PROBLEME DAYALI ÖĞRENME VE COĞRAFYADA BİR UYGULAMA YAKLAŞIMI

Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ), öğretmen merkezli geleneksel öğretim metotlarından farklı olarak, bireyin bir sorun karşısında nasıl çözüm üreteceğini kontrollü bir ortamda irdeleyen, öğrenci merkezli, uygulamalı bir öğretim yaklaşımıdır. Doğal ortam ve insan arasındaki ilişkileri inceleyen coğrafya, bu yöntemin en etkin kullanılabileceği bilimsel alanlardan biridir. Doğadaki değişimler, tüm canlı hayatını, ya da ekosistemi etkilemekte ve bazı kannaşık sonuçlar doğuımaktadır. Örneğin küresel ısınma günümüzde önemli bir coğrafi problem olup, Türkiye'de son yıllarda kış mevsiminin daha ılıman geçmesi, tarımsal ürünlerin zamanından önce olgunlaşmasına ve kalitenin düşmesine neden olmuştur. Yağışların azalması, havadaki mikropların artmasına, dolayısıyla üst solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açmaktadır. Görüldüğü gibi, küresel ısınma bir problemdir ve bu problemin ortaya çıkış nedenleri, etkileri ve üretilebilecek çözümler, adım adım sorularla ve tartışılarak bir sonuca bağlanabilir. Böyle bir yöntemi kullanarak ders yapmak, öğrencinin ilgisini çekerek onu araştırmaya, düşünmeye sevk ederek kalıcı öğrenmeye neden olacakbr. Daha da önemlisi onu, yaşadığı çevreye daha duyarlı hale getirecektir. Bu nedenle probleme dayalı öğrenme, oldukça etkili bir öğretim yöntemi olarak coğrafya derslerinde mutlaka kullanılmalıdır.

PROBLEM BASED LEARNING AND A PRACTICE APPROACH iN GEOGRAPHY

Apart from the teacher centered/oriented traditional teaching methods, problem based leaming is a student based teaching approach which examines how the individual finds a solution when faced a problem in a controlled environment. Geography which is interested in the relationships between natural environment and human impac~ is one of the field of the sciences which can be used this method in the geographical science effectively. The changes in the natura! environment affect the whole life or ecosystem and cause some complex consequences. For example global warrning is one of the serious problems, in resent year, the winter temperate climatic condition in Turkey has increased, leads the early ripening and the lowering of agricultural protection. The decrease of the precipitation causes the increase of respiratory illness. As is seen, global warming is a problem and, in order to understand solve of lhe problems are necessary to leam the real reasons of the problems. This method contributes the leaming of the environmental situation of students the importance of the environmental image, concepts relating to the environment are clearly introduced, imaged consciousness by students. The teaching method depending on problems definitely can be used in the geographical lesson as aneffective teaching method. 

___

  • ATALAY, İbrahim, (2001), Genel Fiziki Coğrafya 5. Baskı, İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi .
  • ATASOY, Emin, (2004), Coğrafya Bilimi ve Coğrafya Öğretimine Giriş. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • BULDAN, İsmail - OBAN (ÇAKICIOĞLU), Raziye ve BİLGİN, Aydan, (2004), “Lise 1 / 9. Sınıf Coğrafya Eğitim Programının İçerik ve Zaman Açısından Değerlendirilmesi, Avrupa Birliği Ülkeleriyle (İngiltere Örneği) Karşılaştırılması”. Ankara: 1. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi 15-17 Mayıs 2003, s. 26-31, İzmir.
  • BÜYÜKKARAGÖZ, Savaş _ çivi, Cuma, (1994), Genel Öğretim Metotlan. Konya: Atlas Yayınları.
  • DOĞANAY, Hayati, (2002), Çoğrafya Öğretim Yöntemleri, Orta Öğretimde Coğrafya Eğitiminin Esasları. lstanbul: Aktif Yayınları.
  • GÜNGÖRDÜ, Ersin, (2002), Coğrafya’da Öğretim Yöntemleri, İlkeler ve Uygulamalar. lstanbul: Nobel Yayınları.
  • KAPTAN, Fitnat- KORKMAZ, Hünkâr, (2001), “Fen Eğitiminde Probleme Dayalı Öğrenme Yaklaşımı”. Ankara. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, s. 185— 192.
  • KÜÇÜKAHMET, Leyla, (1998), Öğretim İlke ve Yöntemleri, İstanbul: Alkım Yayınları.
  • OBAN (ÇAKICIOĞLU), Raziye — SEFEROV, Rahman (2006), "Türkiye ve Azerbaycan'da İlköğretim Okullarındaki Çoğrafya Öğretimine Karşılaştırmalı ve Eleştirel Bir Bakış”. Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Say1:21—22, S. 249—263.
  • OĞUZKAN, Ferhan, (1989), Orta Dereceli Okullarda Öğretim (Am-aç., like, Yöntem ve Teknikler). Ankara: Emel Matbaacılık.
  • SABAN, Ahmet, (2002), Öğrenme—Öğretme Süreci: Yeni Teori ve Yaklaşımlar, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • SÖNMEZ, Veysel, (1997), Sosyal Bilgiler Öğretimi ve Öğretmen Kılavuzu. Ankara: Ani Yayınları.