Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı BOBİ FRS ve Yıllara Yaygın İnşaat Muhasebesi Uygulama Örneği

Bağımsız denetime tabi olup Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını uygulamak zorunda olan işletmeler haricindeki tüm şirketler 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı BOBİ FRS uygulamaya başlamışlardır. BOBİ FRS’nin yürürlüğü girmesi ile beraber şirketlerin mevcut muhasebe uygulamalarında birçok değişiklikler ve yenilikler ortaya çıkmıştır. BOBİ FRS ile mevcut mevzuat arasındaki en büyük farlılıklardan biri de yıllara yaygın inşaat sözleşmelerinde olmuştur. İnşaat taahhüt işleri ve özellikle yıllara yaygın inşaat işleri yapısı gereği birden fazla yıl süren işler olduğundan hasılatın ve buna ilişkin giderlerin raporlanma zamanı önem taşımaktadır. Bu da hasılat ve giderlerin ilgili oldukları dönemlerin kâr veya zarar tablolarına yansıtılması gerekliliğini doğurmaktadır. Çalışmada BOBİ FRS açısından yıllara yaygın inşaat işlerinde hasılatın ve ilgili giderlerin raporlanma zamanı ile muhasebeleştirilmesi değerlendirilmiştir.

FINANCIAL REPORTING STANDARDS FOR LARGE AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES AND IMPLEMENTATION EXAMPLE OF LONG-TERM CONSTRUCTION CONTRACTS

All companies except for the ones that are subject to independent audit and have to apply the Turkish Financial Reporting Standards, have started to apply the Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Enterprises BOBI FRS as of January 1, in the existing accounting practices of companies. One of the biggest differences between BOBI FRS and the existing legislation has been the long-term construction contracts. Construction contracting and especially the long-term construction works continbue for more than one year by nature and it is important to report the costs and expenses of these works. This necessitates the recognition of revenue and expenses in profit or loss statements for the periods in which they are incurred. This study evaluated the reporting time and recognition of revenue and relevant expenses in long-term construction works in terms of BOBI FRS.

___

  • Acar, Vedat (2013), “Türkiye Muhasebe Standartları-11 İnşaat Sözleşmeleri Standardının İncelenmesi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Geçiş Sürecinde Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt İşleri Uygulama Çalışması”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt: 6, Sayı 1.
  • Apostolov, Ivan (2015), “Revenue Recognition from Construction Contracts: Differences Between Bulgarian National Accounting Standards and International Accounting Standards”, Procedia Economics and Finance, 32.
  • Ataman, Başak, Hakan Cavlak (2017), “Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Tam Set Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) Karşılaştırılması”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı 3.
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı.
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı Hakkında Tebliğ. Demir, Erol (2015), “Yıllara Yaygın İnşaat, Taahhüt ve Onarım İşlemlerinde Vergilendirme ve Muhasebeleştirme Esasları Üzerine Bir Değerlendirme”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı 36 (Şubat).
  • Gücenme Gençoğlu, Ümit (2017), “Temel Konularda BOBİ FRS ve TMS/TFRS Karşılaştırılması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi (Ekim), Sayı 76.
  • Kıymetli Şen, İlker (2012), “TMS11 - İnşaat Sözleşmeleri Standardına Göre Tamamlanma Yüzdesi Yöntemi”, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 16, Sayı 2 (Aralık).
  • Şengür, Evren Dilek (2013), “İnşaat Sözleşmelerinde Zararın Muhasebeleştirilmesi ve Raporlanması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 18, Sayı 2.
  • Türkiye Muhasebe Standardı 11 “İnşaat Sözleşmeleri”.
  • Yereli, Ayşe N., Nilgün Kayalı, Lale Demirlioğlu (2011), “İnşaat Sözleşmelerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 11) Çerçevesinde Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt İşlerinin Muhasebeleştirilmesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , Cilt 13.
  • Yılmaz, Fatih (2009), “TMS-11 İnşaat Sözleşmeleri Standardının İsletmeler Üzerindeki Etkisi: İMKB’de Hisse Senetleri İşlem Gören Bir İnşaat Şirketi”, Yıl: 20, Sayı: 64 (Ekim).