Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Halka Açılmanın Finansal Performans Üzerine Etkisi: Halka Açık Bir Aile Şirketi Üzerinde Vaka Çalışması

Aile şirketleri, büyük işletmeler haline dönüşürken, artan sermaye ihtiyaçlarını ortaklardan, kurumsal yatırımcılardan ve küçük yatırımcılardan sağlamaktadırlar. Bu durum, işletmenin mevcut sermaye yapısında bazı değişikliklere ve işletmenin ortaklık ve yönetim yapısının birbirinden ayrılmasına neden olmaktadır. Aile şirketleri zaman içerisinde kurumsal anonim şirketlere dönüşmekte, bu nedenle kurumsal yönetim aile şirketleri için bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmada son yıllarda giderek önemi artan kurumsal yönetim kavramı aile şirketleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla, öncelikle kurumsal yönetim kavramı, ilkeleri, önemi ve faydaları incelenmiştir. Daha sonra hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İ.M.K.B) işlem gören bir aile şirketinin kurumsallaşma adına önemli bir adım olan halka açılmasının, işletmenin finansal performansı üzerine etkisi tespit etmek için finansal analiz (oran analizi ve karşılaştırmalı mali tablolar analizi) yapılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre, işletmenin kurumsallaşma çalışmalarının başarıya ulaştığı ve halka açılmasından sonra finansal performansında artışların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

When the family companies are transformed big companies, they provide the more required capital from partnership, institutional investors and small investors. This situation causes some changes in constitution of capital, and seperation between constitution of administrative and partnership. In course of time, family companies are transformed institutional companies.Therefore corporate governance is appeared as a need for family companies. In this study, we examined corporate governance which is being more important in recent years from view of point of family companies. For this aim, firstly knowledge about corporate governance, its principles, importances and values is given. Then some financial analysises are made for a family company trading in İstanbul Stock Exchange for determining the effect of going public in institutionalization on company’s financial performance. According to findings provided the analysises, it is accomplished the working of institutionalization in the family company and increased its financial performance after going public.

___

Akdoğan Nalan Ve Tenker Nejat, Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, Gazi Kitabevi,2001.

Churaev, Kamil; The Impacts of Corporate Governance Issues on Values of Turkish Companies, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2003.

Corporate Governance for the Global Company International Conference, Brüksel,1998.

Estrin, S. and M. Wright, “Corporate Governance in the Former Soviet Union: An Overview”, Journal of Comparative Economics 27, 398-421, 1999.

Gürbüz, A. Osman, Ergincan, Yakup; Kurumsal Yönetim: Türkiye’deki Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2004,

Johnson, S., Boone, P., Breach, A., Friedman, E.. “Corporate governance in the Asian financial crisis, 1997-98”. Journal of Financial Economics 58, 141-186,2000.

Koç İ.Özlem, Yavuz Nur Ve Yalın Pınar, “Ab’ne Entegrasyon Sürecinde Kurumsal Yönetim Ve Öncü İki Sektör Üzerine Uygulama”, 22.03.2005.

Koçel Tamer, İşletme Yöneticiliği, Beta yayınları.2003.

Millstein Ira, “Corporate Governance: The Role of Market Forces”, OECD Observer, Summer,(221/222),2000.

Sağlam Necdet,“Aile Şirketlerinde Yeniden Yapılanma”,http://www.kobifinans. com.tr/icerik.php?Article= 457&Where=danisma_merkezi&Category=020603,

Shelton, Joanna R. “The Importance of Governance in the Modern Economy”, New

Şehirli, Kübra, “Kurumsal Yönetim”Araştırma Raporu (Yeterlik Etüdü) , Sermaye Piyasası Kurulu Denetleme Dairesi, 1999

Şenver B., “Türkiye’de ve Dünya’da Yönetişim”,Türkiye İç Denetim Enstitüsü Dergisi,Sayı:3.

Tuzcu Arcan M., “Halka Açık Şirketlerde Kurumsal Yönetim Anlayışı İMKB-100 Örneği”,Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2003.

US,Ahmet Talas, http://www.kalder.org.tr/preview_content.asp? contID=749&temp ID=1®I D= 2, 22.03.2005.

Varış M, Küçükçolak A, Erdoğan Ol, Özer, L.; Sermaye Piyasalarında Kurumsal Yönetim İlkeleri, İMKB Dergisi, Özel Sayı, Yıl.5, Sayı.19, 2001,

Vishwanath T. ve Kaufman D. “Towards Transparency in Finance and Governance”,The World Bank Working Paper, 1999.

www.spk.gov.tr:Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkeleri.

www.imkb.gov.tr