SANAT POLİTİKASI PAYDAŞLARI:DEVLET,ÖZEL/ÖZERK KURUMLAR, BİREYLER, KAMU

Bir devletin sanat alanında sahip olduğu verileri yönlendiren  iç ve dış unsurlar bulunmaktadır. Dış etkilerin başında kültür ve sanatın oluşumunda devlet desteği gelmektedir. Devletin ekonomik ve hukuksal yaptırımları sanatı etkilemektedir. Bir ülkede devletin kültür ve sanat politikasını etkileyen iç etkiler, dini inançlar ve politik kararlar, oldukça geniş alanlara yayılan önemli etki unsurlarıdır.Devletin sanat alanındaki desteği sanatın, sanatçının koruyucusu ve çalışma olanakları sağlayarak hamisi olmasıdır. Tarihsel süreç içinde, sanatçıyı koruyan devletler, onun etkileyicilik gücünden yararlanarak, bu önemli gruba her zaman çalışma alanı sağlanmıştır. Bir toplumda devlet, din, eğitim ve ekonomi kurumlarının her biri sanatı kendi ihtiyaçları acısından yönlendirmek ister. Devlet kendi otoritesiyle birleşen yurtsever vatandaşlara hizmet etmeye, ekonomi kurumları ise kar sağlamaya yönelik sanatı etkilemek isterler ve hangi  tip sanatın üretileceği üzerine seçimleri ve tercihleri ile etkide bulunurlar. 

ELEMENTS AFFECTING ARTISTIC POLICY: STATE, PRIVATE, INDIVIDUAL EFFORTS AND PUBLIC SUPPORT

There are certain internal and external influences orienting the political power that a state has for the artistic field. The most important external influence is state support in the formation of culture and art. This power affects art via economic and legal sanctions. Religious beliefs and political decisons which are the internal influences affecting the cultural and artistic policies of a country are important effective elements that are extended to quite wide areas. The creators of these decisions and norms are the groups taking port in the formation of cultural policy. The chief role among these groups and institutions belongs to the norm and decision making State.

___

ERBAY, Mutlu (1997). Plastik Sanatlar Eğitiminin Gelişimi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.

ERBAY, Mutlu (2007). Resim Sanatı Disiplinleri. İstanbul: Alternatif Yayınları.

ERBAY, Mutlu (2013). Sanat Eğitimi Üzerine. İstanbul: BetaYayınları.

MOODY, Eric (1992). ‘Art and Politics Museum 2000:Politics, People, Professionals and Profit’ Patrick Boylan(Ed) London: Museum Association Press.

KONGAR, Emre (1994). Kültür Üzerine. İstanbul:Remzi Kitapevi.