Mono IKONOS uydu görüntülerinden konumsal verilerin elde edilmesinde doğruluk ve maliyet analizi

Uydu görüntüleri sürekli bilgi sağlamaları, güncelleme kolaylığı, güncelleme hızı, resim çekme ve değerlendirilmesinde yasal engellerin olmaması ve özellikle de yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ile geometrik doğruluğun arttırılması nedenlerinden dolayı haritacılık disiplininde uydu görüntülerinin kullanımında bir artış gözlenmektedir. Uydu görüntülerinin haritacılık amaçlı kullanılması durumunda ilk akla gelen sorular maliyet ve doğruluk olmuştur. Bu çalışmada bu sorulara cevap verebilmek için Konya Selçuk Üniversitesi Kampus alanında IKONOS mono uydu görüntüsü ile bir çalışma yapılmış ve sonuçları verilmiştir.

Accuracy and cost analysis in obtaining of spatial data from mono IKONOS imagery

It is essential to use the Satellite images for the reason of providing data continuously, updating easily and speedly, lacking of legal procedures to taking photographs and arising geometric accuracy at high resolution satellite images in mapping discipline. Producing of orthophoto map with satellite images, first question coming to human mind is accuracy and the cost. In order to answer these questions with the IKONOS mono imagery a study have been conducted to produce orthophoto map in the Konya Selçuk University campus area.

___

  • 1.Altıntaş, Ü., Kurucu, Y,Bolca, M.,Esetlili,M.T.,Özden, N.,Özen, F.,Türk, T., 2003, Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulamalı Temel Kursu Ders Notları, 09-14 Haziran, EÜ Ziraat Fakültesi, İzmir. 2.Audrian, V., Fehrenbah, J., Reading, M., Stauffer, R., 1993, Satellite Imagery Meets Prepress: Producing mage Maps, Advenced Imaging Intergraph Publications, July. 3.İNTA., 2003, IKONOS Uydu Görüntüleri ve Haritacılığa Yönelik İşlenmesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ankara Şubesi, 7-8 Mayıs, Ankara 4.Mutluoğlu, Ö., 2004, Coğrafi Bilgi Sistemi Oluşturulmasında Konumsal Veri Toplama Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Doktora Tezi, S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. 5.Önder, M., 2002, Uzaktan Algılamada Topoğrafik Uygulamalar, Harita Genel Komutanlığı Matbaası, Ankara. 6.Susam, T., 2000, Yüksek Çözünürlüklü Uydu Verileri ve Sayısal Arazi Modeli Entegrasyonu İle Tokat Karar Destek Sisteminin Kurulması, Doktora Tezi, YTÜ, İstanbul. 7.Yerci, M., 1988, Kartoğrafya II Topoğrafik Harita Yapımı ve Kullanımı, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Yayınları, Konya 8.Yıldız, F., İnal, C., Erdi, A., 1993, "Grafik kadastral amaçlı paftaların sayısallaştırılmasında hassasiyet araştırması", S.Ü. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 9-10 Haziran, Konya. 9.Yomralıoğlu, T., 2000, Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Seçil Ofset, İstanbul. 10. www.nik.com.tr 11. www.spaceturk.com