fen Bilimleri Enst.(Yüksek Lisans Tezi, yayinlanmamis). Konya.
  • Lubenov,Y.,1985.Zararli Otlar Yasam ve Ölüm Kay- nagidir(Çev.B.Makakli,M.Dinçer).Çag Matbaa- si.Ankara.
  • Özkaynak,I.,Mülayim,M.,Tamkoç,A.,Acar,R.,Soylu,S. ,1994.S.Ü.Ziraat Fakültesi Çomakli Çiftligi Me - rasinda Vejetasyon Etüdü.S.Ü.Ziraat Fak. Dergi- si,7(5):50-62.Konya.
  • Polat,H.,1992. S.Ü. Alaeddin Keykubat Kampüsü Sahasi Dogal Florasi Içerisindeki Bazi Bitkilerin Besin Maddesi Içerikleri Üzerine Bir Arastirma. S.Ü.Fen Bilimleri Enst.(Yüksek Lisans Te- zi,yayinlanmamis).Konya.
  • Seçmen,Ö., Leblebici,E.,1996.Türkiye Sulak Alan Bitkileri ve Bitki Örtüsü.Ege Üniversitesi.Fen Fakültesi.Yayin No:158.Izmir.
  • Tan,M.,Yolcu,H.,2001.Yabanci Ot Karakterindeki Bazi Bitkilerin Kaba Yem Olarak Besin Degeri Özellikleri. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiriler Kitabi C.3.S:199-204.Tekirdag.
  • Tatli,A.,1988.Erzurum Bölgesinin Yaygin Çayir ve Mera Bitkileri. Birlesmis Milletler Gida ve T a- rim Örgütü. Gözde Repro Ofset.Ankara.
  • Uygur,F.N.,Koch,W.,Walter,H.,1986.Çukurova Bö l- gesi Bugday-Pamuk Ekim Sistemindeki Önemli Yabanci Otlarin Tanimi.F.U.T.Müllerbader,7024 Filderstadt-Plattenhardt.
  • Yilmaz,T.,1975.Aslim Merasinda,Tuzluluk-Taban Suyu Seviyeleri Ile Vejetasyon Iliskileri. Konya Bölge Topraksu Ars. Enstitüsü Genel Yayin No:34.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı seviyelerde enerji içeren rasyonların Konya Merinosu kuzu ve toklularında besi performansı ve bazı karkas karakterlerine etkileri

Yılmaz BAHTİYARCA, Ahmet Hamdi AKTAŞ, YUSUF CUFADAR

Boru çiçeği (Datura stramonium L.)' nin botanik varyetelerinde farklı azot dozlarının tohum verimi ve alkaloit içerikleri üzerine etkileri

Aylin KULAKSIZ, Yüksel KAN

Konya ekolojik şartlarında silajlık Sorgum-Sudan otu melezlerinin verimleri ile verimi etkileyen bazı özelliklerinin belirlenmesi

Ramazan ACAR, M. Aydın AKBUDAK, BAYRAM SADE

Konya' da satılan beyaz peynirlerin nitrat ve nitrit içerikleri

Ahmet AYAR, Memiş ÖZDEMİR

Properties of irrigation water quality in Konya closed basin

MEHMET ZENGİN, Fethi BAYRAKLI, Ümmühan ÇETİN

Fosfor seviyesi farklı rasyonların etlik piliçlerin farklı büyüme dönemlerinde besi performansı ve bazı kemik özelliklerine etkileri

YUSUF KONCA, Oktay YAZGAN

Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi

Ramazan ACAR, Ahmet GÜNCAN

Kırıkkale ilinde cerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin üretim maliyeti ve fonksiyonel analizi

CENNET OĞUZ, Ömer ALTINTAŞ

Ekmeklik buğdaylarda (Triticum aestivum L.) kalite özelliklerinin kombinasyon yeteneği, melez gücü ve kalıtımı

Asuman KAN, BAYRAM SADE

Humik asitin farklı kil tipine sahip topraklarda potasyum fiksasyonu üzerine etkisi

ABDULLAH BARAN, ORHAN DENGİZ, Sonay OK