TİCARET ŞİRKETLERİNİN BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRMELERİNDE İŞÇİ HAKLARININ KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Amaç – Bu çalışmanın amacı ticaret şirketlerinin birleşme, bölünme ve tür değiştirme sürecinde işçi haklarının korunmasına yönelik olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemelerin incelenmesi ve belirsizlik bulunan noktaların açıklığa kavuşturulmasıdır. Yöntem - 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan hükümler, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan düzenlemeler ile karşılaştırmalı olarak ele alınacak, aynı zamanda konu ile ilgili verilmiş olan Yargıtay kararlarına da değinilecektir. Bulgular- Birleşme, bölünme ve tür değiştirme sürecinde işçi hakları ile ilgili olarak Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemeler, diğer kanunlara nazaran önceliklidir. Ayrıca söz konusu düzenlemeler işçiler bakımından daha lehe hükümlerdir. Ancak her yapısal değişiklik, sağlanan haklar ve bu haklardan yararlanabilecek işçilerin kapsamı bakımından farklılık arz etmektedir. Sonuç- İşçiler lehine daha avantajlı haklar yer alsa da söz konusu hakların kullanımı ile ilgili bazı belirsizlikler göze çarpmaktadır. Bu belirsizliklerin hakların sağlanmasının altında yatan nedenler ile değerlendirilerek giderilmesi gerekmektedir.

REGULATIONS REGARDING THE PROTECTION OF EMPLOYEE RIGHTS IN MERGER, DIVISION AND CONVERSION OF TRADE COMPANIES

Purpose – The aim of this study is examining the regulations regarding protection of employee rights stated in Turkish Commercial Code (Law no: 6102) during the process of merger, division and conversion of trade companies and clarifying the uncertainties. Methodology – The regulations stated in Turkish Commercial Law will be analyzed in comparison with the regulations in Labour Act of Turkey (Law no: 4857) and Turkish Code of Obligations (Law no: 6098), and also the Supreme Court decisions regarding the subject will be mentioned. Findings- Regulations stated in Turkish Commercial Code regarding employee rights during the process of merger, division and conversion have priority over other legal regulations. Also, these regulations are more favorable for employees. However, each structural change differs in terms of the rights provided and the scope of employees who can benefit from these rights. Conclusion- Although there are more advantageous rights in favor of emloyees, there some uncertainties regarding the use of these rights. These uncertainties need to be addressed by evaluating the underlying reasons for the provision of rights.

___

  • Albayrak Zincirlioglu, C. (2014). İşyerinin Devrinde Türk Ticaret Kanunu ile İş Kanunu Hükümlerinin İş İlişkilerine Etkisi. TBB Dergisi. 114, 11-48.
  • Alp, M. (2012). Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre Bölünme, Birleşme ve Tür Değiştirmenin İş İlişkilerine Etkisi (TTK 178; 158; 190). Çalışma ve Toplum. 1, 51-74.
  • Astarlı, M. (2013). Karşılaştırmalı Hukukta ve Türk Hukukunda İşyeri Devrinde İşçinin İş İlişkisinin Devralan İşverene Geçişine İtiraz Hakkı. Çalışma ve Toplum. 1, 69-106.
  • Cakrak, R. (2017). Ticari Şirketlerin Yapı Değişikliği Sonucunda İş İlişkisinin Geçmesi: Teminat Talep Etme Hakkı ve Müteselsil Sorumluluk. Karatahta/İş Yazıları Dergisi. 9, 107-124.
  • Celik, N. & Caniklioglu N. & Canbolat, T. (2019). İş Hukuku Dersleri, 32. Bası. İstanbul, Beta Yayınevi.
  • Ekmekçi, O. (2011). Şirketlerin Bölünmesi, Birleşmesi ve Tür Değiştirmesinin İş İlişkilerine Etkisi İş Kanunu/Türk Borçlar Kanunu-Türk Ticaret Kanunu Çelişkisi. Sicil İş Hukuku Dergisi. 24, 154-159.
  • Eren, F. (2012). Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 14. Baskı. Ankara, Yetkin Yayınevi.
  • Gundogdu, G. & Kaplan, H. A. (2011). İsviçre ve Alman Hukuku Işığında Yeni Türk Ticaret Kanunu madde 147 f. 2-i Hükmünde Öngörülen Sosyal Plan Kavramı, Sicil İş Hukuku Dergisi. 24, 160-171.
  • Gundogdu, G. & Kaplan, H. A. (2011). Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda Bölünmenin İş İlişkilerine Etkisi, İş Dünyası ve Hukuk-Prof. Dr. Tankut Centel’e Armağan, 1010-1031.
  • Kayık Aydınalp, A. (2017). İş Hukuku Açısından Ticaret Şirketlerinde Yapısal Değişiklikler. İstanbul, Beta Yayınevi.
  • Kendigelen, A. (2012). Türk Ticaret Kanunu Değişiklikler, Yenilikler ve İlk Tespitler, 2. Bası. İstanbul, On İki Levha Yayıncılık.
  • Kendigelen, A. (2016). Türk Ticaret Kanunu ve İlgili Mevzuat, 4. Bası. İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.
  • Mollamahmutoglu H. & Astarlı, M. & Baysal, U. (2014). İş Hukuku, 6. Bası. Ankara, Turhan Kitabevi.
  • Narbay, S. & Kesici, B. (2015). Ticaret Ortaklıklarında Yapısal Değişiklik Kararına Karşı Öngörülen İptal Davası Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme. TFM. 152, 107-160.
  • Ozkaraca, E. (2012). Şirketlerin Birleşmesi, Bölünmesi ve Tür Değiştirmesinin İş Hukukuna Etkileri. İş Hukukunda Güncel Sorunlar (2), 103-172.
  • Poroy, R. & Tekinalp, U. & Camoglu, E. (2014). Ortaklıklar Hukuku I, 13. Bası. İstanbul: Vedat Kitapçılık.
  • Senyen Kaplan, E. T. (2013). İşyeri Devrinin, Türk Ticaret Kanunu madde 178 ve İş Kanunu madde 6 Hükümleri Çerçevesinde İş İlişkilerine Etkisi. Sicil İş Hukuku Dergisi. 29, 24-39.
  • Suzek, S. (2014). İşyerinin Devri ve Hukuki Sonuçları. DEÜHFD. 15, 311-330.
  • Suzek, S. (2019). İş Hukuku, 18. Bası. İstanbul, Beta Yayınevi.
  • Sener, O. H. (2012). Teorik ve Uygulamalı Ortaklıklar Hukuku. Seckin Yayıncılık.
  • www.lexpera.com.tr ..................................................................................