İŞ ETİĞİ ALGILARININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BAZINDA DEĞERLENDİRİLMESİ: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı; gelişmekte olan iş dünyasında üniversite öğrencilerinin geleceğe dönük etik ve iş etiği algılarını ölçmek için yapılmıştır. Araştırmada etik kavramı, etik kavramının ahlak kavramıyla arasında karıştırılmalara karşın tanımların ve iş etiği kavramının tanımı açıklanmıştır. Bu çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi işletme ve iktisat bölümü okuyan öğrencilerine ve diş hekimliği fakültesinde okuyan öğrencilerine yapılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin etik ve iş etiği algılarına ilişkin araştırma sonuçlarına dayalı farklı yönleri ele alınmıştır. Çalışmada verilen değerlendirilmesinde bu alanda yapılan çalışmalar dikkate alınarak alanla ilgili anket kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin iş etiğine algıları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ayrıca iktisadi ve idari bilimler fakültesi okuyan öğrencilerin diş hekimliği fakültesi okuyan öğrencilere göre etik algılarının daha olumlu olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Etik, İş Etiği, Ahlak

___

  • Akyol, A. (1997). Etik ve Hemşirelik. Ege üniversitesi Hemşirelik yüksek okulu dergisi,13: 166.
  • Aliyev, R. (2010). Örgüt Kültürü ve İş Etiği Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya. Arslan, L. (2019). KOBİ'lerde iş etiği uygulamaları üzerine kültürlerarası bir çalışma, Doktora Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Doğan, N. (2009). İş Etiği ve İşletmelerde Etik Çöküş. Sosyal Ekonomik ve Araştırma Dergisi, 8 (16): 179-200.
  • Güney, S. ve Çınar, O. (2012). Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM) Etik Algıları: Erzurum Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(2): 93.
  • Işıklı, İ. E. (2018). Hastane Çalışanlarının Meslek Etiği Hakkındaki Görüşlerinin ve Etik Sorunlarının İncelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17 (66) : 861-873.
  • Kılınç, E. ve Aydın, A. (2017). Disiplin Yönetiminin Yönetsel Etik Açıdan İncelenmesi: Bir Kamu Üniversite Hastanesi Örneği. İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi, 2(2): 11-22.
  • Köseoğlu, M. (2007). Etik Kodlarının Rekabet Stratejilerine Etkileri ve Bir Alan Araştırması, Yayınlanmış Doktora Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Mihelic, K. K., Lipicnik, B. ve Tekavcic, M. (2010). Ethical Leadership. International Journal of Management & Information Systems, 14(5): 32.
  • Pelit, E., ve Aslantürk, Y. (2011). Turizm İşletmelerinin İş Etiğine Yönelik Uygulamalarının Çalıişma Yeri Tercihindeki Önemi: Turizm Öğrencilerine Üzerinde Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1): 163-184.
  • Sayım, F. (2011). Sağlık Piyasası ve Etik.1 Baskı, Bursa : MKM Yayıncılık.
  • Şimşek, B. (1999). Yöneticilerin Çalışanlara Karşı İş Etiğine Yönelik Değerlerinin Tesbit ve Analizine İlişkin Bir Çalışma, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Yıldırım, M. H., ve Uğuz, Ş. (2012). İş Etiği ve Üniversite Öğrencilerinin Etik Algılarını Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1): 178.
  • Yılmazer, A., ve Çevik, H. (2011). Yöneticelerin İş Etiği Yaklaşımlarının İnclenmesi: Bir Organize Sanayi Bölgesi'nde Uygulama. Journol of Administrative Sciences, 9 (2): 166.
  • Warren, R. C. (2011). Are we making progress in international business ethics? Humanomics. 27(3), 212–224