Diyabet Hastalarında İnfluenza, Hepatit B ve Pnömokok Aşılama Oranları ve Aşılanma Durumlarını Etkileyen Faktörler

Amaç: Diyabet, tüm dünyada sıklığı ve neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle önemi gitgide artan bir sağlık sorunudur. Diyabetik hastaların geçirmiş oldukları enfeksiyonlar ise önemli bir mortalite ve morbidite sebebidir. Çalışmamızda esas olarak; diyabetik hastaların influenza, pnömokok ve hepatit B aşılanma oranları, hastaların bu aşıların yapılmasının önemi ve gereklilikleri konusundaki farkındalıkları ve bu farkındalık seviyelerine hangi kanal yoluyla ulaştıkları incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Aile Hekimliği ve Diyabet Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri 504 hastaya sosyodemografik profilleri, diyabetik hastalarda influenza, hepatit b, pnömokok enfeksiyonlarının daha ağır seyredebileceğinin farkındalığı, bu hastalıkların aşıları hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları, onları aşılanmaya teşvik eden faktörleri, aşı ile önlenebilen hastalıklara karşı nasıl önlemler aldıklarını sorgulayan 15 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların %76,4’ü hiçbir aşı yaptırmamıştır. Veriler değerlendirildiğinde; diyabet tanısı aldıktan sonra influenza aşısı yaptıranların oranı %10.1, pnömokok aşısı yaptıranların oranı %5, Hepatit B aşısı yaptıranların oranının %6.9, pnömokok ve influenza aşılarını yaptıranların oranı %1, Hepatit B ve influenza aşılarını yaptıranların oranı ise %0,6 olarak bulunmuştur. Ayrıca hastaların yalnızca %22 kadarı diyabeti olan hastalarda devletin aşılanmayı desteklediğinin farkındaydı. Sonuç : Araştırmamız sonucunda; aşı farkındalığı ve aşılanma konusunda hem hasta, hem sağlık hizmeti sağlayıcıları kaynaklı eksikliklerimiz olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığı ve hekimlerin ortak çalışmalarıyla ve görsel, yazılı, sosyal medyanın da aktif olarak kullanılması, gerekli kamu spotlarının yayınlanmasıyla bu aşılanma oranlarının artacağı kanaatine vardık.

Influenza, Hepatitis B and Pneumococcal Vaccination Rates and Factors Influencing Vaccination Status in Patients with Diabetes

Objective: Diabetes Mellitus is a health problem that has increasingly become a worldwide concern due to its high frequency and complications. Infections in patients with diabetes is a major cause of mortality and morbidity. The purpose of this study is to determine the rates of vaccination with influenza, pneumococcal, hepatitis B vaccine in diabetic patients, their awareness of the importance and necessity of vaccination, and how they reach on those awareness levels. Materials and Methods: This study was design as a questionnaire based observational study. 504 patients aged 18 years and older who were admitted to Family Medicine and Diabetes Outpatient clinics, completed a questionnaire comprised of 15 questions regarding their socio-demographic profile, their awareness of higher risks of Influenza, Hepatitis B, Streptococcus infections in patients with diabetes, their knowledge about vaccinations for those infections, factors that encourage them to get vaccinated, other ways to protect themselves against vaccine-preventable diseases. Results: Of the patients who participated in the study, 76.4% were unvaccinated. The proportion of patients vaccinated against Influenza, Hepatitis B, Pneumococcal, Pneumococcal+Influenza and Hepatitis B+Influenza were 10.1%, 6.9%, 5%, 1% and 0.6%, respectively. 22% of patients had knowledge of governmental support for the vaccination of patients with Diabetes. Conclusions: As a result; it is seen that both patients and health care providers have a lack of awareness of vaccination. We reach the conclusion that those vaccination rates may increase with the cooperation between the Ministry of Health and the physicians by actively using visual, printed and social media and by broadcasting of public service announcements.

___

  • International Diabetes Fedaration, IDF Diabetes Atlas. 7th edition. 2015.
  • Aydın A, Atadağ Y, Öksüz A, Kaya D, Aydın NE. Comparison of the effects of impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance on diabetic development risks on Hba1c levels: A retrospective study. J Surg Med. 2017;1(1):1-4.
  • Wang IK, et al. Effectiveness of influenza vaccination in elderly diabetic patients: a retrospective cohort study. Vaccine. 2013;31:718-724.
  • Reilly ML, et al. Increased risk of acute hepatitis B among adults with diagnosed diabetes mellitus. J Diabetes Sci Technol. 2012;6:858-866.
  • Arslan İE, Altınova A, Törüner FB, et al. Awareness of hepatitis B, influenza and pneumococcal vaccine among diabetic patients. GMJ. 2016;27:115-117.
  • American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes 2013. Diabetes Care. 2013;36(1):11-66.
  • Bridges CB, Woods L, Coyne-Beasley T. Advisory committee on immunization practices (ACIP) recommended immunization schedule for adults aged 19 years and older - United States. MMWR Surveill Summ 62. suppl. 2013;62(1):9-19.
  • Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Diabetes Mellitus ve Komplikasyonlarının Tanı Tedavi ve İzlem Kılavuzu. 2016.
  • Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2011. Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü. TC Sağlık Bakanlığı. 2012.
  • Recommendations from the National Vaccine Advisory Committee: Standards for Adult Immunization Practice. Public Health Rep 2014;129:115-123.
  • Aşık Z, Çakmak T, Bilgili P. Erişkinlerin erişkinlik dönemi aşıları hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları. Türk Aile Hek Derg 2013;17:113–118.
  • Biberoğlu K, Biberoğlu S, Özbakkaloğlu M ve ark. Haydi büyükler aşıya! http://www.tihud.org.tr/main/content?ref=2&child=179. Citation date: 21.06.2017.
Sakarya Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Congenital Thoracic Abnormalities: Contribution of Prenatal Magnetic Resonance İmaging to Ultrasound Diagnosis

Gülseren DİNÇ, Deniz ÖZTÜRK

Sarkoidozlu Hastalarda Kardiyak-Elektrofizyolojik Denge İndeksinin ve Elektrokardiyografik Değişimlerin Değerlendirilmesi

Yakup ALSANCAK, Celalettin KORKMAZ

Acil Serviste Spontan Pnömotoraks Tanısı Alan Hastaların Demografik Verilerinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi

Canan AKMAN, Murat ÇETİN

Engelli Çocuğu Olan Bireylerin Depresyon ve Umutsuzluk Düzeyleri ile Algilanan Sosyal Destek Arasindaki İlişki

Melek AYTEKİN, Nurgül ÖZDEMİR, Şengül ŞAHİN

Keratokonus Olgularında Farklı Topografik Referans Yüzeylerin Karşılaştırılması

Ahmet ELBEYLİ, Sucattin KOCAMİS, Hasan ÇAKMAK, Emine DOĞAN

Tip 2 Diyabeti Olan Bireylerin Öz Yeterlilikleri İle Psikososyal Uyumları Arasındaki İlişki

Erman YILDIZ

Kan Grubu Türü COVID 19 Riski ile Bağlantılı mı?

Mustafa ALTINDİŞ, Hevi GHAFOUR

Diyabet Hastalarında İnfluenza, Hepatit B ve Pnömokok Aşılama Oranları ve Aşılanma Durumlarını Etkileyen Faktörler

Hasan APAYDIN, Abdülkadir AYDIN, Büşra DOĞAN, Seda AHÇI YILMAZ, Emin PALA, Sema UÇAK BASAT

Üst ve Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi Yapılan Çocuklarda Gastrointestinal Kanamalarının Retrospektif Değerlendirilmesi

Engin GERÇEKER, Erhun KASIRGA, Güzide DOĞAN, Buse SOYSAL

The relationship between neutrophil-lymphocyte ratio and antibiotic therapy in patients with fever of unknown origin

Cengiz KARACAER, Oğuz KARABAY, Ali TAMER