PROF. NEJAT DİYARBEKİRLİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ

Prof. Nejat Diyarbekirli (1928-2017) Erken Devir Türk Sanatı bağlamında önemli çalışmalara imza atmış idealist ve mücadeleci bir akademisyen olarak bilinmektedir.  Henüz Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin telaffuz dahi edilmediği dönemlerde Türk sanatı, kültürü, tarihi ve etnografyası üzerinde araştırma ve incelemelerde bulunmuş, Anadolu ve  Orta Asya arasındaki kültür birlikteliğini açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Özellikle Türklük bilinci ve milli kültür değerlerini yaşatmak Diyarbekirli'nin en büyük tutkusu olmuş, bu konuda istikrarlı ve azimli bir şekilde hareket etmiştir.

___

  • G. Eralp Alışık, “Prof. Nejat Diyarbekirli’nin Hayatı”, Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Sanatı ve Kültürü-Prof. Nejat Diyarbekirli’ye Armağan, (Ed.: Yaşar Çoruhlu-Nalan Türkmen-Nuri Seçgin-Anıl Yılmaz), Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 2006, s. 17-25.
  • Anıl Yılmaz, “Prof. Nejat Diyarbekirli’nin Yayınları ve Bilimsel Faaliyetleri”, Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Sanatı ve Kültürü-Prof. Nejat Diyarbekirli’ye Armağan, (Ed.: Yaşar Çoruhlu-Nalan Türkmen-Nuri Seçgin-Anıl Yılmaz), Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 2006, s. 27-31.