Süre kısıtlı inşaat projelerinde işgücü maliyetinin CPM ile analizi

Proje planlamada amaç, farklı kurallara göre farklı planlamalar yapılması ve her planlamaya göre süre, kaynak ve maliyet analizleri yapılarak en rasyonel olanın seçilmesidir. Bu çalışmada Ankara Aşı Serum ve İlaç Kontrol Enstitüsü binasının maliyeti, farklı programlara ve işgücü durumuna göre incelenmiş, binanın öngörülen sürede tamamlanması durumundaki işgücü maliyetleri hesaplanmıştır.İşin tamamlanma süresinin %5, %10 ve %15 daha öne çekilmesi halindeki işgücü maliyetlerinin değişimi, araştırılmıştır. Her süre kısaltımı haline karşılık gelen iş programları düzenlenmiş; işgücü maliyetleri hesaplanarak ilgili diyagramlar çizilmiş ve süre-maliyet karşılaştırmaları yapılmıştır.

In limited time construction projects, to figure out the menpower cost by CPM analyzing

The goal of project planning is to make different planning upon different rules, to select the most rationalized one by analizing time, resource and cost analyses for each planning. In this study the cost of Ankara Aşı Serum ve İlaç Kontrol Institute building is evaluated with different programs and manpower cost of building has been calculated according to the normal complating time %5, %10 and %15 of the building the menpower costs figured out again. For each shortage of the time new work plans prepared, menpower costs calculated and related diagrams drown and time-cost comparision has been made.

___

  • 1. Barutçugil, I. S. “Büyük Ölçekli Yatırım Proje-lerinin Yönetimi”, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5/2, Bursa, 162, (1984).
  • 2. Barutçugil, I. S. “Üretim Sistemi ve Yönetim Teknikleri”, Uludağ Üniversitesi Yayınları, Bursa, 239-240, (1988)
  • 3. Monks, J. G. “Schaum’s Outline of Theory and Problems of Operations Management 2nd ed.”, USA, McGraw-Hill Inc. ,128, (1996).
  • 4. Kuruoğlu,M., Bayoğlu, F.İ. “Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesinin Uygulanmasında Yaşanan İhtilafların İncelenmesi” , İstanbul, 12, (2002).
  • 5. Kuruoğlu,M., Bayoğlu, F.İ. “Yapı Üretiminde Adamsaat Değerlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma ve Sonuçları” İstanbul, 8, (2002).
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ