Türkiye'nin bilgi toplumu olma yolunda bilgi teknolojilerinden internetin kullanımı: Muş ilindeki internet kafe kullanıcılarının amaçları üzerinde bir araştırma

Bilgi toplumu, İletişim - Bilişim Devrimi'nin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz çağ, bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır ve bunun gereği olarak teknolojik gelişmeleri izlemek ve başarı elde edebilmek için teknolojiyi yaşantımızın içerisinde etkin olarak kullanmak gerekliliği vardır. Bilgi toplumu olabilme aşamasında devlet ve özel sektör tarafından insanlara bir takım imkanların sağlanması gerekliliği bir zorunluluk olmuştur. Bu araştırmada; bilgi çağına geçiş sürecinde bilgi toplumu olabilmek için bir özel sektör yatırımı olan Internet kafelerde Internet'in bu oluşuma bir katkı sağlayıp sağlamadığı, ve hangi amaçlar için kullanıldığı araştırılmıştır.

Information Society has been arisen as a result of communication - information reform. The age that we are in is called as information age and as its requirement it is necessary to follow technological advances and use technology in our lives effectively to be able to have success. In the stage of becoming an information society it has become a must to provide some facilities to people by the government or private sector. In this research, it is investigated if the Internet in Internet cafes, which are private sector investments, contributes towards becoming an information society during transition - to - information - age process and what purposes it is used for.

___

Barutçugil İsmet;, Bilgi Yöntemi, Kariyer Yayıncılık, İstanbul, 2002.

Bedük Aykut., "Bilgi Çağı, Örgütlerde Bilginin Önemi ve Bilgi Teknolojilerinin Örgütlere Sundukları Değişim ve Olanaklar", I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Kocaeli, 2002.

Campbell Andrew., Luchs Kathleen Sommers (Çev.Ezgi Sungur), Temel Yetenek Tabanlı Strateji, Epsilon Yayıncılık, 1. Baskı, İstanbul, Nisan 2002.

Caroll R.F., Tansey R.R., "intellectual Capital İn The New Internet Economy: it's Meaning, Measurement and Management For Enhancing Qality", Journal of Intellectual Capital, Vol: 1, No: 4, MCB University, 2001.

Dura Cihan -Hayriye Atik., Bilgi Toplumu Bilgi Ekonomisi ve Türkiye, Literatür Yayıncılık, İstanbul, Mart 2002.

Düren A.Zeynep., 2000'li Yıllarda Yönetim, Alfa Yayınları, Yönetim Dizisi, 1. Baskı, İstanbul, 2000.

Geray Haluk., "Internet'in Gelişimi ve TR-NET", Darüşşafakalılar Derneği Yayın Organı, Yıl: 4, Sayı: 11, Kasım 1995.

İçel Kayıhan., Kitle Haberleşme Hukuku, (Basın, Radyo-TV,Sinema, Internet), Beta Yayınevi, 5. Baskı, İstanbul, 2001.

Liska Allan, Grune ilana,, "Bir post-Modern Kültür Olarak İnternet 2,6 Versiyonu", Bilgi Toplum Dergisi, S: 2, 1999.

Öğüt Adem., Bilgi Çağında Yönetim, Nobel Yayın Dağıtım, İkinci Baskı, Ankara, Haziran 2003.

Tambini Michael., 21. Yüzyıl (Çev.Zeynep Gürsoy), TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 131 Başvuru Kitaplığı 8, İstanbul, 2000.

Taşbaşı Abdurrahman., Altınbaşak Orhan, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Altaş yayıncılık, İstanbul, Eylül 2006.

Tekin Mahmut, Güleş Hasan K, Burgess Tom., Değişen Dünyada Teknoloji Yönetimi Bilişim Teknolojileri, Damla ofset, Konya, Mart 2000.

Tosun Gülgün, Z.Beril Akıncı Vural, Nilay Başok Yurdakul, Tolga Çelik, Özgür Köseoğlu, Mehmet Yakın., Bilgi İletişim Teknolojileri ve Yansımaları, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, Ocak 2006.

Ülgen Hayri., İşletme Yönetiminde Bilgisayar, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul 1990.

Zeki Yasemin, Özben Bülent, Tunca Hasan, Akpınar Erdal, Kalaycı Kemal, Şahin S.Çetin., Bilgi İletişim Teknolojileri, Nirvana Yayıncılık, Birinci Basım, Ankara, Ekim 2006.

http: //www.bilgitoplumu. gov.tr