PEYAMİ SAFA ROMANLARINDA SOSYOLOJİK İMGELEM / SOCIOLOGICAL IMAGINATION IN THE NOVELS OF PEYAMI SAFA

Çalışma, Peyami Safa’nın ‘Yalnızız’ romanını temel almakta ancak aynı zamanda onun diğer eserlerini de dikkate alarak temel fikirlerini ortaya koymayı amaçlayan bir seri analizi kapsamaktadır. Genel olarak Peyami Safa’nın romanlarında ele aldığı konular ve kahramanlar üzerine, olay örgüleri ve temalar üzerine bir tartışma gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada yazarın fikirlerine dair holistik bir değerlendirme için yazarın diğer eserleri ve konuyla ilgili düşüncelerine de yer verilmiştir. Çalışmada ‘Yalnızız’ romanı üzerine teknik ve tematik incelemeler yapılmıştır. Olay kurgusu ve kahramanların analizi, mekan seçimi ve yaşam tarzı analizi, aktüel zaman, gerçek zaman unsurları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Yazarın Simeranya kurgusu üzerinde durulmuştur.Çalışma, yazarın ele aldığı temaları ve kahramanları, sosyolojik tartışma konuları bağlamında incelemektedir. Bu açıdan Türk modernleşmesinin temel problemi olan Batılılaşma, Frenkleşme ekseninde yürütülen tartışmalara yer verilmiştir. Peyami Safa, eserlerinde ve özellikle ‘Yalnızız’ isimli eserinde gelenekten kopuk ve yüzü sadece batıya dönük aile modelini ve bu ailede yetişen bireylerin vahametini ortaya koymaktadır. Gerçekliği ele almada maddeci bakış açısının eksikliklerine vurgu yaparak maneviyatçı-mistik bakış açısını ön plana çıkarmaktadır. Sorunların çözümünde pozitivist metodolojinin dışında çözüm yolları olabileceğini ve tek tip bir bakış açısının insan aklını sınırlandırmaktan öte gitmeyeceğini ifade etmektedir. Safa, modernist veya gelenekçi bir tavır takınmanın hata olacağını nihai kertede yapılması gerekenin, her ikisinin de sentezine ulaşmak olduğunu vurgulamaktadır.

___

  • AYVAZOĞLU, Beşir (1998). Peyami, Hayatı, Sanatı, Felsefi Dramı. İstanbul: Ötüken Yay.
  • DOĞANER, Veysel (2012). “Yalnızız, Romanında Estetik Roman Unsurları”. Turkish Studies - International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/2 Spring, Ankara/Turkey. Doi Number: 10.7827/TurkishStudies.3292. p.335-351.
  • DİNLER KÖKSAL, Sümeyye (2013). “Peyami Safa’nın Yalnızız Romanında Kadın ve Aileye Batılılaşma Ekseninden Bakış”. Turkish Studies - International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic volume 8/1 Winter, Ankara-Turkey. Doi Number: 10. 7827/TurkishStudies.4418. p. 1259-1268.
  • GÖZE, Ergun (2002). Peyami Safa. 3. bs. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.
  • GÜNDAY, Rıfat (2006). “Maupassant’ın Güzel-dost (bel-amı) ve Peyami Safa’nın Sözde Kızlar Romanlarında Bir Ahlak Sorunu Olarak Evlilik Dışı İlişki”. TÜBAR, (XX) Güz, ss: 61-103.
  • GÜZEL, Ferdi (2012). “Peyami Safa’nın ‘Yalnızız’ Romanında Söz Dizimi”. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/3, Summer, Ankara-Turkey. Doi Number: 10.7827/TurkishStudies.3415. p. 1425-1435,.
  • ÖZCAN, Recai (2014). “Yalnızlık ve Yalan Bağlamında Kurgulanan Üç Roman Kahramanı: Fahim Bey, Samim ve Hayri İrdal”. Turkish Studies - International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 9/9 Summer, Ankara-Turkey. Doi Number: 10.7827/TurkishStudies.7274. p. 813-826.
  • POLAT, Adem (2012). “Madde-Ruh Çatışmasından Simeranya’ya Kaçış: Yalnızız” Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/3, Summer, Ankara-Turkey. Doi Number: 10.7827/TurkishStudies. 3507 p. 2177-2182.
  • SAFA, Peyami (2007). Yalnızız. İstanbul: Ötüken Yay.
  • TOURAİNE, Alan (2014). Modernliğin Eleştirisi. çev: Hülya Uğur Tanrıöver. 9. Baskı, Ankara: Yapı Kredi Yay.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİR AZİZİN HASRETİ OLMAK (SEZAİ KARAKOÇ’UN PEYGAMBER TASAVVURU) / YEARNING FOR A SAINT (THE PROPHET CONCEPTION OF SEZAİ KARAKOÇ)

Bedia KOÇAKOĞLU, Ayşe DEMİR

DİYARBAKIR ZİYA GÖKALP YAZMA ESER KÜTÜPHANESİNDEKİ NAHİV İLMİNE DAİR YAZMA ESERLER BİBLİYOGRAFYASI / SYNTAX MANUSCRIPTS BIBLIOGRAPHY IN DIYARBAKIR ZIYA GÖKALP MUNUSCRIPT LIBRARY

Rıfat IŞIK

RICHARD SENNETT’İN ÇALIŞMALARINDA TOPLUMSALLAŞMANIN BAZI REFERANS ALANLARI VE MODERNLİK / SOME REFERENCE AREAS OF SOCIALIZATION AND MODERNITY IN THE WORKS OF RICHARD SENNETT

Merve BİLGİR

BÜYÜSÜ BOZULMUŞ DÜNYAYI BÜYÜLEMEK / CORRUPTED MAGIC TO ENCHANT THE WORLD

Döne AYHAN

BEYÂNÎ-ZÂDE AYÂNÎ’NİN GAZELLERİ / ODES OF BEYÂNÎ-ZÂDE AYÂNÎ

Ahmet SEVGİ

KLASİK TÜRK ŞİİRİNDE ŞEB-İ YELDÂ / THE LONGEST NIGHT/SEB-I YELDA AT CLASSICAL TURKISH POEM

Şerife UZUN

15. YÜZYIL ŞAİRLERİNDEN DİYARBAKIRLI HALÎLÎ’NİN ŞİİRLERİ / THE POEMS OF HALÎLÎ WHO IS A 15th CENTURY POET FROM DIYARBAKIR

Ahmet KAVAKLIYAZI

ESKİÇAĞDA YAZI, KİTAP VE KÜTÜPHANENİN OLUŞUM SÜRECİ; GÜNÜMÜZ EĞİTİMİNE KATKILARI

Tuğba ÖZKARAL

THE IMAGE OF THE BULLFIGHT AND BULLFIGHTER IN 20TH CENTURY SPANISH POETRY: LORCA'S ELEGY LAMENT FOR IGNACIO SÁNCHEZ MEJIAS / 20. YÜZYIL İSPANYOL ŞİİRİNDE BOĞA GÜREŞİ VE MATADOR İMGESİ: LORCA'NIN IGNACIO SÁNCHEZ MEJIAS'A AĞIT ÖRNEĞİ

Ebru GÖKŞENLİ

DEĞİŞEN TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN İŞLEVLERİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK: Velilerin İlk Ve Orta Okullardan Beklentileri Üzerine Bir Araştırma / RETHINKING THE FUNCTIONS OF EDUCATION IN CHANGING TURKEY: A Study on Parents’ Expectations from Primary and Secondary Schools

İslam CAN