Atık lastik katılmış harçların ısı yalıtım özelliği

Bu çalışmada, kullanılmış ya da atık haldeki polimerik esaslı lastik malzemelerin beton harçlarına ilavesi ile yalıtım özelliklerinin iyileştirilmesi konusu deneysel yöntemle araştırılmaktadır. Temel amaç, kullanılmış lastik malzeme takviyesiyle bir taraftan çevre sorunlarına katkıda bulunmak iken, diğer taraftan malzeme temininin kolay ve ucuzluğu sebebiyle yalıtım maliyetini düşürmektir. Lastik malzeme takviyesinin beton dayanımı üzerindeki etkisi bu çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Deneylerden elde edilen sonuçlar, lastik malzeme takviyesinin düşük bir maliyet karşılığı yapı elemanlarında ısı transferini küçümsenmeyecek oranda azaltabileceğini net olarak sergilemektedir. Mevcut deneyler, binanın en azından taşıyıcı olmayan kısımları için bu tür bir uygulamayı teşvik eder niteliktedir.

Heat insulation property of rubber-added-mortar

The insulation improvement by adding used or waste polymeric rubber material into mortar is experimentally analysed here. Main object of the study is to reduce building-insulation-cost by composing the easily obtainable and low-cost material with mortar as well as to reduce environmental pollution triggered by these waste materials. The effect of used rubber addition on mortar-strength is beyond the scope of this work. The experimental results reveal that heat loss can greatly be reduced though the additive cost is low. The present experiments encourage such an application at least for the buildings’ components that are not under significant load.

___

  • 1.Işıkel, K., Yeni TS 825 ve Enerjiyi Verimli Kullanan Binalar, İzolasyon Dünyası, 18, 15-18, 1999.
  • 2.Çimen, F., 21. Yüzyılın Enerji Teknolojileri, Enerji kaynaklı Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasında Teknolojinin Rolü, TÜBİTAK BTP 99/01, 1999.
  • 3.TS 825, Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları, Türk Standartları, Ankara, 1985.
  • 4.TS 825, Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları, Türk Standartları, Ankara, 1998.
  • 5.Aktacir, A., Yeşilata, B., Açıker, Ş. M., Binalarda Yalıtım Kullanımının Ekonomik Analizi Üzerine Bir Çalışma, 3.GAP Mühendislik Kongresi, Harran Üniversitesi, 65-70, 2000.
  • 6.Sarabond, Architecture and Engineering Performance Information Center (AEPIC), College Park, Md., 1988.
  • 7.Topçu, İ.B., The Properties of Rubberized Concretes, Cement and Concrete Research, 25,304-310, 1995.
  • 8.Rad, F., Rubberized Concrete, New Horizons in Construction Materials, Envo Publishing Company, 1, 287-292, 1992.
  • 9.Hernandez-Olivares, F., Barluenga, G., Fire Performance of recycled rubber-filled high-strength concrete, Cement and Concrete Research, 34, 109-117, 2004