PREFABRİKASYONUN TARİH İÇERİSİNDEKİ GELİŞİMİ AND MEKAN BİÇİMLENİŞİNE ETKİSİ

Prefabrikasyon binlerce yıllık geçmişe sahip bir yapım yöntemidir. Tarih boyunca birçok farklı disiplin içerisinde uygulama alanı bulan prefabrikasyon tekniği, iç mimarlık alanında temel bir tasarım ya da uygulama aracı olarak yer almamıştır. Aslında iç mimarlığın kendi dinamiklerini oluşturan yaklaşımlarının etkisini kabul etmeden prefabrikasyon tekniğinde gelişim mümkün değildir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı prefabrikasyonun gelişim süreci içerisinde iç mekan biçimlenişi ile kimi zaman doğrudan kimi zaman da dolaylı olarak kurduğu ilişkilerin dönüm noktalarını tanımlayabilmektir. Çalışmada, prefabrik yapım tekniğinin başlangıcı kabul edilen, ve bu tekniğin mantığı doğrultusunda oluşturulmuş yapısal elemanlardan başlanarak günümüze kadar tarihsel bir yol izlenmiştir. Çalışma, temelde prefabrikasyon teriminin bir yapım yöntemini tariflediği dönem olan modernizm dönemine odaklanmıştır. Bu nedenle yöntemin gelişimi erken modernizm, modernizm ve modernizm sonrası dönem olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir. Bu tarihsel yaklaşım ile mekan biçimlenişi için dönüm noktası sayılabilecek yapılar, mekanlar ve yapısal çevreler incelenmiş, böylece tarih içerisinde iç mekan biçimlenişinde prefabrikasyonun etkisinin saptanmaya çalışılmıştır.

DEVELOPMENT OF PREFABRICATION IN HISTORY AND EFFECTS ON FORMATION OF INTERIORS

Prefabrication as a construction method has a deep history of thousands of years. During its history, it was valued by a large number of different disciplines but it's as a basic design or application tool for interior architecture and seem to be ignored. Actually, development is not possible in prefabrication without thinking the impact of its own dynamics of interior architecture. In this framework, the aim of the study is to identify the milestones of relationship between interior formation and prefabrication in the development process of this construction method. In this study, a historical path is drawn from the earliest example constructed by the logic of the technique to nowadays. Fundamentally, this study was focused on modernism in which prefabrication as a term directly describes a construction method. For this reason, the development of the method is examined under three headings - early modernism, modernism and after the modernism. By the help of this historical approach, the buildings, spaces and built environments considered as milestones are examined; thus, the effect of prefabrication on the formation of interiors tried to be determined in improvement process of the technique.

___

Ataköy, Hakan. (2014). Antik Çağlarda Anadolu Uygarlıklarında Bir Yapım Yöntemi Olarak "Prefabrikasyon" Tekniği. Beton Prefabrikasyon Dergisi, 112, s. 5-17.

Ayaydın, Yükselen. (1981). Büyük Açıklıklı Prefabrike Betonarme Yapılar. İstanbul: Birsen Kitabevi Yayınları.

Demirkaya, Eren. (2009). Prefabrik Yapılar Üzerinde Bir Sentez Çalışması ve Prefabrik Bir Yapının Yatay Yükler Altında Davranışlarının İncelenmesi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Ching, Francis, D., K. (2008). İç Mekân Tasarımı - Resimli. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayın Evi.

Conrads, Ulricht. (1991). 20. Yüzyıl Mimarisinde Program ve Manifestolar. Ankara: Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayınları.

Erturan, B., Eren, Ö. (2012). Modüler Yapım Tekniği İle Bina Etkinliğini ve Verimliliğini Geliştirme Yaklaşımının Değerlendirilmesi., e-Journal of New World Sciences Academy, 7, 4, s. 677-695.

Fracalossi, Igor, (2013). AD Classics: The Dymaxion House / Buckminster Fuller. Archdaily, Erişim: 14.07.2016, http://www.archdaily.com/401528/ad-classics-the-dymaxion-hou- se-buckminster-fuller

Griffith, R., Grady, A. (2013). Le Corbusier Kitchen Conservation: Focus On Design. Moma, Erişim: 10.02.2014, http://www.moma.org/explore/inside_out/2013/03/13/le-corbu- sier-kitchen-conservation-focus-on-design

Herbers, Jill. (2004). Prefab Modern. New York: Colins Design International.

MOMA. (2008). Home Delivery: Fabricating the Modern Dwelling. New York: Published by The Museum Of Modern Arts.

Karagül, Mehmet Fatih. (2002). Seramik Yüzey Kaplamalarında Modüler Çözümler ve Mimaride Uygulama Alanları. (Yayımlanmış Doktora Tezi). Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul.

Kisho.co.jp. (2015). Erişim:12.07.2016, http://www.kisho.co.jp/page/209.html

Koca, Duygu. (2013). İşlev / İmge: Yaşam İçeren Mekan Üretimi. Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yazıları, 29, s. 87-93. Koca, Duygu. (2015). Cephenin Yapıdan, Mekândan ve Çevreden Kopuşu. Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yazıları, 32, s. 125-138.

Koca, Duygu. (2016). The Dilemma of Representation through Facades. Open House Inter- national, 41/1, s. 6-13.

La Tour Eiffel. (2010). Erişim: 14.07.2016, http://www.toureiffel.paris

Meyer- Bohe, Walter. (1964). Vorfertigung, Handbuch des Bauens mit Fertigteilen , Alman- ya: Vulkan-Verlag Dr. W. Classen.

Schneiderman, Deborah. (2012). Inside Prefab The Ready-Made Interior. New York: Prince- ton Architectural Press.

Smith, Ryan E. (2010). Prefab Architecture A Guide To Modular Design And Construction. New Jersey: John Wiley& Sons, Inc,.

Stott, Rorry. (2014). Chinese Company Showcases Ten 3D-Printed House. Erişim: 12.02.2015, http://www.archdaily.com/543518/chinese-company-showcases-ten-3d-printed-houses,

Tekin, Ayşe B. (2007). Alternatif Yaşam Modelleri ve Geleceğin Konutu: Konutun Kavram- sal Değişimi ve Dönüşümü. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Tümer, Çağatay. (2006). Prefabrike Yapılarda Kenetli Birleşimlerin Tasarımı. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.