KONYA’DA BULUNAN FERİDUN NAFİZ UZLUK ARŞİVİ

Bu makalede Konya’da bulunan Nafiz Uzluk Arşivi geniş bir şekilde ele alınarak arşivin son durumu ve bulunduğu yerler anlatılmaya çalışılmıştır. F. Nafiz Uzluk hayatında elde ettiği en küçük bir bilgi kırıntısını dahi not etmiştir. Bıraktığı her kitabın ve her belgenin bir köşesinde hayatından ve düşüncelerinden kesitler vardır. Kâğıt ve kalem onun için adeta bir sırdaş, bir hayat arkadaşı olmuştur. Onların bu faydalı alışkanlıkları sayesinde bu gün gerek Mevlevilik, gerek yerel tarih, gerekse çeşitli şahıslara ait birçok bilgi kaybolmaktan kurtulmuştur. Nafiz Uzluk arşivinde: Mevlevilik ve Mevlevîhanelerle ilgili kitaplar, hat levhalar, fotoğraf ve resimler bulunmaktadır. O, üzerinde bilgi taşıyan hiçbir malzemeyi, bir kâğıt parçasını, bir gazete kupürünü dahi atmayıp saklamak gibi bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden onun topladığı bütün müsveddeleri, mektupları, fotoğrafları, Uzluk Arşivi'nde korunmaktadır. Uzluk Ailesi, böyle değerli bir kütüphane ve arşivi geride kalanlara bırakarak Mevlâna ve Mevlevilik araştırmalarına büyük katkı sağlamıştır. Tıbbî bilimler ve tıp tarihi açısından da Uzluk Arşivi büyük bir öneme sahiptir. Zira bu arşivde sadece Selçuklu ve Osmanlı tababeti ile ilgili bilgi, belge ve doküman bulunmamakta, aynı zamanda Cumhuriyet dönemi tıp tarihi açısından da pek çok değerli malzeme yer almaktadır.

THE FERIDUN NAFIZ UZLUK ARCHIVE IN KONYA

In this paper, the Nafiz Uzluk Archive in Konya was analysed in detail and tried to describe its last situation and locations. F. Nafiz Uzluk wrote down even any bit of information he got. There is information about his life and thoughts on each of the books or documents he left. Paper and pen were like his confidant or partner. Because of their beneficial habits, a lot of information on Mawlawiyah, local history and also various people has reached to the present day. There are books on Mawlawiyah and Mevlevi Lodges, Calligraphy panels, photographs and pictures in the Nafiz Uzluk Archive. He had a characteristic of keeping any materials containing information, a piece of paper and even a press clipping. For this reason, all the notes he took, the letters and photographs are kept in the Uzluk Archive. Uzluk Family made a significant contribution to the researches on Mawlana and Mawlawiyah, leaving this precious library and archive. The Uzluk Archive also has a great importance for the medical sciences and history of medicine. Because there are not only data, records and documents on Seljuqian and Ottoman arts of medicine, but also various important documents on the history of medicine of the Republic period in this archive.

___

  • Binark İsmet,, Arşiv ve Arşivcilik Bilgileri. Ankara 1980.
  • Karpuz, Emine, “Nimet Uzluk (1914-2000)”, Uzluk Ailesi Armağanı, haz. Haşim Karpuz-Ahmet Çaycı-Serdar Ceylan, Konya 2017, s. 57-58.
  • Karpuz, Haşim, Yakup Şafak, “SÜSAM Uzluk Arşivi’nin Mevlevilik ve Tıp tarihi Açısından Önemi”, X. Milli Mevlana Kongresi Tebliğler, II, Konya 2003.
  • Özönder, Hasan, “Uzluk Feridun Nafiz”, Konya Ansiklopedisi, Konya 2015, s. 29-30.
  • Sayın, Ayşe Zehra, “Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Bulunan Feridun Nafiz Uzluk Koleksiyonu’ndaki Tezhipli Eserler”, Uzluk Ailesi Armağanı, haz. Haşim Karpuz-Ahmet Çaycı-Serdar Ceylan, Konya 2017, s. 227-249.
  • Şahin, Bekir, Konya’nın Kırk Kütüphanesi, Konya 2017.
  • Şahin, Bekir, Selçuklu'dan Günümüze Konya Belleği, Kent Hafıza Merkezleri, Kent İhtisas Kütüphaneleri, Kent Arşivleri, Kayseri 2010.
  • Şimşekler, Nuri, “Feridun Nafiz Uzluk’a Elli Yıl Sonra Verilebilen Müjde: Mevlana Araştırma Enstitüsü”, Akademik Sayfalar, 4/20, s. 166.