Julia Jarman’ın Un Elève De Trop (Fazladan Bir Öğrenci) Adlı Romanında Okul Ortamındaki Şiddetin Yansıması

Bu çalışmada, okulda öğrenciler meydana gelen şiddet kavramını ele almaya çalıştık. Konu seçimi rastgele bir seçim değildi. Günlük yaşamda herkes her an sözel olsun veya psikolojik, sosyal, cinsel olsun her tür şiddete maruz kalabilir. Ancak bu kabul edilemez davranıştan en çok zarar gören kesim genellikle kadınlardır. Böylesine önemli olayları yeterli bir şekilde ele alamama endişesiyle, çalışmamızı romanın asıl teması olan öğrenciler arasındaki dışlama ve şiddet konularıyla sınırlamayı uygun gördük. Julia Jarman tarafından yazılmış olan Un Élève de Trop adlı romanda, okulda veya okul dışında olsun her türlü şiddete maruz kalan romanın baş kahramanı Danny’nin başından geçenleri ortaya koyarak şiddet temasına eğildik. Yazar, Danny’i hikâye boyunca sınıf arkadaşlarının hakaret ve dalga geçmeleri karşısında kayıtsız kalan ve kendisini hiçbir şekilde ne sözel olarak ne de fiziksel olarak savunamayan bir çocuk olarak resmeder. Dışlama, hırpalama ve tecrit etmenin kontrol edilemez bir düzeye ulaştığı bu hikâye içinde sınıfta bulunan beş öğrenci Danny’i ölüme sürükleyecek derecede şiddet uygularlar. Danny’inin çevresinde hiç kimse, ne ailesi ne de öğretmenleri onun yaşadıklarını ve nasıl bir şiddete maruz kaldığını anlayamamışlardı. Danny’nin hikâyesi bize bir yandan şiddeti ve onun korkunç sebeplerini anlama, diğer yandan da eğitim kurumlarının olduğu kadar ailelerin de bu konuda duyarlı davranmaları gerektiğine dikkat çekme imkânı vermiştir. Okul ortamındaki şiddet evrensel bir olgudur. Öyle ki sonuçları sadece çocuklara zarar vermekle kalmaz aynı zamanda tüm topluma da zarar verir. Bu yüzden herkes bu tehlikeye karşı duyarlı olmalıdır. Bu nitel çalışmayı yürütmek için doküman analizi yöntemi kullanılmıştır.

The Echo of School Violence among Students Presented in Hangman by Julia Jarman

In this article, we have tried to examine the concept of violence among school students. The choice of this topic was not random because everyone can be exposed to violence, especially women, at any time, whether verbal or psychological, social or sexual. They all suffer from this unacceptable behavior. That’s why, by considering the fact of not being able to deal with such important events adequately, we deemed it appropriate to limit our work to issues of exclusion and violence among school students which is the main theme of the novel herein. In the novel entitled ²Hangman" written by Julia Jarman, we dealt with the theme of violence by revealing the experiences of Danny, the protagonist of the novel, who has been subjected to all forms of violence both inside and outside the classroom. It is a child who has been indifferent to the insults and mockery of his classmates throughout the story, and who cannot defend himself orally or physically in any way. In this story, where exclusion, beating, and isolation have reached an uncontrollable level, the five students in the classroom are violent enough to lead Danny to death. No one, neither his family nor his teachers, could understand what he felt and suffered from. Danny's story has allowed us to understand violence and its terrible causes on one hand, and on the other hand, to draw attention to educational institutions as well as their sensitivities in their families. Violence in the school environment is a universal phenomenon so much so that the consequences not only harm children but also harm the whole society. That is why being sensitive to this danger and taking it into consideration is a must. In order to conduct this qualitative research, we have used the document analysis method.

___

  • Berkum, V., Dennis W., Richardson, M., & Lane, K. (1996). The School Safety Handbook : Taking Action for Student and Staff Protection. Pennesylvania : Technomic Publishing Company, Inc.
  • Bilgin, A. (2008). Okullarda şiddeti önlemede bir yöntem, Çatışma Çözme. Bursa: Ezgi kitabevi. Doğutaş, C., ve Doğutaş, A. (2012). Okullarda Şiddetʺ. Erken Psikosoyal Müdahele ve Düzenlemelerle Okullarda Şiddetin Önlenmesi. Ağrı : İbrahim Çeçen Üniversitesi Yayınları.
  • Charlot, B. et Emin J.-C. (2000). États des savoirs : Violence à l’école. Paris : Éditions Armand Colin.
  • Coslin, P. G. (1999). Enseignants et élèves face à la violence scolaire. Bulletin de Psychologie, Tome 52 (5), N°443 p.p. 523-530.
  • Çınar, İ. (2007). Okullarda Şiddet : Dağın İki Yamacını da Görebilmek. Solak, A. (Ed.), Okullarda Şiddet ve Çocuk Suçluluğu. (1-18). Ankara: Hegem Yayınları.
  • Dupâquier, J. (1999). La violence en milieu scolaire. Paris : Presses Universitaires de France.
  • Epstein J. L. (1990). School and Family Partnerships dans Encyclopedia of educational research, in M. Alkin. New York : MacMillan.
  • Gasparini, R. (2000). Ordres et désordres scolaires. La discipline à l’école primaire. Paris : Grasset.
  • Gözütok, F. D. (2001). Şiddet, Veli Bilgilendirme 2000-2001. Ankara : Başkent Üniversitesi, Ayşeabla Okulları.
  • Harris, J. (1980). Violence and responsability. London : Routledge&Kegen Paul.
  • Hébert, J. (1991). La violence à l’école. Guide de prévention et technique. Montréal : Logiques Inc.
  • Hollin, C. R. (1993). Contemporary Psyhological Research into violence : an overview. P.J. Taylor (Ed), In Violence in Society. London : Royal College of Physians.
  • Jarman, Julia (2001). Un élève de trop. (J. Chicheportiche, çev.). Paris : Hachette Livre.
  • Koç, B. (2011). Okullarda Şiddet, Lise Öğrencilerinde Şiddet, Saldırganlık ve Dindarlık İlişkisi. İstanbul : e Yazı Yaynevi.
  • Lindstrom, P. Campart, M. Mancel, C, (1998). Brimades et violence dans les écoles suédoises, Une revue des recherches et des politiques de prévention ; La violence à l’école : approches européennes. Revue française de pédagogie. (123).
  • Marzouk, A., et St-Pierre, D. (1998). Recherches, approches et considérations sur la discipline en milieu scolaire. Ottawa : GREME.
  • Paquin, M. (2004). La violence en milieu scolaire : Les causes et la prévention de la violence en milieu scolaire haïtien : ce qu’en pensent les directions d’écoles (17).
  • Peignard, E., Roussier-Fusco-E; Van-Zanten, A; Debarbieux, E. (1998). La violence dans les établissements scolaires britanniques : approches sociologiques ; la violence à l’école’. Revue française de pédagogie. No 123.
  • Shaw, M. (2006). Okullarda Suçun Önlenmesi ve Polis. (İ. Yılmaz-İ. Uğurlu, çev.) Ankara : Emniyet Genel Müdürlüğü Yay.