Türev ürünlerinden Swap işlemlerinin mali risk yönetiminde kullanımı

Küresel rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisinin ve uluslararası yatırımların önem kazandığı günümüzde mali risk yönetimi Önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmaların mali riskten korunmak için kullandıkları tekniklerin en gelişmişi türev ürünleridir. Bu çalışmada türev ürünlerden en çok kabul gören swap; riskten korunma ve spekülasyon amacıyla kullanılan bir teknik olarak tanıtılmış ve muhasebeleştirilmesi konusuna değinilmiştir.

Financial risk is a crucial concept in today's global-based free market economy and the international investments area. The most advanced technique that businesses use to avoid the financial risk is the derivative products. In this study, one of the most widely-accepted derivative products that is swap is introduced as a technique to avoid risk and as a tool of speculation, in addition to that entering swap in the accounts is also introduced in the study.

___

Akay, Hüseyin, " Türev Ürünlerden Swap ve Muhasebeleştirme İlkeleri", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:4, Sayı:3, Eylül, 2002.

Akgüç,Öztin, Finansal Yönetim, İstanbul: Avcıol Matbaası,, 1989.

Akgüç, Öztin, Finansal Yönetim, İstanbul: Muhasebe Enstitüsü Yayını, 1998.

Aksel, H. Ayşe Eyüboğlu, Risk Yönetim Aracı Olarak Futures Piyasaları, Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu Yay., 1995.

Arman, Kırım, "Mali Risk Yönetimi Açısından Gelecek Piyasaları, Bankacılar, Sayı:3, Ekim, 1990.

Atabey, Ata, Parlakkaya, Raif ve Alagöz, Ali, Genel Muhasebe, Konya: Atlas Kitabevi, 2005.

Ceylan, Ali ve Korkmaz, Turhan, Sermaye Piyasası ve Menkul Değer Analizi, Bursa: Ekin Kitabevi, 2000.

Ceylan, Ali, İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Yayınevi, 2001.

Chambers, Nurgül Reçber, "Swaps" Marmara Üniversitesi, S.B.E Öneri Dergisi, Cilt:l, Sayı:5, Haziran, 1996.

Cormick, John Mc.,"Currency Swaps", Foreign Exchange Yearbook, 1993.

Morgan , Simon, "Currency Swaps and Swaptions", Foreign Exchange, September 1992.

Okka, Osman, Finansal Yönetime Giriş, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2006.

Önce, Saime,7M>ev Ürünlerin Muhasebe Sorunları ve Bankalar İçin Muhasebeleştirme Şekilleri, EskişehinTürkiye Bankalar Birliği Yayın No: 192, 1995.

Örten, Remzi, "Finansal Türev Ürünler ve Muhasebe İlkeleri", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Haziran 2000.

Örten, Remzi, Türev Finansal Araçlar ve Muhasebe Uygulamaları, Ankara: Gazi Kitabevi, 2001.

Öztürk, Veli, "Swap İşlemleri, Türk Banka İşletmelerinde Uygulanması ve Muhasebeleştirilmesi", Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl:2, Sayı:5, Ekim 2001.

Parlakkaya, Raif, İşletmelerde Mali Risk ve Riskin Muhasebeleştirilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996.

Selvi, Yakup, Türev Ürünlerin Muhasebeleştirilmesi, İstanbul: ARC Yayıncılık, 2000. Sevilengül, Orhan, Banka Muhasebesi, Ankara: Gazi Kitabevi, İkinci Baskı, 1999.

Singleton, J. Niatthew, " Hedge Acounting A State-Of The-Art Review Bank Accounting and Finance, Fall, 1991.

Sun, Tong-Sheng, Sundaresan, Suresh and WANG, Ching, "Interest Rate Swaps", Journal of Financial Economics, Vol: 34, No: 1, August, 1993.

Talu, Hülya, "Türev Ürünler Pazarındaki Gelişmelerin Muhasebe Eğitimine Etkisi", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Haziran 2000.

Tenker, Nejat, Finansal Muhasebe, Ankara: Gazi Kitabevi, 1999.

Toroslu, M.Vefa, Çağdaş Finansal Teknikler, İstanbul: Beta Yayıncılık, 2000.

Yörük, Nevin, Swap Finansal Tekniği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1993.

Yükçü, Süleyman ve YÜCEL, Tülay, Bankacılıkta Türev Ürünlerin Muhasebeleştirilmesi, Bugünkü Durumu ve Yapılması Gerekenler, İzmir: Türkiye Bankalar Birliği Yayın No: 191,1995.