ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ANINDA MESAJLAŞMA KULLANIMI

Anında mesajlaşma son yıllarda yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak güncel hayatta yer almaya başlayan bir olgudur. Özellikle genç kullanıcılar arasında bu tür iletişim yöntemlerinin kullanımı gittikçe popülerleşmektedir. Bu çalışma üniversite öğrencileri arasında anında mesajlaşmanın belirleyici değişkenlerinin neler olduğunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri, Selçuk Üniversitesi'nden amaçlı örneklem yoluyla seçilen 547 öğrenci üzerinde yapılan saha araştırmasından elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin anında mesajlaşmalarında etkili olan 4 motivasyon belirlenmiştir. Bu motivasyonlar “(1) kişilerarası etkileşim ve fayda, (2) kolaylık, (3) rahatlama ve eğlence, (4) bilgi arama” şeklindedir. Özellikle kişilerarası etkileşim ve fayda motivasyonu, anında mesajlaşmanın en temel belirleyicisi konumundadır. Bayan öğrenciler, erkek kullanıcılara göre günlük daha uzun süre anında mesajlaşmakta ve bir oturumda daha uzun süre anında mesajlaşma servislerini kullanmaktadırlar. Üniversite öğrencilerinin günlük anında mesajlaşma süreleri ile anında mesajlaşma motivasyonları arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmaktadır. Anında mesajlaşma servislerini kız/erkek arkadaşlarıyla romantik iletişim kurmak için daha çok kullanan denekler, günlük daha uzun süre anında mesajlaşmaktadırlar.       

___

  • Abelman R (1988) Motivations for Viewing “The 700 Club”, Journalism Quarterly, 65, 112-118.
  • Adams J (2005) Student Perceptions of the Impact of Instant Messaging on Academic Writing, Unpublished Doctoral Dissertation, The Department of Teaching & Leadership and the Faculty of the Graduate School of the Uni- versity of Kansas, UMI Dissertation Infor- mation Service.
  • Armstrong M H (1999) The Gratification Di- mensions of the İnternet’s World Wide Web: An Exploratory Study, Unpublished Doctoral Dissertation, The Florida State University, UMI Dissertation Information Service.
  • Atabek Ü (2003) İletişim Teknolojileri ve Yerel Medya İçin Olanaklar, S Alankuş (Der.), Yeni
  • Habercinin El Kitabı Dizisi: 3, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul, ss. 55-84.