Geleneksel Romana Karşı Roman: Anti Roman

Bu çalışmada anti romanın geleneksel romana karşı tepkisini göstermeye çalıştık. Anti roman Balzac romanıyla doruk noktaya ulaşan klasik romanın geleneksel biçimlerine karşı çıkmaktadır. Bilindiği gibi, klasik roman sağlam temellere dayanan bir geleneğe sahiptir. Geleneksel romancı, karakterleri, eylemleri ve duyguları derinlemesine analiz edilen bir sürü kahramanın etrafında döndüğünü ilginç ve sürükleyici bir hikaye sergiler. Bu romanesk öğelerinden dolayı anti roman geleneksel romanı sorunsal hale getirir. Bu konuda Madame de La Fayette'in La Princesse de Cleves ile başlayan Yeni Romancıların romanlarıyla devam eden romaneski eleştiren bir gelenek, söz konusudur. Anti romancı geleneksel romanın sağlam yapısını bozmaya ve romancının hile ve aldatmalarını ortaya çıkarmaya ve geleneksel romanı kendine özgü teknikleriyle temelini sarsmaya çalışır. Anti roman, gerçeğin mimetik olarak yazıyla ifade edilmesini, hikayenin anlatımı ve tekniğini, romancının kurgusal olarak yarattığı roman karşısında okuyucunun pozisyonunu ve hikaye örgüsü içinde roman kahramanının durumunu sorunsal hale getirir.

In this study, we tried to point out the reaction of the anti-novel against the traditional novel. The anti -novel oppose to the traditional forms of the classic roman which have attained to its highest point with the Balzac's novels. As it is known, the classic roman has a tradition basing on strong basics. It exhibits a interesting and fascinating story around which turn a great deal of heroes whose characters, acts and feeling arc deeply analysed This is because of these romancscjuc elements that the anti novel rises up against the traditional roman. In this point it is question of a line which begins with La Princesse de Cleves of Madame de La Fayette and continues until the works of the New Novelists. The anti novelist attempts to destroy the solid edifice of the traditional roman to expose the tricks and ruses of the novelist and do work of undermining the traditional roman by its own proceedings. The anti novel puts in problematic the mimetic representation of the reality, the narration of story the narrative point of view , the position of the reader before the novel fictivcly created by the novelist and the situation of the character in the framework of the history.

___

ALBERES R.M., Histoire du Roman moderne, Paris, Albin Michel Yayınları, 1962..

ALBERES R.M., Bilan litteraire du XXkm Siecle, Paris, A.-G. Nizet Yayınevi, 1971,

BOURNEUF Roland et OULLET. Real, L'Univers du Roman, Paris, PUF Yayınları, 1972.

BARTHES Roland, Essais critiques, Seuil Yayınları, 1964.

CURNIER Pierre, Le Roman Français al fin du XIX e siecle et les influences etrageres. Information litteraire, n° 1, janvier-fevrier 1949.

FLAUBERT Gustave, Madame Bovary, Paris Livre de Poche, 1951.

GIDE Andre, Paludes, Paris, Gallimard Yayınevi, 1926.

GIDE Andre, Les Faux-Monnayeurs (Kalpazanlar) Paris, Gallimard Yayınları, 1925.

GIDE Andre, Dostoievsky, Paris, Plon Yayınevi, 1923.

GÖKER Cemil, Fransa'da Edebiyat Akımları, Ankara, DTCF Yayınları, 1982.

MAGNY, Claude-Edmonde Histoire du Koman Français depuis 1918, Seuil Yayınları, 1950.

PARLA Jale, Don Kisot'tan Bugüne Koman, İletişim Yayınları, 2000.

RAIMOND Michel, Le Roman contemporain, Signe des Temps, Paris, Sedes Yayınları, 1976.

RAIMOND Michel , İM crise du Koman moderne, Paris, Jose Corti Yayınevi, 1985.

RAIMOND Michel Le Roman depuis La Revolution, Paris, Armand Colin Yayınevi, 1968.

REY Pierre -Louis, Le Roman, Paris, Hachette Yayınları, 1992.

RICARDOU Jean, Les Problemes du Nouveau Roman, Paris, Seuil Yayanları, 1967.

RICHER Edmond, Histoire de la Litteerature, Hachette Yayınevi, Paris, 1978.

ROBBE-GRILLET Alain, Yeni Koman, çeviren: Asım Bezirci, Yazko, İstanbul,1981

ROBBE-GRILLET, Alain. Pour Un Nouveau Koman, Paris, Minuit Yayınları, 1963.

ROBERT,Paul Le Petit Robert, Paris, Nouveau Littre Yayınevi, 1967.

SARTRE Jean Paul, Situations IV, Paris, Gallimard Yayınları, 1964.

ŞEN Muharrem La Jalousie de Robbe-Grillet et la Nouvelle Technique Romanesque, Konya, Selçuk Üniversitesi Yayınları, 1989.

ŞEN Muharrem, "Romanesk'e karşı bir roman:Madame Bovary in S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Edebiyat Dergisi, sayı:4, Konya, 1987.