Pulluk uç demirlerinin kum havuzunda kaynaklı ve kaynaksız halde aşınmaya karşı dayanımlarının tespit edilmesi

Bu çalışmada, sade karbonlu çeliklerden yapılmış ve farklı ısıl işlemler uygulanmış uç demirlerinin kum havuzunda aşınmaya karşı dayanımları araştırılmıştır. Bu amaç için Türk Standartları Enstitüsü tarafından önerilen çeliklerden yapılan Uç demirlerinden 20 adedi işlem görmeden, daha sonra bu uç demirlerinin 16 adedinin kesici ağız kısımlarına kaynak çekilerek denemelere alınmışlardır. Deneysel çalışmalarda, kaynakla kaplanmış ve kaplanmamış uç demirlerindeki aşınma sertlik ilişkileri optik ve tarama elektron mikroskobu ile incelenerek, aşınma farkları tespit edilmiştir. Kaynakla kaplanmış uç demirlerinin kaynaksız uç demirlere nazaran daha az aşındıkları ancak 39 HRc sertliğindeki uç demirlerine fazla bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.

Determination of the wear resistance of weld coated and unwelded tillage tools in sand pool

In this study, the wear resistance in sand pool of heat treated tillage tool which are made from medium carbon steel, was investigated. For this purpose 20 weld coated and 16 unwelded tillage tool which are suggested by Turkish Standard Institution were investigated. The relationship between wear resistance and hardness were determined using optical and SEM microscopies. It was found that the welded materials showed better wear resistance than unwelded plow iron, but welding does not effect on the wear resistance of the samples having 39 HRc.

___

  • 1. Karamış, M.B., Toprak İşleme Aletlerinde İş Organının Aşınmasının Etüdü, Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, 1985
  • 2. Akkurt, M., Makine Elemanları, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1990.
  • 3. Çetinkaya, C., Pulluk Uçdemirlerinin Aşınmaya Dayanımlarının Belirlenmesi ve İyileştirme İmkanları Üzerinde Araştırmalar, G.Ü.T.E.F., Doktora Tezi, Ankara. 1994.
  • 4. Gallwitz, K., Werkstoffe Und Abnutzung Ven Pflugscharen Diss. TH Berlin, Dessau. 1930
  • 5. Kühne, G., , Vergleichende Untersuchungen an Schar-Werkstoffen. Die Technikin der landw. H.7, 1931
  • 6. Pen, C.L., 1964, The Durability of Carbon Steels Wearing in Sand. The Chinese Society of Agricultural Engineers, Taipei.
  • 7. Becker, E., Organische und Mineralische Stoffe zur Herstellung und Beschichtung von Pflugscharen und Pflugstreichblechen. Landtechnisehe Forschung H.2, 1963 .
  • 8. Ulusoy,E., Bazı Toprak İşleme Alet ve Makinalarmda İş Organlarının Aşınması Üzerinde Araştırmalar, E.Ü.Z.F. Doçentlik Tezi, İzmir. 1981
  • 9. Erdiller, B., Çetinkaya, C., Pulluk Uç demirlerinin Aşınmaya Karşı Dayanımlarının Belirlenmesi ve İyileştirme İmkanları Üzerinde Araştırmalar, Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, Antalya.1994
  • 10.Pascoe, K.J., An Introduction to the Properties of Engineering Materials, 1978.