"رسالة في النذر" للم خليل ا سعردي MOLLA HALİL el-IS'IRDÎ'NİN "RİSÂLE Fİ'N-NEZR" ADLI ESERİ

Bu makale, Şâfi’î mezhebi âlimlerinden Molla Halîl el-Is'irdî'nin "er-Risâle fi'n- Nezr" isimli eserinin tahkik çalışmasından oluşmaktadır. Risâle, Şâfi'î mezhebi görüşleri doğrultusunda mali nezri konu edinmektedir. Müellif, özlü ifade ve anlaşılır bir dil ile konuyla ilgili pek çok meseleye yer vermektedir. Makalenin birinci bölümünde, müellifin hayatı ve eserleri zikredilmiş, risâlenin tanıtımı ve tahkikte izlenen metoda yer verilmiştir. Makalenin ikinci bölümünde ise risâlenin tahkiki yapılmıştır. Bu çalışmada genel/standart esaslar açısından İSAM tahkik esasları benimsenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

molla halil, nezir, sadaka

___

  • Ahmed, Sa'îd Muhammed, Medrese Kubbahân fi'l-'İmâdiyye ve Devruhâ fî Neşri'l- 'Ulûmi'l-İslâmiyye, Matba'a Muhâfaza Duhok, Duhok 2013.
  • Âlânî, 'Usman Mahmûd Sa'idullâh, Mecme'u'l-Mesâil (Dirâse-Tahkîk), Cami'a Süleymâniye, Süleymâniye ts.. El-Askalânî, Şihâbuddîh Ahmed b. Alî b. Hacer, Ed-Dureru'l-Kâmine fî A'yâni'l-Mieti's- Sâmine, Dâiretü'l-Ma'arifi'l-'Usmâniyye, Haydarabad 1349.
  • Atalay, Ömer, Siirt Tarihi, Çeltut Matbaası, İstanbul 1946.
  • El-Bâbânî, İsmâil Paşa, Hediyyetu'l-Ârifîn Esmâu'l-Müellifîn ve Âsâru'l-Musannifîn, Dâr İhyâi't-Turâsi'l-'Arabî, Beyrut 1951.