Kurumsal Yönetim ve İç Denetim İlişkisi

Son zamanlarda kurumsal yönetim, günümüz ekonomisinin temel yapısı olan şirketleri yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir. Şirketlerin toplumla olan ilişkilerinin arttığı ortaklıklar, hissedarlıklar vb. piyasa şartlarının geçerli olduğu bu dönemlerde kurumsal yönetim kavramı ve ilkeleri daha çok tartışılmaya başlanmıştır. Şirket bünyelerinde gerçekleşen finansal ya da yönetsel sorunlara karşı kurumsal yönetim anlayışı yapısal çözümler sunmaya çalışmaktadır. Söz konusu yapısal çözümlerin, kurumsal yönetim anlayışına uygun olup olmadığının denetlenmesi de iç denetimin görevi dâhilindedir. İç denetim süreci, kurumsal yönetim sürecine ilişkin varsa eksiklikleri ya da zayıf yönleri tespit etme ve gerekli önlemleri alma şeklinde sürdürülmelidir. Etkin ve verimli ilerleyen bir kurumsal yönetim anlayışı, bu yönüyle sonraki dönemlerde yapılacak iç denetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte etkin bir iç denetim süreci de, kurumsal yönetim anlayışının devamı için kurumsal yönetim ilkelerini destekleyici bir rol oynamaktadır. Çalışmada ilk olarak kurumsal yönetim anlayışı üzerinde durulacaktır. Daha sonra genel çerçevesi itibariyle iç denetim konusu işlenecek, son olarak da kurumsal yönetimin tesisi açısından iç denetimin önemi anlatılmaya çalışılacaktır

RELATIONSHIP BETWEEN CORPORATE GOVERNANCE AND INTERNAL AUDIT

Recently, corporate governance has become a subject closely related to the companies that form the basic structure of today’s economy. The concept and principles of corporate governance have started to be more widely discussed in this period of time when market conditions prevail and the relations of companies with public increase partnerships, copartnerships etc. . The concept of corporate governance tries to present structural solutions against financial or administrative problems taking place in the structures of companies. Checking whether the aforementioned structural solutions are in accordance with the concept of corporate governance is a duty of internal audit. The internal audit process should be maintained as determining the deficiencies or weaknesses related to the process of corporate governance, if any, and taking necessary precautions.A concept of corporate governance that progresses in an effective and efficient way will facilitate carrying out internal audit activities in the following periods with this aspect. Besides, an effective internal audit process plays a role that supports the principles of corporate governance for the continuation of corporate governance concept. The study will first focus on the concept of corporate governance. Afterwards, the matter of internal audit will be addressed and finally, the importance of internal audit in terms of establishment of corporate governance will be tried to be expressed

___

  • Abdioğlu, Hasan, (2008), İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı Kapsamında İç Denetimin Rolü: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Çalışma, MODAV, s. 193.
  • Alayoğlu, Nihat (2003), Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim ve Kurumsallaşma, MÜSİAD Yayınları 42, Kasım, İstanbul, s. 62.
  • Bekçioğlu, Selim ve Güngör Ak, Bihder (2005), İyi Yönetişim, IV. Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara 13-14 Mayıs 2005, s. 285.
  • Borsa İstanbul, http://www.borsaistanbul.com/sirketler/sirketlerin-yukumlulukleri/ gelisen-isletmeler-piyasasi/kurumsal-yonetim, (Erişim tarihi: 15.12.2015).
  • Clark, Woodrow W., Demirağ, İstemi (2002), “Enron The Failure of Corporate Governance”, JCC 8 Greenleaf Publishing, s. 112.
  • Deloitte ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (2006), Nedir Bu Kurumsal Yönetim?, s. 12, http://www.deloitte.com/assets/Dcom-Turkey/Local%20Assets/Documents/ turkey(tr)_cgs_nedirbuky_261206.pdf, (Erişim tarihi: 12.06.2012).
  • Demirbaş, Mahmut ve Uyar, Süleyman (2006), Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Denetim Komitesi, Güncel Yayıncılık: 262. Güncel Akademi: 4, Nisan.
  • Ege, İlhan ve Yılmaz, Aylin (2005), Finansal Krizler ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları İlişkisi: Türkiye ve Dünya Uygulamaları Analizi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 13-14 Mayıs 2005 Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, Kurumsal Yönetim Bildiri Kitabı, Ankara: TŞOF( Türkiye Şoförler Odası Federasyonu), Plaka Matbaacılık A.Ş., s. 84.
  • Koçel, Tamer (2003), İşletme Yöneticiliği, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Pamukçu, Fatma (2011), “Finansal Raporlama ile Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflıkta Kurumsal Yönetimin Önemi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, s. 133-148.
  • Puffer, S. M. ve Mc Carthy, D. J. (2003), “The Emergence of Corporate Governance in Russia”, Journal of World Business, 38 (4), s. 284.
  • Pulaşlı, Hasan (2003), Corporate Governance (Kurumsal Yönetim İlkeleri) Anonim Şirket Yönetiminde Yeni Model, Ankara: Sözkesen Matbaacılık.
  • Radu, Maria (2012), “Corporate Governance, Internal Audit and Environmental Audit - The Performance Tools in Romanian Companies”, Accounting and Management Information Systems, 11 (1), s. 112–130.
  • Sakarya, Şakir, Kutukız, Doğan ve Ülker, Yakup (2012), Küresel Finansal Krizler Sonrasında Kurumsal Yönetim Alanındaki Gelişmeler: İMKB Kurumsal Yönetim Endeksi (İMKB XKURY) Bazında Bir İnceleme, s. 237, http://web.inonu.edu. tr/~ozal.congress/pdf/13.pdf, (Erişim tarihi: 12.06.2012).
  • Sawyer, Lawrence B. (1988), Sawyer’s Internal Auditing, The Practise and Modern Internal Auditing, Revised and Enlarged, The Institute of Internal Auditors, Altamonte Springs, Florida, s.20.
  • Türedi, Hasan ve Karakaya, Gencay (2015), “Coso İç Kontrol Modeli ve Kontrol Ortamı”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, 52 (602).
  • Uluslararası İç Denetim Enstitüsü (2012), IIA Uluslararası İç Denetim Standartları, https://na.theiia.org/standards-guidance/mandatory-guidance/Pages/ Definition-of-Internal-Auditing.aspx, (Erişim tarihi:23.07.2015).