SAVAŞI EVE GETİRMEK: EV-YAŞAM, SAVAŞ-ÖLÜM, SANAT-HAYAT

Sanatın ve hayatın fotoğraf ile ilişkisi zaman ve mekân ile orantılıdır. Fotoğraflanan bir kişi, bir olay, bir durum, bir nesne, zamanın sürekliliğinden koparak o anın sürekliliğine geçer. Bu geçişte, kişisel ya da kamusal bir hikâye oluşur. Kamusal olan, tarihtir. Bu tarihi, eleştirel bir bakışla ve yeni bir okumayla izleyiciye sunan sanatçılardan biri olan Martha Rosler, foto muhabirlerin Vietnam Savaşı görüntüleri ile Amerikan iç dekorasyon dergisi olan House Beautiful’daki ev içi görüntülerini bir araya getirir. Ev ile savaşı, yaşam ile ölümü iç içe geçirdiği kolajlarının bağlamını bu zıtlıklar ile görselleştirir. Çiçekli kumaşlar ile döşenmiş koltuklar, aydınlık ve düzenli oturma odaları, pencerenin dışında görünen siyah beyaz savaş manzarası ve yerde hareketsiz yatan bedenler ile tamamlanır. Sanatçının savaş karşıtı bu kolajları, korunaklı evlerinde yaşayan insanlara savaşın sadece çok uzaklarda gerçekleşen bir kavram olmadığını, evlerinin içine kadar girdiğini, yakınlarında olduğunu vurgular. Bu araştırma kapsamında ele alınan sanatçı, fotoğraf ve kolaj ekseninde bir araya getirdiği eserleri ile gündelik yaşamın dinamikleri etrafında değerlendirilmiştir.

BRINGING WAR AT HOME: HOME-LIFE, WAR-DEAD, ART-LIFE

The relationship of art and life with photography is proportional to time and space. A photographed person, an event, a situation, an object breaks away from the continuity of time and enters the continuity of that moment. In this transition, a personal or public story is formed. The public is history. Martha Rosler, one of the artists who presents this history to the audience with a critical view and a new reading, combines the Vietnam War images of photojournalists with the interior images of the American interior decoration magazine House Beautiful. She relativizes the context of her collages, in which she intertwines the war with the house, life and death, with these contrasts. The armchairs upholstered in floral fabrics are complemented by the bright and uncluttered living rooms, the black and white battle scene outside the window, and the bodies lying motionless on the floor. These anti-war collages of the artist emphasize to the people living in their sheltered houses that the war is not just a concept that takes place far away, it penetrates into their homes and is close to them. The artist, who is discussed within the scope of this research, has been evaluated around the dynamics of daily life with her works that she has brought together on the axis of photography and collage.

___

Berger J, Mohr J. (2007). Anlatmanın Başka Bir Biçimi (çev. Osman Akıhay). İstanbul: Agora Kitaplığı.

Berger J. (2016). Bir Fotoğrafı Anlamak. (Çev. Beril Eyüboğlu,Yurdanur Salman, Müge Gürsoy Sökmen, Semih Sökmen). İstanbul: Metis Yayınları.

Berger J. (2016). O Ana Adanmış. (Haz. Yurdanur Salman, Müge Gürsoy Sökmen). İstanbul: Metis Yayınları.

Burgin V. (2013). Fotoğrafı Düşünmek. (çev. Aylin Ünal). İstanbul: Espas Yayınları.

Erzen, Jale. (2017). Üç Habitus Yeryüzü, Kent, Yapı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Freund, G. (2016). Fotoğraf ve Toplum. (çev. Şule Demirkol). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Ranciere J. (2008). Görüntülerin Yazgısı (çev. Aziz Ufuk Kılıç). İstanbul: Versus Kitap.

Ranciere, J. (2015). Özgürleşen Seyirci (çev. E. Burak Şaman). İstanbul: Metis Yayınları.

Sontag, S. (2011). Fotoğraf Üzerine, (Çev. Osman Akınhay). İstanbul: Agora Kitaplığı.