MUHAMMED TAHİR EL-KÜRDÎ El-MEKKÎ EL-HATTAT: HAYATI VE ESERLERİ

Muhammed Tahir el-Kürdî (1900-1980), 20. yüzyılda yaşamış önemli bir ilim adamı, hattat ve tarihçidir. Defalarca tabedilip tüm İslam ülkelerine dağıtılan ve “Mekke Mushafı” diye meşhur olan Kur’an-ı Kerim nüshasının müstensihi olma şerefine nail olmuştur. Suudi Arabistan’da çeşitli devlet kademelerinde görev yapmasının yanı sıra hat sanatı ve tarihi ile ilgili çok sayıda eser telif etmiş ve hat okullarında dersler vermiştir. Eserleriyle ve tedris faaliyetiyle hat sanatının Suudi Arabistan’da yayılmasına katkıda bulunmuş olan el-Kürdî, Arap harflerine yönelik eleştirilere, yazdığı eserlerle cevap vermiş ve Mekke’nin tarihi ile ilgili eserler kaleme almıştır. Bu çalışmada, Muhammed Tahir el-Kürdî’nin hayatı ve eserleri, hat sanatına yaptığı katkı açısından kısaca değerlendirilmiştir.    

___

  • Abdulvahhab İbrahim Ebu Süleyman, “el-‘Allâme Muhammed Tahir Kürdî el-Mekkî eş-Şafiî el-Hattat Nâsihu Mushafi Mekketi’l-Mükerreme”, Mecelletu’l-Buhûsi ve’d-Dirâsâti’l-Kur’aniyye, Yıl 4, S. 7. ss. 71-98.
  • Âlu’ş-Şeyh, Şeyh Salih b. Abdülaziz b. Muhammed “Tabâatu’l- Mushafi’ş-Şerif fî’l-Memleketi’l-Arabiyyeti’s-Saudiyye” s. 11. http://qurancomplex.gov.sa/Display.asp?section=4&l=arb&f=write00011.htm&trans= (Erişim tarihi: 20,07.2016).