Yönetici ve Yöneticilik Üzerine Kahramanmaraş Kentinde Bir Araştırma

Sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerin son derece hızlı yaşandığı günümüzde, yönetici ve yöneticilik anlayışı da önemli bir unsur haline gelmektedir. Gerçekten de çoğu kez yönetici ve yöneticilik anlayışı toplumsal gelişmelerin veya tersine toplumsal yozlaşmaların temel nedenlerinden biri sayılmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve sorunsuz bir gelişme ve değişme için yönetici ve yöneticilik anlayışının yeniden gözden geçirilmesi ve en uygun "yönetici tipinin" ve "anlayışının" ortaya konması gerekmektedir. "Yönetici ve Yöneticilik Üzerine Bir Araştırma" konulu bu çalışmada Öncelikle yönetici ve yöneticilik kavramına değinilerek, yönetici tipleri ve yöneticiliğin önemi üzerinde durulmuştur. İkinci olarak Kahramanmaraş merkezi ve dokuz ilçesindeki iki yüz yöneticinin, yönetici ve yöneticilik hakkındaki yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılan anket çalışmasının sonuçlan incelenmiştir. Özellikle, yöneticilere göre "yönetici" kavramından ne anlaşılmaktadır? Yöneticilik doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı kazanılır? Yöneticiler ne gibi fonksiyonlara sahiptir? Bir yöneticiyi güçlü ve başarılı kılan unsurlar nelerdir? Yönetici davranışlarını etkileyen etkenler nelerdir? Yöneticiler katılımcı bir yaklaşıma nasıl bakmaktadır? Astları üzerindeki etkileri ve onlarla ilişkileri nasıldır? Ne gibi sıkıntıları var? Bu vb. sorulara cevap aranmıştır. Son olarak, elde edilen bulgular çerçevesinde bazı öneriler de bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Kahramanmaraş

As, nowadays, social, political and economical developments have been experienced continuously, the concept of manager and management have become very important issue in the management literature. Indeed, most of the time, the idea of manager and management have been accepted as the reason for the social development or social degeneration. Therefore, in order to create healthy and unproblematic development and change, the concept of manager and management need to be re-assessed, and the mast suitable managerial style must be determined. In the first part of this paper, the term of management is defined, and management styles and the importance of management are evaluated. In the second part, the results of the survey, carried out on 200 managers lived in the city of Kahramanmaraş and its nine counties, are examined. The survey was conducted to find out the managers' idea on the concepts of manager and management. It was designed to find answers, especially, for the following research questions: How do managers define the term of manager? Do the managerial skills come from the birth or gained by learning? Which kind of managerial functions do managers have? What are the aspects make managers successful and powerful? What are the factors that affect managerial behaviour? How managers think on the idea of participative management? What kind of effects do managers have on their subordinates? Which managerial problems do they have? In the last section of the paper, a set of recommendations are made in the light of the survey results.
Keywords:

Kahramanmaras,

___

APPLEBY, Robert C. (1977), Modern Business Administration, Pitman Publication, London.

APPLEBY, Robert C. (1991), Modern Business Administration (Fifth Edition), Pitman Publishing, London.

BAYKAL- Besim (1969), "İdarecilerin Eğitimi", Sevk ve İdare Dergisi, Sayı: 22, s. 14-26.

BOZKURT, Ömer, ERGUN, Turgay (1998), Kamu Yönetimi Sözlüğü, (Fransızca ve İngilizce Karşılıklarıyla) (Ed: Seriye Sezen), TODAİE Yay., Ankara.

BULUT, Yakup, BAKAN, İsmail (2002), "Yöneticilerin Eğitimi: Kahramanmaraş'taki Yöneticiler Üzerine Bir Uygulama", Amme İdaresi Dergisi, Sayı:35/2, s.93-117.

CASSE, Pierre (1995), "Liderlik Öğrenilebilir", (çev: Mustafa Özel), Stratejik Yönetim ve Liderlik , (Ed: Mustafa Özel), İz Yayıncılık, İstanbul, s .46-51,

ÇALIK, Fulya (1990), Devlet Memurları Kanunu, Alkım ICitabevi, Ankara.

DRUCKER, F. Peter (1996), Gelecek İçin Yönetim, 1990'lar Ve Sonrası, (Çev: Fikret Üçcan) Türkiye İş Bankası Yayınları, 4. Baskı.

DUBRIN, Andrew J. (1997), Fundamentals of Organizational Behavior: An Applied Approach, South-Western College Publishing, Ohio.

ERYILMAZ, Bilal (2003), Kamu Yönetimi, Erkam Matbaası, İstanbul.

GARDNER, John W. (1986), "Liderlik Görevi: Nesneleri Harekete Geçirmek, Yetki Devri" (Ronald G Wells), (çev. Vedat Üner), Kişisel Gelişim ve Yönetim Dizisi, İstanbul.

HODGETTS, Richard M. (1981), Introduction to Business (Second Edition), Addison-Wesley Publishing Company, London.

KAYA Yahya Kemal (1986), Eğitim Yönetimi; Kuram ve Türkiye'deki Uygulama, Olgaç Matbaası, Ankara.

KORKUT, Hüseyin (1992), "Üniversite Akademik Yöneticilerinin Liderlik Davranışları" Amme İdaresi Dergisi, C:25, Sayı:l, s. 156-167.

O'NUALLAİN, Colm (1988), "Yöneticilerin Üst Düzey Görevlere Hazırlanması" (Çev:M Kemal Öktem) Amme İdaresi Dergisi, Cilt:21, Say:3, s.23-37.

ONARAN, Oğuz (1967), Yönetici Sınıfın Eğitimi, Belçika, Fransa, İngiltere ve Türkiye'de, TODAİE Yayını, AÜ Basımevi, Ankara.

ÖKTEM, Kemal, ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Uğur (2004), Kamu Yönetimi Gelişme ve Güncel Sorunları, İmaj Yayınevi, Ankara.

PEKER, Ömer (1989), Yönetici Eğitimi, TODAİE Yayını, Ankara.

SMITH, Norman ve VIGOR, Hilary (1991), People in Organizations, Oxford University Press, Oxford.

ŞİMŞEK, M. Şerif (1998), Yönetim ve Organizasyon, 4. Baskı Damla Yayınevi, Konya.

STONER, James A. F. ve FREEMAN, R. Edward (1992), Management (Fifth Edition), Prentice-Hall International, New Jersey.

THOMPSON, Paul ve McHUGH, David, (1995), Work Organisations: A Critical Introduction, (Second Edition), Macmillan Press, London.

THOMPSON, Brad (2002), Yeni Yöneticinin El Kitabı, (Çev: Vedat G. Diker), Hayat Yayıncılık, İstanbul.

TORRİNGTON, Derek ve CHAPMAN, John, (1983), Personel Management, (Second Edition), Prentice-Hall, London.

TORTOP, Nuri (1985), Kamu Personel Yönetimi, "S" Yayınlan, Ankara.

WILSON, Q. James (1996), Bürokrasi, Kamu Kuruluşları Neyi, Niçin Yaparlar, (Çev: S. Yalçmdağ, D. Canman, Y. Ertekin), TODAİE Yayım, Ankara.

YÜCEKÖK, Ahmet N. (1968), "Toplum Kalkınmasında Liderlik Sorunları", SBF Dergisi, No:3, s. 311-336.

ZALEZNİK, Abraham (1995), "Lider ve Yönetici: Aralarında Fark Var mı?" (Çev: Ufuk Uyan), Stratejik Yönetim Ve Liderlik , (Ed: Mustafa Özel), İz Yayıncılık, İstanbul, s.31-40.