Şev İyileştirmelerinde Kullanılan Kazıklara Uygulanan Deprem Etkisi Seyhan Fırata,*, Bülent Canikb bSakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, zemin mekaniği problemlerinden biri olan şevlerin stabilitesine depremin etkisi incelenmiştir. Şevlerin stabilite ihtiyacının nereden kaynaklandığından, şev stabilitesinin yöntemlerinden, şev hareketlerine sebep olan faktörlerden ve kazıklarla şev stabilitesinin hesap metotları ve analiz metotları incelenmiştir. Şevlerde deprem etkisi ile oluşan şev deformasyonlarının tamamen ortadan kaldırılması ve/veya duraylılığın sağlanabilmesi için kazıklarla iyileştirme yöntemi kullanılmıştır. Şeve gelen statik ve dinamik yüklerin farklı kazık boylarında, kazık kalınlıklarında ve kazık adetlerinde şevin davranışları incelenip değerlendirmeler yapılmıştır. Şevlerin stabilitesinin kazıklarla sağlanması ve kazıklara etkiyen deprem kuvveti sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmiş ve örnekleri verilmiştir. Bu örneklerden elde edilen bulgularla kazıkların deprem esnasındaki davranışları yorumlanmıştır.

Earthquake Effect on the Pile Used For Slope Stabilization

In this study, earthquake effect on the slope stability is investigated. Detailed research is focused especially on the need of slope stability, methods of slope stability analysis, causes of slope in stability problems and piles used for slope stability and its methods of analysis. Piles are used to improve slope stability due to earthquake effect. Various scenarios are investigated in terms of the length of pile, diameter of pile, number of pile etc. due to dynamic and static loads. Slope stabilization with piles is analyzed by finite element method. Earthquake effect on the pile-slope system is concluded.

___

  • Fırat, S., "Critical Assessment Slope Stability, Lambert Academic Publishing", (2011)
  • Canik, B., "Şev Stabilitesinde Kullanılan Kazıkların Deprem Etkisi Altındaki Davranışı", Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (2006).
  • Plaxis 2D, Manuel, (2006).