ALBERT CAMVS'NÜN 'DÜŞÜŞ' VE TAHSİN YÜCEL'İN 'VATANDAŞ' ANLATILARI ÜZERİNE MUKAYESELİ BİR ÇALIŞMA

Bu ÇtJlışmada, benzer ekonomik, tarihsel ve toplumsal gelişmeler altında, eş zamanlı bir süreçte ortaya çıkmış olan Tahsin Yücel'in Vatandaş ile Albert Camus'nün Düşüş an/ahları arasındaki illşkl ele alınarak, insanlığın evrensel bel/e!JI aracıfığıyla yazarların kalemine yansıyan benzerlikler ve farklıfıklar, biçim ve içerik düzleminde araştırılmışhr. Bunun için öncelikle eserler ayn ayrı incefenmiş, daha sonra iki yapıt arasında ki benzerlik/er ve farklılık/ar tespit edilmeye çalışılmıştır. Ancak, çalışma bir etki çalışması değildir; tek tar.aftı ya da karşılıktı bir etkilenme araştırmasına girişilmemiştir. Aynı dönemlerde dünyada gelişmekte ofan, il. Dünya Savaşı, açlık, yoksulluk, soykırım, insani sorumsuzluk/ar, askeri darbeler gibi benzer tarihse/ ve toplumsal o/ayfara şahitlik eden ue çalışmanın konusunuo/U§turan yapıtları hemen hemen aynı zamanlarda yayımlayan iki yaıarın, bir birey ve yazar olarak, yaşama ve dünyaya bakışlarındaki ortak noktalar tespit edilerek, iki farklı ulus ve küttür arasındaki kesişme ve ayrışma noktalan ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuçta, iki ayn ırka, kültüre ve dile sahip yazarlar, dünyada yaşanan benzeri olaylar ve kültürel aktarımlar sonucunda, özgün yapılarına rağmen, biçim ve içerik bakımından benzer yapıtlar ortaya koymuşlardır. Anlatılan birbirinden ayıran küçük farklıfıklar ise yapıtların özgünlüğünü ortaya çıkarmaktadır. 

A COMPARATlVE STUDY OF THE ACHIEVEMENTS OF ALBERT CAMUS AND TAHSiN YUCEL BY THE NAMES OF "THE FALL" AND "CITIZEN"

in this study our alm has been to dwe/1 on the interrelatfons of the two contemporary nouels of Tahsin Yücel and Albert Camus by the names of "Cltiıen" (Vatandaş) and "The Fal/" (La Chute) enacting in the course ofa perlod that covers the development of tdenttca/ concepts such as economy, history and society. We haue also scrutfnized the universal siml/arltles and the d/uergences of mankind that haue been ref/ected by the narratives of these authors in terms of stylistlcs and context. in this sense, pre/lmlnarlfy each achlevement being briefly examined one by one, the dlvergences and the slmllarltfes in between these two achievements have been sought to be put forth. However, the foca/ polnt of the study we haue carried out does not amount to an lnfluence study. Thus, our aim has not been to bin pursult of a unllateral or a mutual lnfluence. in other words, the common and confllcttng standpoints of the two dlscrete socletles and cultures Judg/ng /rom the two achievements of these contemporary authors that ref/ect the /amine, pouerty, genoclde, lrresponslbllittes, mllitary reuolutıons, World War II in their achieuements have been trled to be put forward. Al/ in al/, notwithstandlng thelr speciflc sty/es, the two authors having two dlscrete nationa/ities and cultures, yielded analogous achieuements as a resu/t of the simi/ar worldwide occurrences. As for the nuances that delineate the discrepancies separatfng the two achlevements, they vindicate the originality of the cases recounted lrı these achlevements. 

___

  • ALBERES, R.M., (1971), Bilan Lme’raire da XX" eme Steele, (3 eme ed. Revue et Augın.), Paris: Librairie A.-G.-NlZET.
  • ANDAÇ, Feridun, (th), (2003), Sözcüklerin Diliyle Konuşmak Tahsin Yüce ile Yüz Yüze, İstanbul: Dünya Yayınları. '
  • AUGE, Marc, (1999), Unutma Biçimleri, (çev. Mehmet Sert), İstanbul : Om Yayınları
  • AYDIN, Kâmil, (1999), Karşılaştırmalı Edebiyat Günümüz Postmodern Bağlamda Algılamşı, İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • AYTAÇ, Gürsel, (1997), Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, Ankara: Gündoğan
  • CAMUS, Albert, (1965), Sanatçı ve Çağı, (çev. Yıldırım Keskin), Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • CAMUS, Albert, (1999), Düşüş, (çev. Hüseyin Demirhan), İstanbul: Can Yayınları (2.basım). 22 ' Ahmer GÖĞERCİN
  • CARRIERE, Jean—Claude, (Basım tarihi yek), Sinemanın Gizli Dı'lı', (çev. Simten Güneş), İstanbul: Der Yayınları.
  • GÜNDOĞAN, Ali Osman, (1995), Albert Camus ve Başkaldırma Felsefesi, İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • HOUZİAUX, Alain, (2006.06.15), “Albert Camus”, Chap .'//wanv. eretoı'le. org/elements/Coafconf_ec_camas. html. (2006. 05 .27).
  • İNAL, Tuğrul, (1978-Kış), “Camus’nün 'Düşüş’ anlatısında “tersi ve yüzü’ sorunsalı”, in FDE Yazın ve Dilbilim Araştırmaları Dergisi, No: 2, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Derneği Yayını, s. 148—160.
  • İNAL, Tuğrul, (1980—Bahar), “Gerçeklik açısından A. Camus’nün Düşüş anlatısına bir giriş (II)”, in FBE Yazın ve Dilbilim Araştırmaları Dergisi, N0:5, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Derneği Yayını, s. 79—87.
  • KEFELİ, Emel, (2000), Karşılaştırmalı Edebiyat İncelemeleri, İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  • KUNDERA, Milan, (1989), Roman Sanatı, (çev. İsmail Yerguz), İstanbul: Afa Yayınları.
  • NACİ, Fethi, (1998), 60 Türk Romanı, İstanbul: Oğlak Yayınları (1.basım).
  • ÖZKAN, Kaan, (2001), Görünmez Adam, (Tahsin Yücel ile söyleşi), İstanbul: İş Bankası Yayınları. '
  • PARLA, Jale, (2000), Don Kı'şot’taıı Bugüne roman, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • PUDOVKİN, V.I., (1995), Sinemanın Temel İlkeleri, (çev. Nijat Özön), Ankara: _Bilgi Yayınevi.
  • SAİD, Edward W., (1998), Kültür ve Emperyalizm, (çev. Necmiye Alpay), İstanbul: Hil Yayınları.
  • SAKALLI, Cemal, (1998), “Karşılaştırmalı yazınbilin'ı kuramları ve yöntem sorunu”, in Karşılaştırmalı Edebiyat Araştırmaları, (hzl: Ali Osman Öztürk), Konya: Selçuk Üniversitesi Yaşatma ve Geliştirme Vakfı Yayınları.
  • SALVATORE, Alain, (2006.03.10), “Quel est le sens de La Chute? ”, http.'//welıcamus.)“i'ee.fr/aeııvre/clıute/dossı'ersl/sens. html (2001. l 1 .21 ).
  • TARKOVSKİ, Andrei, (1992), Mlı'hürleıımı'ş Zaman, (çev. Füsun Ant), İstanbul: Afa
  • YÜCEL, Tahsin, (1954), “Vatandaşın Sesi”, in Uçan Daireler, İstanbul: Varlık Yayınları. YÜCEL, Tahsin, (1975), Vatandaş, Ankara: Bilgi Yayınevi.