Stratejik Planlamada Pilot Kuruluşların Stratejik Planlarının Ölçülebilirliği

Çalışmanın temel amacı; Türk kamu yönetiminde uygulanmakta olan stratejik yönetim politikasının, stratejik planların ölçülebilirliği odağında incelenmesidir. Bu inceleme, stratejik planlamada pilot seçilen kamu kuruluşlarının, iki stratejik planlama dönemi itibariyle, stratejik planlama deneyimleri üzerinden yapılacaktır. Çalışmanın ikincil bir amacı ise stratejik planlama uygulamasında, pilot kamu kuruluşları arasındaki iyi uygulama örneklerini ve bu uygulama örnekleri arasındaki temel farkları tespit etmektir. Stratejik yönetim anlayışının bir kamu politikası olarak ortaya konulması ve analiz edilmesi ile bu çalışma sonucunda elde edilecek bulguların, sonraki dönem stratejik planlama çalışmalarında kamu kurumlarına yol gösterici öneriler sunacağı düşünülmektedir

MEASURABILITY OF THE STRATEGIC PLANS OF PILOT INSTITUTIONS IN STRATEGIC PLANNING

The main purpose of the study is to examine the measurability of the strategic plans of strategic management policy being implemented in Turkish public administration. Aforementioned examination will be conducted over the strategic planning experiences of selected pilot public institutions for two strategic planning periods. A secondary aim of the study is to identify the good practices among those pilot institutions and the main differences between these good practices in strategic planning implementation. By putting forward and analysing the strategic management approach as a public policy, the results obtained in this study will provide guiding suggestions to public institutions in the next period’s strategic planning works

___

  • Allison, Michael, ve Jude Kaye (2005), Strategic Planning for Nonprofit Organizations, Second Edition, John Wiley & Sons Inc., New Jersey.
  • Ar, Aybeniz Akdeniz ve Hüseyin İskender (2005), “Türkiye’de KOBİ’ler ve KOBİ’lerde Planlama, Uygulama ve Denetim”, Mevzuat Dergisi, Sayı 25, (Mart).
  • Aşgın, Sait (2008), Stratejik Yönetim, Bilge Ajans, Ankara.
  • Bayülken, Nilgün (1999), “Üniversitelerde Kalitenin Stratejik Yönetimi ve Konu ile İlgili Bir Uygulama”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
  • Bryson, John M. (1998), Strategic Planning for Public and Nonprofit Organizations, Jossey-Bass, San Francisco.
  • DPT (2006), “Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu”, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Garcia, Laura Mata (2012), “Understanding Design Thinking, Exploration and Exploitation: Implications for Design Strategy”, IDBM Papers, IDBM Program, Aalto University.
  • Karacan, Erhan (2010), “Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi ve Türkiye Uygulaması”, Devlet Planlama Teşkilatı Planlama Uzmanlığı Tezi, Korza Yayıncılık, Ankara.
  • Pitt, Martyn ve Dimitrios Koufopoulos (2012), Essentials of Strategic Management, Sage Publications, Cornwall.
  • Söyler, İlhami (2007), “Kamu Sektöründe Stratejik Yönetim Uygulanabilir mi? (Engeller/Güçlükler)”, Maliye Dergisi, Sayı 152.
  • Steiss, Alan Walter (2003), Strategic Management for Public and Nonprofit Organizations, Marcel Dekker Inc., New York.
  • 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (2006), 18.02.2006 tarih ve 26084 sayılı R.G.
  • 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (2005), 24.12.2005 tarih ve 26033 sayılı R.G.