OLAĞANÜSTÜ HÂL KHK DÜZENLEMELERİ SONRASINDA OLUŞAN GÖRSEL - İŞİTSEL İDARÎ YAPTIRIMLAR HUKUKÎ REJİMİ

İdari hukuku ve iletişim hukukun ilgi alanlarının kesiştiği konuların başında düzenleyici kurumlarının etkin ve yaygın idari yaptırım yetkileri ve uygulamaları gelmektedir. Görsel-işitsel medyanın kamuoyu üzerinde doğrudan kayda değer bir etki doğurabilme vasfı göz ardı edilmeyecek bir gerçekliktir. Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinin bu farklı doğası ve temel insan hakları alanında işlevsel olması, bu alan ilişkin sınırlamaları yükümlülükleri ve beraberinde yaptırımları getirmektedir. Söz konusu yükümlülük ve sınırlamalar çocukların televizyonun etkilerinden korunmasında, toplumum değerlerinin korunmasına kadar geniş bir yelpaze arz etmektedir. Bu yükümlülük ve sınırlandırmalara uyulmaması etkin çabuk ve caydırıcı idari cezaları zorunlu kılmakta, bu zorunluluk Olağanüstü hal dönemlerinde özellikle daha fazla hissedilmektedir. Ülkemizde 15 Temmuz sonrası oluşan OHAL koşullarında çıkarılan birçok OHAL KHK'si sadece olağanüstü hallere değil olağan döneme de ait beklentileri ve ihtiyaçları genel hukuki rejimi bozmadan karşılama amacı gütmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda önemli hükümler barındıran OHAL KHK düzenlemelerinin getirdiği değişiklik, sınırlama ve yenilikler bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Konu incelenirken AİHS ve AİHM içtihatları ile anayasa ve yargı kararları evrensel idari yaptırım norm ve standartları gözetilerek ortaya konulmaya gayret edilecektir.

JUDICIAL REGIME ON AUDIOVISUAL ADMINISTRATIVE SANCTIONS DEVELOPED AFTER DECREE LAWS OF STATE OF EMERGENCY

One of the main crosscutting issues of administrative law and communication law is the efficient and extensive warrant and practices of regulatory authorities. The impact of audiovisual media on effecting public opinion directly and significantly is an unignorable reality. This particular nature of radio and television broadcasting sevices and its functionality on fundamental rights bring along some restrictions, liabilities and sanctions on this issue. These liabilities and restrictions comprise a wide range of areas such as protection of children from negative effects of television and protection of social values. Disobeying to these liabilities and restrictions require effective, rapid and deterrent administrative penalties and this requirement especially increases in state of emergency situations. Most of the decree laws enacted after the declared state of emergency due to 15 July aim to address the needs and expectations of both state of emergencies and ordinary days without damaging the usual judicial regime. In line with these aims, the subject of this study is the changes, restrictions and introductions arising from decree laws of state of emergencies. The issue will be discussed in line with European Convention on Human Rights, decisions of European Court of Human Rights, costitutional and judicial decisions, universal administrative sanctions, norms and standarts.

___

  • ASLAN, M. Yasin, "İdari Yaptırımlar", Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı 85, 2009, s.181.
  • CANORUÇ, M. Şenay, "Türk Anayasa Hukukunda "Görsel-İşitsel İletişim Özgürlüğü'nün Niteliği", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.esosder.org ISSN:1304-0278 Güz-2007 C.6 S.22 (329-361)
  • DARENDELİ, A. Vahap, "1982 Anayasası'na Göre OHAL Kararnamelerinin Hukuki Rejimi", Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1992, s. 1.
  • DOĞRU, Osman - NALBANT, Atilla, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Arabuluculuk ve Önemli Kararlar, 2.Cilt, Pozitif Matbaa, Ankara, 2013, s.207
  • EKİNCİ, Murat, Ceza Hukuku İlkeleri Açısından İdari Yaptırımlar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2017/3, s. 22.
  • ERDİNÇ, Burcu, "İdari Yaptırımların Kavramsal Çerçevesi ve Cezai Yaptırımlarla Karşılaştırılması" Ankara Barosu Dergisi, 2012/2, s.263.
  • ERDİNÇ, Burcu, "İdari Yaptırımların Kavramsal Çerçevesi ve Cezai Yaptırımlarla Karşılaştırılması", Ankara Barosu Dergisi, Ankara, 2012, S: 2, s. 242.
  • GÖZLER, Kemal, Kanun Hükmünde Kararnameler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri, Bursa, 2005, s. 312-320.
  • GÖZLER, Kemal, Türk Anayasa Hukuk Dersleri, Bursa 2000, s. 810-828.
  • GÜNGÖR, Fırat, Didem, Kriz Dönemlerinde Televizyon Yayıncılığı, RTÜK Uzmanlık Tezi, Ankara 2011, s. 121, 122.
  • GÜRSOY, Yusuf,'' Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun,Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler.''Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM) Yayın Dizisi, İstanbul, 2011, s. 14.
  • HAKERİ, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, 19. Baskı, Ankara, 2016, Adalet Yayınevi, s. 57.
  • HARRIS, D.J. - M. O'BOYLE - E.P. BATES - C.M. BUCKLEY, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Hukuku, Oxford University Press, 2009, Avrupa Konseyi, 2013 (Türkçe Birinci Baskı), s. 469.
  • KARABULUT, Zeynel, "Avrupa Konseyi İdari Yaptırımlar Konulu 91 sayılı Tavsiye Kararı", a.g.e., s. 375- 376.
  • KARABULUT, Zeynel: Kabahatler Hukuku, XII Levha Yayınları, İstanbul 2011, s. 375-378.
  • KUBALI, H. N., Anayasa Hukuku Dersleri, Genel Esaslar ve Siyasi Rejimler, İ.Ü.H.F. Yayını, No: 35, İstanbul, 1971, s. 188.
  • KURT, Hayrettin, "İdari Yaptırımlara Karşı Güvenceler" Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi C.XIII, Y.2014, Sayı.1, Sayfa: 136.
  • KUTAY, Pars - Aslı ÖZÇERİ, Avrupa Birliği'nde Medya Hukuku ve Uygulamaları, 2006, s.18 Turkish Journal of Electrical Engineering and Computer Science SAYGIN, Engin, Türkiye ve İngiltere'de Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Alanındaki Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ve Bu Kurumlara Verilen Yeni Bir Görev: Medya Okuryazarlığının Geliştirilmesi, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Temmuz 2016, Sayı: 27, Yıl: 7, s. 416.
  • SUNAY, Zuhal Aysun, AİHM ve Danıştay kararları Işığında Radyo ve Televizyon Yayınlarının Önceden Durdurulması Suretiyle İfade Özgürlüğünün Sınırlandırılması, AndHD, 2015, C.1, S. 2, s. 95.
  • UZELTÜRK, Sultan, "Birleşik Krallık'ta Görsel ve İşitsel İletişim Özgürlüğünün Kurumsal Sınırı: Bağımsız televizyon komisyonu (ITC)" İnsan Hakları Yıllığı (Dr. Muzaffer SENCER'e Armağan) TODAİE C:17-18, Ankara 1995-1996 s.205
  • YILMAZ, Halit, "İdarenin görsel-işitsel iletişim alanındaki işlevi", Ankara 2006;imaj yayınları sTurkish Journal of Electrical Engineering and Computer Science.35.