POSTMODERN EDEBİYATTA İŞLEVSELLİK VE İNSAN UNSURUNUN KONUMLANDIRILMASI

Postmodern kavramı “modern” düşünce tarzı ile değerlendirildiğinde, modernizmin geleneğe ve gelenekçiliğe karşı bir tavır sergilediği görülür. Postmodern Edebiyat ise, modernizm sonrası, modernizme karşı bilginin doğruluğunu reddeder. İnsanın maddeci bir dünya olgusu ile kuşatıldığı görülmektedir. Nesnelerden ibaret olan duygu ve düşünce sonucu, hayatın kaynaklarını oluşturan metafizik dünyanın değerleri verimsiz hale getirilmiştir. Bu düşünce yumağı Alman, Rus ve İngiliz Edebiyatlarında da ele alınan ve eleştirilen başlıca konulardır.

FUNCTIONALITY AND PLACE OF HUMAN IN THE POSTMODERN LITERATURE

When the concept postmodern is evaluated with “modern” thought, it is obviously seen that modernism shows a reaction to tradition and traditionalism. On the other hand, postmodern literature rejects the truth of knowledge against the modernism after the modernism. It is obvious that humans are surrounded by a materialist world. As a result of thoughts and emotions around the objects, the values of metaphysical world, which is form the sources of life, have become more and more inefficient. This web of thoughts is one of the main themes that is examined and criticized in German, Russian and English literatures. 

___

  • BERNHARD, Thomas (2008), Beton, (çev. Sezer Duru), İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Ticaret ve Sanayi A. Ş.
  • IVANOVA, Irina - GEPRGIY, Ivanov, (1998), Ot Modernizmak Postmodernizmu, Russkiy Postmodernizm: Predvaritelnie Itogi, Stavropol, (Meyermanova, Jannet’in Yüksek Lisans Seminer çalışması).
  • LUCY, Niall (2003), Postmodern Edebiyat Kuramına Giriş, (çev. Aslıhan Aksoy), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • MÜLLER, Herta (2009), Atemschaukel, München: Hanser Verlag.
  • PALAHNIUK, Chuck (2010), Dövüş Kulübü, (çev. Elif Özsayar), İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 6. bs.
  • PAYZA, Halit (2011), “Postmodernizmin İçinde Olmak ya da Teğet Geçmek”, Bahar Dergisi, S.155, s.15-18.
  • SHNEIDMANN, N. N. (1996), Russkaya Literatura, 1988-1994, Konets Erı, Noviy Mir, s.6. (Meryemanova, Jannet’in Yüksek Lisans Seminer çalışması).
  • SÜSKIND, Patrick (2006), Koku - Bir Katilin Öyküsü, (çev. Tevfik Turan), İstanbul: Can Yayınları.
  • ULUSOY, Mehmet (2011), “Postmodernizmin Dokubozumu ve Edebiyatta Koksözleşme”, Bahar Aylık ve Kültür, Sanat ve Edebiyat Dergisi, S.155, s.5-8.