AKILLI TELEFONLARIN YABANCI DİL OLARAK FRANSIZCA SINIFLARINDA KULLANIMI : BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

Eylem odaklı yaklaşım, iletişimsel yaklaşım ile farkını ortaya koyan temel kavram olan eylem kavramına odaklanmaktadır. Ancak, dil öğrencilerinin genellikle hedef dilin konuşulduğu ülkede olmamaları veya orada bulunma imkânlarının olmaması, gerçek bir eylem durumunun yaratılmasını her zaman mümkün kılmamaktadır. Bu noktada teknoloji, öğrenmeyi sınıfın dışına taşımaya ve öğrencinin Öteki'yle etkileşime giren sosyal bir aktör olacağı gerçek iletişim durumları yaratmaya yardımcı olabilir. Araştırmada “Yeni teknolojiler eylem-odaklı yaklaşımın eylemsel yönünün vurgulanmasında öğretmenlere yardımcı olabilir mi?” sorusuna cevap aranmıştır. Bu çalışma, eylem-odaklı yaklaşım çerçevesinde, akıllı telefonların dil sınıflarında kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan bir çalışmadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, öncelikle, eylem-odaklı yaklaşımın temel ilkelerini belirlemek üzere alanyazın taranmış ve ardından Yabancı Dil olarak Fransızca sınıflarında akıllı telefon uygulamalarının sınıf içi kullanımına yönelik bir uygulama örneği sunulmuştur. Sunulan örnek çalışmanın eylem-odaklı yaklaşımın eylemsel boyutunun yeni teknolojilerle nasıl çalıştırılabileceği konusunda eğitimcilere yol gösterici olacağı ve farklı bakış açılarının ortaya çıkmasını sağlayacağı düşünülmektedir.

___

  • Boubakour, S. (2010). L’enseignement des langues-cultures: dimensions et perspectives. Synergies Algérie, (9), 13-26.
  • Conseil de l’Europe (1986). L’Interculturalisme : de l’idée à la pratique didactique et de la pratique à la théorie, Conseil de l’Europe, Conseil de la Coopération Culturelle.
  • Conseil de l’Europe (2001). Cadre Européen Commun de Référence pour les langues : apprendre, enseigner, évaluer, Paris : Didier.
  • Duplessis, P. (2016). La fiche pédagogique en information-documentation : Modèle à l’usage des professeurs documentalistes préparant une séance d’enseignement-apprentissage seuls ou en interdisciplinarité, disponible le 20.08.2018 sur http://lestroiscouronnes.esmeree.fr/outils/la-fiche-pedagogique-en-information-documentation
  • Legros, D., Maître de Pembroke, E., & Talbi, A. (2002). Les théories de l’apprentissage et les systèmes multimédias, Psychologie des apprentissages et multimédia, Paris : A. Colin, 23-39.
  • Louveau, É., Mangenot, F., & Abry, D. (2006). Internet et la classe de langues, Paris : CLE International.
  • Morel, A. S. (2012). Littérature et FLE: état des lieux, nouveaux enjeux et perspectives, Synergies monde, (9), 141-148.
  • Puren, C. (2006). De l’approche communicative à la perspective actionnelle, Le Français dans le monde, (347), 37-40.
  • Unesco (2013). Compétences interculturelles : cadre conceptuel et opérationnel, Paris : l’Organisation des Nations Unies pour l’éducation, la science et la culture.