Üstün Yetenekli Öğrencilerin Demokrasiye İlişkin Görsel Algılarının İncelenmesi

Bu araştırma, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde öğrenim gören üstün yetenekli öğrencilerin demokrasiye ilişkin görsel algılarını inceleyerek bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim öğretim yılı Ankara, Bartın, Kırşehir, Kastamonu, Zonguldak, Sinop ve Düzce illerinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri’nde öğrenim gören ve çalışmaya katılan 204 üstün yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada veriler, öğrencilerin kişisel bilgilerinin sorulduğu birinci bölümden ve demokrasi algılarını belirleyebilmek için çiz ve anlat tekniğine uygun olarak hazırlanan ikinci bölümden oluşan bir form aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle tanımlanarak, bir kod listesi oluşturulmuştur. Ardından kodları belirli kategoriler altında toplayabilen temalar bulunmuştur. Son aşamada ise, veriler yorumlanmış ve öğrencilerin açıklamalarından örnek ifadelere yer verilmiştir. Çalışma sonunda, üstün yetenekli öğrencilerde demokrasi algısının, 5. sınıfta daha çok seçimle ilgili olduğu, 8. sınıfta egemenlik, 6. 7 ve 9. sınıfta ise çoğunlukla demokratik değerlere doğru yönelim gösterdiği tespit edilmiştir

Visual Perception of Gifted Students Regarding Investigation of Democracy

The aim of this study is to examine and assess the visual perceptions of gifted students at Science and Arts Centers about democracy. The study group of the research was 204 gifted students studying at Science and Arts Centers (BİLSEM) at Ankara, Bartın, Kırşehir, Kastamonu, Zonguldak, Sinop and Düzce provinces in 2013-2014 academic year. The data in the study, in which survey method was used, was collected via a form which included two sections. The first section included personal information questions while the section included questions prepared in draw- and-tell technique in order to identify students’ democracy perceptions. The obtained data were defined via content analysis method and a code list was formed. And then, themes that could bring the codes under certain categories were determined. And finally, the data were interpreted and sample student explanations were given. The result of the study revealed that the democracy perception of gifted students was about elections among 5th graders while it mostly changed towards democratic values in the 6th, 7th and 9th grades

___

  • Akengin, H. ve İbrahimoğlu, Z. (2010). Sosyal bilgiler dersinde karikatür kullanımının öğrencilerin akademik başarısına ve derse ilişkin görüşlerine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 29 (2), 1-19
  • Aksoy. B. (2013) Üstün Yetenekli Öğrencilerle Doğada Coğrafya Eğitiminin Akademik Başarıya Etkisi. Ekev Akademi Dergisi. Yıl:17 Sayı:54 Kış.
  • Artvinli, E., Gülüm, K. ve Coşkun, S. (2010). Üstün Yetenekli Öğrencilerin Coğrafya Dersine Karşı Eğilimleri. The Journal of International Social Research, 3(14).
  • Bal, M. S. ve Gök, S. (2011). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersindeki Cumhuriyet, Saltanat Ve Liderlik Kavramlarını Algılayışları. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (3): 1183-1198.
  • Bal, M. S. ve Yiğittir, S. (2013). İlköğretim ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Demokrasi Algılarının İncelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 6 Sayı: 14 Sosyal Bilgiler Öğretimi Özel Sayısı.
  • Berti, A. E. (1994). Children’s Understanding The of Concept of The State. In: Carretero, M., James F. V. (eds) Cognitive And Instructional Processes In History And The Social Sciences, Madrid. 49-77.
  • BİLSEM İç Denetim Raporu, (2010). Bilim Sanat Merkezleri Süreci (Üstün Yetenekli Bireylerin Eğitimi) İç Denetim Raporu, 2010/14 TC MEB İç Denetim Birimi Başkanlığı.
  • Biçer, B. (2007). Demokrasi eğitimi ve okul meclisleri projesi ile öğrencilerde demokrasi kültürü kazanımlarının ortaöğretim öğretmenlerince değerlendirilmesine yönelik bir analiz (Kütahya Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Boran, A.İ. ve Aslaner, R. (2008). Bilim ve Sanat Merkezlerinde Matematik Öğretiminde Probleme Dayalı Öğrenme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (15), 15–32.
  • Ciğerci, C. Z. (2006). Üstün yetenekli olan ve olmayan ergenlerde benlik saygısı, başkalarının algılaması ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiler: Fen lisesi ve düz lise karşılaştırması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  • Dolanbay, H. (2011). İlköğretim sosyal bilgiler öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının insan hakları ve demokrasi dersinin işlenişine ilişkin görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Erişti, S. D. (2012). Üstün Yetenekli Öğrencilerin Görsel Anlatımlarında Geleceğin Dünyasına ve Teknolojisine İlişkin Algıları, Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi, 2 (2), 102-117.
  • Falk, J. D. (1981). Understanding Children‘s Art: Analysis of The Literature. Journal of Personality Assessment, 45 (5)
  • Gökdere, M. ve Çepni, S. (2005). Üstün yeteneklilerin fen öğretmenlerine yönelik hazırlanan bir hizmet içi eğitimin çalışmasının öğrenme ortamına yansımaları. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4(4), 204-217.
  • Hırça, N. (2012). Bilim ve sanat merkezi öğretmenlerinin üstün ve özel yetenekli öğrencileri için tasarlanan doğa ve bilim kampı hakkında görüşleri, Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi, 2 (1), 60-76.
  • İspir, O. A., Ay, Z. S. ve Saygı, E. (2011). Üstün Başarılı Öğrencilerin Özdüzenleyici Öğrenme Stratejileri, Matematiğe Karşı Motivasyonları Ve Düşünme Stilleri. Eğitim ve Bilim, 36 (162), 235-246.
  • Kahyaoğlu, M. ve Pesen A. (2013). Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutumları, Öğrenme ve Motivasyon Stilleri Arasındaki İlişki” Türk Üstün Zekâ ve Eğitim Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, 38-49.
  • Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Bilim Yayınları.
  • Kıldan, A.O. (2011). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Üstün Yetenekli Çocuklar Hakkındaki Görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:19 No:3 805-818.
  • Koçak, R. ve İçmenoğlu, E. (2012). Üstün Yetenekli Öğrencilerin Duygusal Zekâ ve Yaratıcılık Düzeylerinin Yaşam Doyumlarını Yordayıcı Rolü. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (37), 73-85
  • Koruç, S., Pişkiner, M.K. ve Yıldırım, O. (2013). Özel Yetenekli Öğrencilerin Anne Baba Tutumları. V. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongre Kitabı Tam Metin Bildirileri, Çanakkale.
  • Koruç, S., Pişkiner, M. K. ve Yıldırım, O. (2013). Özel Yetenekli Öğrencilerin Kitap Okuma Alışkanlığına Yönelik Tutumları (Kütahya İli Örneği) V. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongre Kitabı Tam Metin Bildirileri, Çanakkale.
  • Koshy, V. & Robinson N. M. (2006). Too Long Neglected: Gifted Young Child¬ren. European Early Childhood Education Research Journal, Vol. 14, 2.
  • Kuloğlu S. ve Uzel. D. (2013) Üstün Yetenekli Öğrencilerin Matematiksel Tutumlarının Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi: (Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Örneği) Üstün Yetenekli Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 1(2), Özel Sayı, 97-107.
  • Mutluer, C. (2009). Tarih Derslerinin Demokrasi Eğitimindeki Yeri: Öğretmen Görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Mürsel, C. G. (2009). Deyim ve atasözlerinin öğretiminde karikatürün etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Okur, A. ve Özsoy, Y. (2013). Üstün Zekalı Öğrencilerin Türkçe Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi: Bartın BİLSEM Örneği. Eğitimde Kuram ve Uygulama Dergisi, 9 (3), 254-264.
  • Özdemir, H. (2009). İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerine Demokrasi Kültürü Kazandırmada Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesinin Katkısı (Kütahya Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • -Özsoy, S. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Çevre Algılarının Çizdikleri Resimler Aracılığıyla İncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Bahar, 1117-1139.
  • Özyaprak, M. (2012). Üstün zekalı olan ve olmayan öğrencilerin görsel – uzamsal yeteneklerinin düzeylerinin karşılaştırılması. Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi, 2 (2), 137-153.
  • Piechowski, M. M. (1992). Giftedness for All Seasons: Inner Peace in Time of War. (p. 181) NY: Trillium Press.
  • Şahin, Ç. Ç. (2013). Bilim ve Sanat Merkezlerinde Öğretimsel Hedeflerin Belirlenmesi Sürecinde Müdür Rolleri. V. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongre Kitabı Tam Metin Bildirileri, Çanakkale.
  • Şahin E., Kütükcü, Y. ve Keser F. F. (2013). Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen Ve Teknoloji Öğretim Programında Yer Alan Fiziksel Olaylar Öğrenme Alanındaki Konuların Zorluk Düzeyleri Hakkındaki Görüşlerinin Belirlenmesi. V. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongre Kitabı Tam Metin Bildirileri, Çanakkale.
  • Tebliğler Dergisi. (2007). Bilim ve Sanat Merkezi (BiLSEM) Yönergesi, Sayı:2593, Madde 21.
  • Tortop, H. S. (2012). Awareness and misconceptions of high school students about renewable energyresources and applications: Turkey case, Energy Education Science and Technology Part B: Social and Educational Studies (ISI) , 1829-1840 pp., 2012,
  • Ünal, F. ve Er, H. (28-30 Nisan 2014). Özel Yetenekli Öğrencilerin Sosyal Bilgiler Dersi Öğrenme-Öğretme Sürecine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. III. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu’nda sunulmuş sözlü bildiri. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Yılmaz, M. ve Çaylak, B. (2009). Bilim Sanat Merkezinin öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki başarılarına sağladığı katkılara ilişkin velilerin görüşleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (11), 368‐383.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Türk-Alman Kültür İşleri Kurulu Yayın Dizisi.
  • White, R. & Gunsote, R. (1992). Probing Understanding. London: Falmer Press.