Tüketicilerin Kişilik Özellikleri ile Finansal İyilik Hâli ve Risk Alma Tutumu Arasındaki İlişki

Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin kişilik özellikleri ile finansal iyilik hali ve risk alma tutumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca tüketicilerin demografik özelliklerine göre kişilik özellikleri ile finansal iyilik hali ve risk alma tutumunun farklılaşıp farklılaşmadığı da tespit edilmiştir. Bu amaçla araştırmada Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim gören 200 öğrenci üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kişilik özellikleri (Five Factor), finansal iyilik hali ve risk alma tutumu ölçekleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin cinsiyete göre risk alma tutumu ve finansal iyilik hali ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre risk alma tutumu algısı ve finansal iyilik hali algısı daha yüksektir. Buna karşın katılımcıların cinsiyetine göre beş faktör kişilik envanteri farklılaşmamaktadır. Ayrıca risk alma tutumu algısı açısından deneyime açıklık, uzlaşabilirlik, dışa dönüklük boyutları ile pozitif ve güçlü bir ilişki, buna karşın nevrotiklik ile negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Finansal iyilik hali bakımından deneyime açıklık, uzlaşabilirlik, öz disiplin boyutları ile pozitif ve güçlü bir ilişki buna karşın nevrotiklik boyutu ile negatif ilişkiye ulaşılmıştır.

The Relationship Between Personality Characteristics of Consumers with Financial Well-Being and Risk-Taking Attitude

The aim of this study is to investigate the relationship between the personal characteristics of consumers and their financial well-being and risk-taking attitudes. In addition, it has been determined whether the personality characteristics, financial well-being and risk taking attitudes differ according to the demographic characteristics of the consumers. For this purpose, a questionnaire was applied to 200 students studying at Selcuk University. Five factors, financial well-being and risk taking attitude scales were used in the study. As a result of the analyzes, it was determined that the average risk taking attitude and financial well-being of the students differed statistically according to gender. In other words, male students have higher risk perception and financial well-being than female students. However, the five-factor personality inventory does not differ according to the gender of the participants. In addition, a positive and strong relationship with perception of risk taking attitude, openness to experience, reconciliation and extroversion, but a negative relationship with neuroticism was determined. There is a positive and strong relationship with financial well-being, openness to experience, reconciliation and self-discipline, whereas a negative relationship with neuroticism.

___

  • Adams, T., Moore, M. (2007). High-Risk Health And Credit Behavior Among 18- To 25 Year-Old College Students, Journal of American College Health, 56(2), 101–108.