SIMULINK kullanarak güç sistem geçici hal kararlılık analizi

SIMULINK, dinamik sistemlerin modellenmesi, analizi ve simülasyonu için akademi ve endüstride çok yaygın kullanılan bilgisayar yazılım programlarından biridir. SIMULINK kullanarak, simülasyon modeli kolay alt modellerden başlayarak sistematik olarak kurulabilir. Bu çalışma, eğitim ve araştırma amaçları için çok makineli bir güç sisteminin SIMULINK yardımıyla modellenmesi, simülasyonu ve geçici hal kararlılık analizini içerir. Güç sistem geçici hal kararlılık simülasyonu için detaylı model geliştirildi ve SIMULINK’te bunun uygulanması özetlendi. Bu eğitim modeli, güç sistem geçici hal olgularını öğretmek için öğrenciler ve mühendisler tarafından kullanılabilir.

Power system transient stability analysis using SIMULINK

SIMULINK is one of the most widely used software in academia and industry for modelling, analysis and simulating dynamical systems. Using SIMULINK, the simulation model can be established systematically beginning from easy sub-models. This paper covers modelling, simulation and transient stability analysis of a multi-machine power system using SIMULINK for educational and research purposes. The detailed model is developed for power system transient stability simulation and its implementation in SIMULINK is outlined. This educational model can be used by students and engineers for teaching power system transient phenomena.

___

  • [1] P. Kundur, Power System Stability and Control, New York: McGraw-Hill, 1994. [2] F. Milano, "An Open Source Power System Analysis Toolbox," IEEE Transactions on Power Systems, 20(3), 1199-1206, 2005. [3] A. Demiroren ve H.L. Zeynelgil, "Modelling and simulation of synchronous machine transient analysis using SIMULINK," International Journal of Electrical Engineering Education, 39(4), 337-346, 2002. [4] S. Ekinci, "Çok makineli güç sistemlerinde PSO algoritması yardımıyla geçici kararlılığın düzeltilmesi", Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010. [5] P. M. Anderson ve A. A. Fouad, "Power System Control and Stability", Ames, IA: Iowa State Univ. Press, 1977. [6] P.W. Sauer ve M.A. Pai, "Power system Dynamics and Stability", Prentice Hall, 1998.