Vidalı Transfer Sistemlerine Sahip Kartezyen Tipi 3B Yazıcılarda Gıda Malzemeleri Yazdırma Parametrelerinin İncelenmesi

Bu çalışmada vidalı basınçlı transfer sistemine sahip çift nozullu kartezyen tipi üç boyutlu gıda yazıcısı tasarımı ve prototipi yapılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sisteminde hazne olarak şırınga kullanılmış, malzeme iletimi için motorun dişli çark sistemini tahrik ederek şırınga pistonunu itmesini sağlayan özel bir ekstrüder tasarımı ve prototipi yapılmıştır.  Üç boyutlu yazıcı boyutları X ekseni için 500mm, Y ekseni için 430mm, Z ekseni için 450mm’ dir. Baskı boyutları X ekseni için 200mm, Y ekseni için 200mm, Z ekseni için 100mm’ dir. Kontrol kartı olarak Arduino kullanılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sistemi için yazılımda gerekli değişiklikler ve 3B yazıcı için gerekli kalibrasyon değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan çalışmada genel amaç; yerli ve yabancı literatürde henüz çok fazla çalışılmamış olan 3B Gıda yazıcı sektörüne, bu çalışmayı kazandırmak ve kullanıma sokmaktır. Çift ekstrüderli bu sistem ile, iki farklı malzemeyle gıda üretimi yapılabilecek, çikolata, pasta süsleme malzemeleri, kurabiye hamurları, meyve aromalı jel malzemeler ve fütüristik gıdalar denenebilecektir. 

Analysing of Food Printing Parameters of Cartesian Type 3D Printers With Screw Transfer System

In this study, a design and prototype of a two-nozzle Cartesian type three-dimensional food printer with screwed pressure transfer system was made. In the double nozzle extruder system, a syringe was used as a syringe and a special extruder design and prototype was made to drive the gear wheel system of the motor for material conveyance and to push the piston of the syringe. The dimensions of the three-dimensional printer are 500mm for X-axis, 430mm for Y-axis and 450mm for Z-axis. The print dimensions are 200mm for X axis, 200mm for Y axis and 100mm for Z axis. Arduino was used as a control card. For double nozzle extruder system, necessary changes in software and necessary calibration changes for 3D printer were made. The general aim in this study is; the 3D food printer sector, which has not been studied so much in domestic and foreign literature, is to gain and utilize this work. With this system with double extruder, food can be produced with two different materials, chocolate, cake decorating materials, cookie doughs, fruit flavored gel materials and futuristic foods.

___

  • [1] Lipton, J. I., Cutler, M., Nigl, F., Cohen, D. and Lipson, H. “Additive manufacturing for the food industry”, Trends in Food Science & Technology, 43(1): 114-123 (2015).
  • [2] Kouzani, A. Z., Adams, S., Whyte, D. J., Oliver, R., Hemsley, B., Palmer, S., & Balandin, S., “3D Printing of Food for People with Swallowing Difficulties”, KnE Engineering, 2(2): 23-29, (2017).
  • [3] Antlej, K., Leen, R., & Russo, A. 3D Food Printing in Museum Makerspaces: Creative Reinterpretation of Heritage, KnE Engineering, 2(2), 1-7, (2017).
  • [4] www.thingiverse.com/thing28018 “Claystruder”, (2017).
  • [5] www.printrbot.com/shop/paste-extruder-beta/“Paste Extruder”, (2017).
  • [6] www.store.zmorph3d.com/produkt/thick-paste-extruder/ “Thick Paste Extruder”, (2017).
  • [7] İnternet: Zmorph, “Cake and Chocolate Extruder” http:// sandbox.zmorph3d.com/ cake-and-chocolate-extruder/ (2017).
  • [8] Kaya, G. ve Çetinkaya, K., “Vidali Basinçli Transfer Sistemine Sahip Çift Nozullu Kartezyen Tipi Üç Boyutlu Gida Yazicisi Tasarimi Ve Prototipi”, Yüksek Lisans Tezi, (2017).
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ