KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN DEĞERİ

Bu makalemizde anlaşılmak ve hayata tatbik edilmek için gönderilmiş son ilahî mesaj olan Kur’an-ı Kerim’i metin düzeyinde, literal okuma açısında ele almaktayız. Literal okuma konusunu önce Kur’an perspektifinden incelemekteyiz. Bu bağlamda “okuma” lafızlarını anlamsal çerçeve bağlamında değerlendirmekte ve alanın temel kaynakları ekseninde konuya ışık tutmaya çalışmaktayız. Daha sonra tarihi arka plan ile konunun gelenekteki iz düşümlerini tespit etmeye çalışmaktayız. Hz. Peygamber, sahabe ve tabiin uygulamaları ile literal okumanın hangi eksene oturması gerektiği konusunu irdelemekteyiz.

The Importance of Qur'an Recitation in its Original Words

In this article we will deal the Qur'an, the last divine message sent to mankind to be understood and practiced in terms of its recitation in its original words and form. Firstly, we will study this issue from the Qur'anic perspective. In this context, we will discuss the wording "recitation" within the semantic content and shed light according to the main sources in this regard. Afterwards, we will try to identify the historical background and its manifestations in the tradition and analyze the Qur'an recitation in its original wording considering the practices of the Prophet (pbuh), his companions and the Successors.

___

  • el-Âlûsî, Şihâbuddîn Mahmûd. Rûhu’l-me‛ânî fî tefsiri’l-Kur’âni’l-Azîm ve’s-seb’i’l-mesânî. 30 cilt. Beyrut: Dâru ihyai’t-turâsi’l-arabî, ts.
  • el-Aynî, Ebû Muhammed Bedruddîn Mahmûd b. Mûsa el-Hanefî. ‛Umdetu’l-kârî şerhu sahîhi’l-Buhârî. 25 cilt. Kahire: Dâru’t- tıbâati’l-münîriyye, , ts.
  • Banarlı, Nihad Sami, “Kur'an-ı Kerim ve Türkçe”, İslam Medeniyeti Mecmuası 1, sy: 5 (l967): 42.
  • el-Beğavî, Mes‛ûd b. Muhammed el-Ferrâ. Me‛âlimu’t-tenzîl. 4 cilt. Mısır: Şirketu mektebetu ve matba‛atu Mustafa el-Babi’l Halebî ve evlâdihi, 1375/1955 (Hazin tefsiriyle birlikte).
  • Dağ, Ökkeş. “Hz. Peygamber Zamanında Kur’an’ın Ezberlenmesi ve Hafız Sahabiler”. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2006.
  • ed-Dânî, Ebû Amr Osman b. Saîd. el-Muhkem fî nakti’l-mesâhif. thk. İzzet Hasen. Beyrut: Dâru’l-fikr, 1997.
  • Devellioğlu, Ferit. Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat. Ankara 1993.
  • Ebû Dâvûd, Suleymân b. Eş’as es-Sicistânî. es-Sünen. Beyrut Dâru’l-kutubi’l-arabîyye, ts.
  • Ebû Şâme, Abdurrahman b. İsmâîl. el-Murşidu’l-vecîz ilâ ulûmin tetealleku bi’l-Kitâbi’l-Azîz. thk. Tayyar Altıkulaç. Beyrut: Dâru sadr, 1395/1975.