TEKNOLOJİ DESTEKLİ KORO DERSİ UYGULAMASI

Koro dersi ülkemizde mesleki müzik eğitimi verilen tüm kurumların eğitim programlarında yer almaktadır. Uygulamalarda farklılıklar olsa da belirli eserlerin çalışılması ve seslendirilmesi koro derslerinin ortak paydasını oluşturmaktadır. Bu araştırmada bilgisayar, projeksiyon cihazı ve seslendirme sistemi kullanılarak işlenen koro derslerinin öğrencilerin ders içi ilgi durumlarını, müziği algılama ve müzikalite durumlarını, şef ve diğer koristlerle ders içi etkileşim durumlarını ve öğrencilerin ses sağlığını nasıl etkilediğine ilişkin öğrenci görüşleri anket tekniği kullanılarak alınmıştır. Teknoloji destekli koro dersinin motivasyonu artırdığı, eser öğrenme süresini kısalttığı, şefle uyumlanma sürecini hızlandırdığı, müzikal yorum ve performans artışı sağlandığı ve öğrencilerin seslerinin daha az yorulduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • ÇEVİK, Suna; Koro Eğitimi ve Yönetim Teknikleri, Doruk yayıncılık, Ankara, 1997.
  • EGÜZ, Saip; Koro Eğitimi ve Yönetimi, Evrensel Müzikevi Yayınları, Ankara, 2009.
  • EGÜZ, Saip; Toplu Ses Eğitimi: Temel Konular, Evrensel Müzikevi Yayınları, Ankara, 2009.
  • GÖKÇE, Mete; Koro Dizilişlerinin Müziksel Sonuçlara Etkisi, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Ana Sanat Dalı 2010.
  • YİĞİT, Nalan. KARAKAYA, Oğuz; Türk Müziği Anasanat Dallarında Koro Eğitimi ve Yönetimi Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 29, S. 29-47, Konya, 2010.