Fransızcanın Yabancı Dil Olarak Öğretimi: Öngörü Aşamasında Kullanılan Görsel Malzemeler ve Çağrışımları

Yabancı dil öğretiminde sıkça kullanılan resimler, hem her eğitsel birimin başında hem de eğitsel bölümlerin ilk etkinliği olarak beyin fırtınası için tetikleyici görevini yerine getirir. Bu özgün malzemeler sayesinde, öğrenci öngörü (veya tahmin etme) aşamasında ders kitabında ele alınacak konuya yakınlaşabilir. Ayrıca dildışı ve çokanlamlı olan bu görsel malzemeler öğretmene, sınıf içinde öğrencilerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri rahat bir ortam yaratma fırsatı sunar. Ders kitabı tasarımcıları, yukarıda anılan özellikleri nedeniyle resimlerin anlamlandırma aşamasının ilk ayağı olan öngörü aşamasında kullanılmasına büyük önem vermektedirler. Bu makalede, yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde kullanılan Saison 1 adlı ders kitabında her eğitsel birimin başında sunulmuş olan resimlerden yola çıkarak farklı resim türlerinin etkililiği ve bunların yabancı dil öğretimine katkıları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmacı tarafından hazırlanan üç test aracılığıyla Fransızca öğrencilerinden toplanan veriler değerlendirilerek elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

___

  • Bourguignon, C. (2010). L’apprentissage des langues par l’action. In Lions-Olivieri, M.-L & Liria, P (Eds.), L'approche actionnelle dans l'enseignement des langues - onze particles pour mieux comprendre et faire le point (49-77). Paris: Éditions Maison des Langues.
  • Cocton, M.-N. & Dupleix, D. & Heu-Boulhat, E. & Kasazian, E. & Ripaud, D. (2014). Saison 1, manuel de français. Paris: Didier.
  • Cuq, J.P. & Gruca, I. (2017). Cours de didactique du français langue étrangère et seconde. Grenoble: FLE PUG.
  • Dirven, R. & Radden, G. (2010). La base cognitive du langage: langue et pensée. In N. Delbecque (Ed.), Linguistique cognitive – comprendre comment fonctionne le langage (17-46). Bruxelles: de Boeck Duculot.
  • Tagliante, C. (2005). L’évaluation et le cadre européen. Paris: CLE International.
  • Tagliante, C. (2006). La classe de langue. Paris: CLE International.