İŞ VE ZAMAN ETÜDÜ TEKNİĞİYLE PERFORMANS BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI

İşletmelerin maliyetlerini minimum seviyede tutması için en iyi şekilde planlama yaparak hangi ürün, nerede, ne zaman ve ne kadar sürede sorularının cevabını iyi planlaması gerekmektedir. Böylece en yüksek verimliliğe ulaşılabilecektir. Bu yöntemlerden birisi iş ve zaman etüdü tekniğidir. Üretim faaliyetleri ile ilgili tüm işlemler önceden bilinerek başlandığında verimlilik ve maliyetler ile ilgili yapılacak işlemler daha kolay olacaktır. Böylece performans bilgi sistemi oluşturulacak ve çalışanın verimliliği daha kolay ölçülecektir. İş ve zaman etüdü işi en kolay hale getiren ve kapsamını azaltan faaliyetler olarak tanımlanır. Çalışma İstanbul’ da Konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede yapılmıştır. Tek model ürün ile ilgili iş akış planı ve plan içerisinde yer alan her iş istasyonu için standart süreler belirlenerek yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işletmede yapılması gerekenler ile ilgili çalışmalar yöneticiler ile paylaşılmış olup, üretim süreçlerinin verimlilik düzeylerini arttırıcı öneriler getirilmiştir. Bu çalışma diğer konfeksiyon işletmeleri içinde örnek teşkil edecek olup bölgenin kalkınması için ışık tutacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

Etüd, İş, İşletme

___

  • Akal, Z. (1994).. İş Etüdü, ILO, MPM Yayınları, Ankara.
  • Barnes, R., (1980). Motion and Time Study, Design and Measurement at Work, 7’th ed., John Wiley, New York,
  • Cengiz, H. (1994). Standart Zaman Verimlilik İlişkisi ve Bilgisayar Destekli Standart Zaman Tespiti. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi
  • Ercan, M. E. (2004). İş ve Zaman Etüdü, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tekstil - Hazır Giyim ve Boya Araştırma Uygulama Merkezi Yayınları, 3. Baskı, İzmir.
  • Karcıoğlu, F. Öztürk, Ü. (2009). “İşletmelerde Performans Değerleme ile İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri (İKBS) Arasındaki İlişkisi - İstanbul İlinde Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,13 (1): 343-366.
  • Milli Prodüktivite Merkezi: http://www.mpm.org.tr, Erşim Tarihi:10.09.2012Norman A. D. (1968). Work Measurement Some Research Studies, Mcmillan-St Martin’s Press, London.
  • Timur, H., (1984). İş Ölçümü İş Planlaması, TODAİ Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Uyargil, C. (2013). Performans Yönetimi Sistemi Bireysel Performansın Planlanması Değerlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Beta Basım A.Ş. İstanbul.