Eskişehir Ölçeğinde Yerel Gazete Okuma Alışkanlığı ve Okur Beklentileri Üzerine Bir Alan Araştırması

Eskişehir ölçeğinde alan araştırmasına dayalı bu çalışmada, okurun yerel gazete okuma alışkanlığının doğası tanımlanmaya çalışılmıştır. Demografik özellikler, yerel gazete okuma alışkanlığı ve yerel gazetelerden beklentiler bölümlerini içeren anket formu toplam 16 mahallede 447 kişi ile yüz yüze görüşme tekniğine dayalı olarak yanıtlanmıştır. Eskişehir'de yaşanan olaylar hakkında bilgi sahibi olan ve yerel gazete okuyan 392 kişinin verdiği yanıtlar değerlendirme alınmıştır. Bulgular yerel gazete okuma alışkanlığına ilişkin önceki çalışmalardan farklı kimi durumlara işaret etmektedir. Ayrıca bulgular, literatürde tanımlanan gazete yöneticilerinin tiraj artışına ilişkin kimi görüşleri ile de çelişir durumdadır. Çalışma Eskişehir'deki yerel gazete okuma alışkanlığının tanımlanması ve daha iyi yerel gazeteler hazırlanabilmesi için ortaya koyduğu önermeler açılarından önemli bulunmaktadır.  

___

  • Berger A A (2000) Media and Communication Research Methods. Sage, Thousand Oaks, C.A.
  • Poindexter P M ve Maxwell M E (2000) Research in Mass Communication. Bedford/stMartin’s, Boston/NewYork.
  • Vural A M (1997) Bir İletişim Kurumu Olarak Yerel Basının Kamuoyu Oluşumu Sürecindeki İşlevi ve Yerel Basın-Kamuoyu İlişkileri Eski-Selçuk İletişim, 4, 3, 2006
  • şehir Basını Örneğinde Bir Uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir.
  • Yüksel E Y (2006) “Eskişehir Basını Neden Tiraj Kazanıyor?”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi Selçuk İletişim 4 (2): 18-29.