Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan tuzlu ve normal suların patlıcan (Solanum melongena L.) bitkisinin bazı özelliklerine ve toprak tuzluluğuna etkisi

Bu çalışma patlıcan bitkisinde, gelişme periyodu 3 döneme ayrılarak bu dönemlerin farklı kombinasyonlarında uygulanan normal ve tuzlu suyun, bitki gelişimine ve toprak tuzluluğuna etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada tuzlu su olarak 5 dS/m ve normal su olarak da 0.25 dS/m elektriksel iletkenliğe sahip sular kullanılmıştır. Özellikle ilk dönemlerde olmak üzere farklı dönemlerde uygulanan tuzlu suyun; bitki su tüketimini, bitki boyunu, bitki ağırlığını önemli düzeyde azalttığı buna karşılık yaprakların mineral madde içeriğini ve toprak tuzluluğunu önemli düzeyde artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca yüksek tuzlu su uygulamalarında mutlaka yıkama yapılmasının gerektiği ortaya çıkmıştır.

The effect of saline and normal waters applied in different stages on some properties of eggplant (Solanum melongena L.) and soil salinity

This study was carried out to determine the effect of normal and saline waters applied in 3 different stages on the growth of eggplant and soil salinity. Saline and normal waters have been applied in different combinations in these 3 stages. In the study, saline -water and normal water have an electrical conductivity of 5 dS/m and 0.25 dS/m, respec-tively. Saline water applied in different stages especially in the early growing period, decreases the water consump-tion, plant height and weight but increases mineral material content (total ash) of plant and soil salinity significantly. In addition; if highly saline water Used in irrigation, leaching applications have to be done.

___

  • Dinar, A., Letey, J. Waux, H.J., 1986. Optimal ratios of saline and nonsaline irrigation waters for crop production. Soil Sci. Soc. Am. J., Vol 50(2):440- 443.
  • Erözel, A. Z., 1993. Sulama suyu kalitesinin kuru fasulye verimine etkisi. A. Ü. Ziraat Fakültesi Ya- yin No: 1333, Bilimsel arastirma ve incelemeler: 738, Ankara.
  • Erözel, A. Z. ve A. Öztürk, 1996. Farkli sulama suyu tuzluluk düzeyleri ve tabansuyu derinliklerinin ha- vuç verimine ve toprak tuzluluguna etkisi. Ankara Ü. Ziraat Fak. Tarim Bilimleri Dergisi. Cilt:2(3): 91-97, Ankara.
  • Kacar, B.1972. Bitki ve Topragin Kimyasal Analizle- ri:II. Bitki Analizleri. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayin- lari:453, Uygulama Kilavuzu:155, Ankara.
  • Koç, O., 1998. Sulama suyu kalitesinin turp (Raphanus sativus L.) verimine etkisi. (Yüksek li- sans tezi) A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarimsal Yapilar ve Sulama Anabilim Dali, Ankara.
  • Lal, R.K.,1985. Effect of salinity applied at different stages of growth on seed yield and its constituents in field peas. Indian J. of Agronomy. Vol 30(3): 296-299.
  • Maas, E. V. ve G. J. Hoffman, 1977. Crop salt tolerance-current assessment. J. Irrig. And Drain Div. ASCE, 103(IR2): 115-134.
  • Mitchell, J.P., Shennan, C., Grattan, S.R., May, D.M., 1991. Tomato fruit yields and quality under water deficit and salinity. J. Amer. Soc. Sci., 116 (2):215-221.
  • Miyamoto, S., Piela, K. ve Petticrew, J., 1985. Salt effects on germination and seedling emergence of several vegetable crops and guayule. Irrig. Sci. 6(3): 159-170.
  • Öztürk, A. ve Erözel, A. Z., 1994. Tabansuyu derinli- gi ve sulama suyu kalitesinin biber su tüketimine etkisi. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayin No: 1366, Bi- limsel arastirma ve incelemeler: 755, Ankara.
  • Pasternak, D., De Malach, Y. ve Borovic, I., 1986. Irrigation with brackish water under desert conditions VII. effect of time of application of brackish water on production of processing tomatoes. Agricultural Water Management, 12(1- 2):149-158.
  • Subba, R.N., Subbaiah, G.V. ve Ramaiah, B., 1987. Effect of saline water irrigation on tomato yield and soil properties. Journal of the Indian Society of Coastal Agricultural Research, 5(2):407-409.
  • Vinten, A., Shalhevet, J., Meiri, A. ve Peretz, J. 1986. Water and leaching requirements of industrial tomatoes irrigated with brackish water. Irrig. Sci. 7(1): 13-25.
  • Yurtseven, E. ve B. Sönmez, 1996. Sulama suyu tuz- lulugunun domates verimine ve toprak tuzluluguna etkisi, Doga, Tr. J. Of Agriculture and Forestry, 20(1):27-33.
  • Yurseven, E., A. Öztürk, A. Kadayifçi ve B. Ayan, 1996. Sulama suyu tuzlulugunun biber- de(Capsicum annuum) farkli gelisme dönemlerin- de bazi verim parametrelerine etkisi. Ankara Ü. Zi- raat Fak. Tarim Bilimleri Dergisi. Cilt:2(2): 5 -10, Ankara.
  • Yurtseven, E., C. Kütük, K. Demir, A. Öztürk, M. Parlak, 2000. Turp (Raphanus sativus L.) bitkisin- de sulama suyu tuzlulugu ve Ca/Mg orani uygula- malari: II. Bitki biokütle ve mineral madde içerig i- ne etkisi. Ankara Ü. Ziraat Fak. Tarim Bilimleri Dergisi. Cilt:6(1): 92-98, Ankara.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konya çiftçisinin tarım ilacı kullanımının genel olarak değerlendirilmesi

Himmet İNAN, NUH BOYRAZ

Selçuklu-97makarnalık buğday çeşidinde kışlık ve yazlık ekimde farklı azot dozları ile sulama seviyelerinin verim, bazı verim unsurları ve kalite faktörlerine etkisi

Celal YILDIZ, ALİ TOPAL

Konya ili Çumra ilçesindeki derin kuyu sulama pompaj tesislerinin yıllık kullanımı

Sedat ÇALIŞIR, TAMER MARAKOĞLU, M. Uğur YILDIZ

Konya ilinde örtü altında yetiştiricilik yapan işletmelerde domates üretiminin fonksiyonel analizi ve üretim maliyetinin tespiti

CENNET OĞUZ, Hasan ARISOY

Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi

SERPİL ÖNDER, Filiz AKLANOĞLU

Görsel kirlilik ve Konya kenti örneğinde incelenmesi üzerine bir araştırma

SERPİL ÖNDER, Nurgül KONAKLI

Konya ilinde süt sığırları için serbest duraklı barınak tasarımında alternatif yaklaşım

Nuh UĞURLU, Selda UZAL

Bazı makarnalık buğday (T. durum Desf.) melezlerinde verim özelliklerinin diallel analizi

Neclet AKGÜN, ALİ TOPAL

Ankara Gölbaşı İlçesi ve yakın çevresinde yayılım gösteren arazilerin kalite durumlarının belirlenmesinde parametrik metod yaklaşımı

ORHAN DENGİZ

Düşük protein içerikli rasyonlara prebiyotik veya antibiyotik katkısının japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) besi performansına etkisi

Sinan S. PARLAT, Yıldız Alp ÖNDER, Oktay YAZGAN, Yılmaz BAHTİYARCA