Konya İlinde Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Muhasebe-Finans Bilişim Sistemleri Kullanımının Örgütsel Verimliliğe Etkileri Üzerine Bir Araştırma

İşletmeler sürekli değişen çevre şartları içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedirler. Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, değişimi öğrenmek, planlamak ve uygulamak bir işletmenin uzun dönemde yaşamını sürdürmesi ve başarısı için en önemli öncelik olarak görülmektedir. Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ülke ekonomilerini ve buna bağlı olarak da işletmeleri önemli ölçüde etkilemiştir. Bilişim sistemleri işletmelerin; üretim, pazarlama, planlama, finans ve muhasebe gibi her biriminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada işletmelerde bilişim sistemleri kullanımının örgütsel verimlilikteki değişime etkileri üzerinde bir araştırma yapılmış ve bulgulara göre önerilerde bulunulmuştur.

Companies continue their activity in an environment changing rapidly. Nowadays, in a competitive business world to learn change to make plans and to parctice them are the priority factors for the companies to the succesful and exist in the bazaaar. Developments in the information systems have affected all eceonomies and so companies. Environment of companies itself had been the most effected part from these developments.It is used in business functions, such as production, marketing, planning, finance and accounting. In this essay, work the affect of information systems on the change of organizational structure ın the last part some suggestions are made according the findings of the survey.

___

Bengshir, Kaya, Türksel (1996); Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Ankara, TODAIE Yayın No:274, S.39.

Bilginoğlu, Fahir (1982); “Bilgi İşlem Organizasyonunda Numaralama Sistemleri”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü Dergisi, Yıl:8, Sayı: 29, İstanbul, s.37.

Coşkun Can Aktan, İstiklal Yaşar Vural (2006); Bilgi Yönetimi Nedir?, http://www.canaktan.org/yeni-trendler/bilgi-yonetimi/bilgi-yon-nedir.htm, erişim tarihi, 28.08.

Erol, Mikail (2004); “Bilişim Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe Meslek Elemanlarının Mesleki Faaliyetlerine Olan Etkileri ve Ampirik Bir Çalışma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl:4, Sayı:1 3, Eylül ,s.35

Güleş, Hasan Kürşat (2000); “Bilişim Sistemlerinin Toplam Kalite Yönetimindeki Yeri ve Önemi”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:15, Sayı:1

Haftacı, Vasfi (1999); Maliyet Muhasebesi, Derya Kitabevi, İstanbul.

Hessler, P.(1996); Being Global and The Global Opportunity Ed. Bradely, S.P., Globalalisation, Technology and Competition, Harvard Businerr School Press, Boston.

Iraz, Rifat (1999); “Bilişim Teknolojisi ve Örgütsel Değişim, Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Selçuk Üniversitesi, SBE, Yayınlanmamış Doktora Tezi.

Köksal Aydın (1981); Bilişim Terimleri Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayını, Ankara, s. 26.

Laudon, K.C. ve Laudon, J.P. (1993), Business Information Systems, Secon Edition, The Drydem Press, Fort Worth, s.420.

O’Brien J.A. (1994), Introduction to Information Systems, Second Edition, Irwin, Boston, 1994., s.47.

Sarıhan, Halime İnceler (1998); Teknoloji Yönetimi, İstanbul:Desnet Yayınları.

Senn, James A, (1982); İnformation Systems in Management, Wadsworth Publishing Company , Second Edition , California.

Sözbilir, Halim (1991); Bilgisayarların Muhasebe Mesleğine Etkisi ve Afyon İlindeki Muhasebe Bürolarının Bilgisayar Kullanımı, Anadolu Üniversitesi Yıllığı, Eskişehir, S.27.

Şımga, Mugan, Can (2000); “Bilgi Sistemleri Teknolojileri ve Muhasebe Uygulamalarına ve Eğitimine Etkileri”, XIX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 18-20 Mayıs, Belek- Antalya

Tekin, Mahmut.; Güleş, Hasan. Kürşat., ve Burgess Tom (2000); Değişen Dünyada Teknoloji Yönetimi, Damla Yayınevi, Konya.

Tekin, Mahmut.; Güleş, Hasan. Kürşat., ve Öğüt, Adem (2003); Değişim Çağında Teknoloji Yönetimi, Nobel Yayınevi, Ankara.

Yalkın, Yüksel Koç (1995), Genel Muhasebe, Turhan Kitabevi, Ankara.

Yelkikalan, Nazan (1999); “Bilişim Teknolojilerinin Dönüşen Yönetim ve Örgüt Yapısına Etkileri”, Anadolu Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.

Yılancı Münevver (2001); “Muhasebe Bilgi Sistemi, İç Kontrol ve Verimlilik Üçgeni”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:3, Sayı 3, Eylül 2001.

Yılmaz Hüseyin (2005), “İşletmelerde Finans Karar Destek Sistemi” http://www.sbe.deu.edu.tr/Yayinlar/dergi/dergi01/yilmaz.htm

Yurdakul Ceyhun, Ufuk Çağlayan (1997), “Bilgi Teknolojileri Türkiye İçin Nasıl Bir Gelecek Hazırlamakta”, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Genel Yayın No: 361, Ticaret Basım Sanayi.