Bilecik İlinde Bulunan Bazı Özel ve Kamu Yapılarındaki Beton Özelliklerinin İncelenmesi

Ülkemizde bulunan yapı stoğunun büyük çoğunluğu betonarme sistemle üretilmiştir. Benzer durum Bilecik ili içinde söz konusudur. Hazır beton kullanımı, bilinçsiz ve denetimden yoksun yapıldığında betonun dayanımını olumsuz etkilemektedir. Bu araştırma ile Bilecik ilinde bulunan 2000 yılından önce inşa edilmiş eski yapıların ve 2000 yılından sonra inşa edilmiş yeni yapıların beton dayanımının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla taşıyıcı sistemleri betonarme karkas olan on farklı kamu ve şahsa ait özel yapılar üzerinde karot deneyleri yapılarak mevcut yapıların beton dayanımları belirlenmiştir. Yapılan çalışmada ki yapıların % 70'inin yaşları 20 ile 50 yıl arasında değişmektedir. Ayrıca bu çalışma sayesinde elle karıştırılarak hazırlanmış, beton kullanılmış yapılar ile hazır beton kullanılmış olan yapıların yerindeki beton dayanımları karşılaştırılmıştır. Araştırmada ki yapılardan alınan karot numunelerinin % 60'ının basınç dayanımları 20 MPa'ın altında belirlenmiştir. Bunun yanında karot numuneleri üzerinde karbonatlaşma deneyi yapılarak, betonarmenin dayanım özelliğini olumsuz yönde etkileyen korozyon riskinin olası gelişimi de incelenmiştir. Araştırmada ki yapılarından alınan karot numunelerinin % 40'ının karbonatlaşma derinliğinin 40 mm'den fazla olduğu, %30'unda karbonatlaşmanın hiç olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan; elle şantiyede üretilen betonlu yapıların beton dayanımlarının, hazır betonlu yapılara kıyasla daha düzensiz olduğu belirlenmiştir. 2000 yılından önce inşa edilen eski yapıların su emme oranlarının en küçük ile en büyük oranının % 50 fark gösterdiği de sonuçlardan görülmektedir

Examing the Concrete Properties of Some Private And Public Buildings in Bilecik Province

In our country, the majority of the building stock is manufactured with reinforced concrete system. There is a similar situation in Bilecik. The use of ready-mixed concrete, unconscious and devoid of control negatively affects the strength of the concrete is made. Bilecik with this research was built before the year 2000, located in the old buildings and new buildings built after 2000 was aimed to evaluate the strength of the concrete. For this purpose, carrier systems reinforced concrete frame building with ten different public and privately-owned private tests done on the existing building core strength of the concrete is determined. In this research, 70% of the buildings are between ages 20 and 50 years. In addition, through this work was prepared by mixing by hand, used concrete ready-mix concrete used in buildings with concrete strength of the buildings were compared. In the study, 60% of core samples taken in the buildings of the compression strength was determined as 20 MPa. Furthermore carbonation test performed on core samples, the corrosion resistance of concrete changes a property of the building and the carbonation depth in the development of the reinforcement effect was also studied. In the study, 40% of core samples taken from the premises of the carbonation depth is greater than 40 mm in 30% of carbonation was determined as ever. According to the test results obtained; produced on site by hand concreted buildings of concrete strength, ready to be more irregular compared to a concreted structure was determined. Old building that was built before the year 2000 the rate of water absorption of 50% of the lowest and the highest difference was determined

___

  • Karagöz K., ''1999 Marmara Depreminin Ekonomik Etkileri: Ekonometrik Bir Yaklaşım'' TMMOB Afet Sempozyumu, Ankara, 423-432, (2007).
  • Erkan E.,A., ''Afet Yönetiminde Risk Azaltma ve Türkiye'de Yaşanan Sorunlar'', Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, DPT, Uzmanlık Tezleri, Yayın no:2812, Ankara, (2010).
  • Akman M., S., ''Deprem Hasarları ve Yapı Malzemesi'', Türkiye Hazır Beton Birliği Hazır Beton Dergisi, 35, Ankara, (1999).
  • Özgan E., Kap T., Uzunoğlu M., ''Düzce İlinde 1999 Yılındaki Depremlerde Yıkılan Betonarme Yapılarda Kullanılan Betonun Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi'' Kocaeli Deprem Sempozyumu, Kocaeli, 838-844, (2005).
  • Karakurt C., Demir A., Canbaz M., ''Mermer Tozu ve Sepiyolit Katkılı Çimentoların Alkali Silika Reaksiyonu ve Yüksek Sıcaklık Dayanıklılığına Etkisi'' 8.Ulusal Beton Kongresi, İzmir, 583-594, (5-7 Ekim 2011).
  • Berber E., ''Beton Karot Numunelerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma'' Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Ens., (2010).
  • TS EN 206-1, ''Beton, Özellik, Performans, İmalat, Uygunluk'', TSE, Ankara, (Nisan 2002).
  • Baradan B., Yazıcı H., Ün H., ''Betonarme Yapılarda Kalıcılık'' Cilt No. 298, D.E.Ü. Müh. Fak. Yayını, İzmir, (2002).
  • Şimşek O., Bektaş S., Erdal M., ''Vibrasyon Süresinin Beton Basınç Dayanımına ve Birim Ağırlığına Etkisi'', Politeknik Dergisi, 5: 185-193, (2002).
  • Aitcin P.C., ''Cements Of Yesterday And Today Concrete Of Tomorrow'', Cement And Research, 30: 1349-1359, (2000).
  • Erdoğan T.Y., ''Beton'' 1. Baskı ODTÜ Geliştirme Vakfı ve İletişim A.Ş. Yayını, Ankara, (2003).
  • Durmuş A., Durmuş A., Gürsoy, Ş., ''Yük Geçmişi ve Donatının Beton Karot Numune Dayanımı Üzerine Etkileri'' Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Ens., (1996).
  • Erdoğan T.Y., ''Betonda Kalite Sorunları ve Yapılarda Beton Kalitesinin Önemi. İyi Beton'' Kuzey Kıbrıs 1.Beton Kongresi, Atatürk Kültür Merkezi, Lefkoşe, (1990).
  • Akdağ B., Mutlu M., ''Yerinde Beton Basınç Dayanımlarının Kullanımı'', Türkiye Hazır Beton Birliği Hazır Beton Dergisi, 116: 80-84, (2013). Karot Numunesi
  • Cilason N., Beton Yayın No:21, Sezai Türkeş Fevzi Akkaya İnşaat Aş. Yayınları, İstanbul, Nisan 1980.
  • TS 10465, ''Beton Deney Metotları-Yapı ve Yapı Bileşenlerinde Sertleşmiş Betondan Numune Alınması ve Basınç Mukavemetinin Tayini'', TSE, Ankara, (Kasım 1992).
  • TS EN 12504-1, ''Beton, Yapıda Beton Deneyleri-Bölüm 1:Karot Numuneler, Karot Alma, Muayene ve Basınç Dayanımı Tayini'', TSE, Ankara, (Nisan 2002).
  • Yazıcı Ş., Göktepe A.B., Altun S., Karaman V., ''Sertleşmiş Beton Basınç Dayanımının Belirlenmesinde Kullanılan TS-10465 ve TS EN 12504-1 Üzerine Bir Değerlendirme'', Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 8:.119-128, (2006).
  • Arıoğlu E., Arıoğlu N., ''Üst ve Alt Yapılarda Beton Karot Deneyleri ve Değerlendirilmesi'' Evrim Yayınevi, İkinci Baskı, İstanbul, (2005).
  • TS EN 1097-3, ''Agregaların fiziksel ve mekanik özellikleri için deneyler bölüm 3: Gevşek yığın yoğunluğunun ve boşluk hacminin tayini '', TSE, Ankara, (Nisan 1999).
  • ASTM C 597, ''Standard Test Method for Pulse Velocity through Concrete '', ASTM, U.S.A., (1998).
  • TS EN 1097-6, ''Agregaların mekanik ve fiziksel özellikleri için deneyler bölüm 6: Tane yoğunluğu ve su emme oranlarının tayini '', (Aralık 2013).
  • Akman M.S., ''Betonlarda Karbonatlaşma ve Yeniden Alkalizasyon Süreçleri'' TİM 14. Teknik Kongresi, İMO İzmir Şubesi, 403-416,Yayın No: 26.