BİR KISIM KESİMHANE YAN ÜRÜNLERİNİN KATI VE SIVI YAĞLARLA OLAN EMÜLSİYON ÖZELLİKLERİNİN MODEL SİSTEMDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Model sistemde, farklı et yan ürünlerinin (sığır baş eti, sığır kalbi ve karaciğeri) ve hayvansal katı yağ ve sıvı yağların (sığır et yağı, koyun et yağı, koyun kuyruk yağı ve mısırözü yağı) emülsiyon parametreleri çalışılmıştır. Sonuç olarak; sığır baş eti ve koyun kuyruk yağı kombinasyonu en düşük emülsiyon kapasitesini verirken, kalp eti ve sığır yağı emülsiyonu en yüksek emülsiyon kapasitesini vermiştir. Sığır baş eti ve karaciğeriyle en iyi emülsifikasyonu mısırözü yağı yaparken, sığır katı yağı da ikinci olumlu sonucu vermiştir. Sığır baş eti, bütün yağlarla da en stabil emülsiyonu oluştururken, kalp ve karaciğerden hazırlanan emülsiyonlar, genelde stabil olmayan emülsiyonlar vermiştir.

MODEL SYSTEM EVALUATIONS OF MEAT EMULSIONS PREPARED WITH DIFFERENT EDIBLE BEEF BY PRODUCTS AND FATS AND OIL

Emulsion parameters of different meat by-products (beef head-meat, beef heart and liver) and animal fats and oil (beef fat, mutton fat, sheep tail-fat and corn oil) were studied in a model system. The results of the study showed that the highest emulsion capacity (EC) was with the heart meat and beef fat emulsion while the lowest EC was measured in the beef head-meat and sheep tail-fat combination. Corn oil gave the best emulsification with beef head-meat and liver, and beef fat resulted the second best results. Beef head-meat gave the most stable emulsion with all fats, but the emulsions prepared with heart and liver were generally unstable.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7009
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ