Öğretim Teknolojileri Derslerinin İçeriğine ve İşleyişine İlişkin Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Algıları

Gelişen teknoloji ile etkili öğretim modelinin, şeklinin, sunumunun ve içeriğinin değiştirilmesi gereksinimi doğmuştur. Hayatımızın her alanına giren teknolojinin, her geçen gün büyük bir hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, öğrenci ve öğretmenlerin öğretim teknolojilerini kullanma becerilerini geliştirme niteliği ve seviyesini arttırmalarında önemli bir etken olmuştur. Bu çalışmada, grafik ve canlandırma içerikli dersleri alan öğretmen adaylarının materyal geliştirme de grafik tabanlı programların kullanımına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Yapılan çalışma kapsamında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin bu dersler ile ilgili görüşlerini ölçmek adına bir ölçek geliştirilmiştir. 4 farklı bölüme uygulanan ölçeğin analizi sonucunda öğretmen adaylarının bölüm, cinsiyet ve sınıf bilgileri üzerinde anlamsal farklılıklar gözlemlenmiştir. Bilhassa 1. Sınıfta olan ve çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan Okul Öncesi Eğitimi Bölümü öğrencileri ders içeriklerini yeterli görmelerine karşın derslerin gereksiz olduğunu belirtmişlerdir. 

The Perceptions of Pamukkale University Faculty of Education Students about the Content and Teaching of Instructional Technologies Courses

The model, shape, presentation and content of effective teaching should be changed because of the developing technology. The technology, which has been developing and spreading rapidly with each passing day, has entered into every field of our life. So that, it has been an important factor in enhancing the quality and level of development of the using skill of the instructional technologies of students and teachers. In this context, the courses that have content of graphic and animation have important contents for learning graphics based programs which are used the material development of teacher candidates. In this study, a scale was developed to measure the opinions of students of Pamukkale University Faculty of Education on these courses. It applied in 4 different department. As a result of analyzing the scales, semantic differences were observed on the department, gender and classroom knowledge of teacher candidates. Particularly the students in the Pre-School Education Department, who are in the first grade and mostly composed of female students, are satisfied with the content of the courses but they stated that the courses are unnecessary.

___

  • Aktaş, İ., Özmen, H., ve Türkan, S. (2013). Fatih projesi ile sınıflara kazandırılan etkileşimli tahtaların kullanılma düzeyleri. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Alım, M. (2007). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme (ötmg) dersinin önemi ve öğretim sürecine ilişkin öneriler. Doğu Coğrafya Dergisi, 12(17), 243-262.
  • Alım, M. (2015). Coğrafya öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı/geliştirme dersinde elde ettikleri kazanımlar. Doğu Coğrafya Dergisi, 20(33), 1–10.
  • Arıcı, N., ve Dalkılıç, E. (2006). Animasyonların bilgisayar destekli öğretime katkısı: bir uygulama örneği. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14(2), 421–430.
  • Birişçi, S., Karal, H. (2010). Bilgisayar öğretmeni adaylarının eğitimde bilgisayar animasyonlarının kullanılabilirliği hakkındaki görüşleri. e-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 1613-1627.
  • Bonifaz, A., ve Zucker, A. (2004). Lessons learned about providing laptops for all students. Newton, MA: Education.
  • Cohen, D. (1988). Educational technology and school organization. (P. P. Nickerson, Raymond S.; Zodhiates, Ed.)Technology in education: Looking toward 2020. Routledge.
  • Council, N. R. (1996). National science education standards. Washington: National Academy Press.
  • Eğitimde Fatih Projesi. (n.d.). . Retrieved May 28, 2017, from http://fatihprojesi.meb.gov.tr/
  • Güven, S. (2006). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin kazandırdığı yeterlilikler yönünden değerlendirilmesi (İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği). Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 153-164
  • Ingram, D., Willcutt, J., ve Jordan, K. (2008). Laptop initiative evaluation report.20.06.2017 tarihinde https://conservancy.umn.edu/bitstream/handle/11299/138605/1/Laptop%20Initiative%20Evaluation.pdf den alınmıştır
  • İşman, A. (2015). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme (5th ed.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Karadüz, A., ve Baytak, A. (2010). Teknoloji Destekli Öğretimin Türkçe Eğitimi Bölümü Öğrencileri Tarafından Nasıl Algılandığının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 0(20), 7–29.
  • McGregor, K., Griffeth, S., Wheat, T., ve Byrd, J. (2004). Using computer-generated animation as additional visual elaboration in undergraduate courses-student perceptions. Proceedings of the 23rd Annual Western Region Agricultural Education Research Conference. Honolulu.
  • PAÜ .:. Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi. (n.d.). . Retrieved May 28, 2017, from https://ebs.pau.edu.tr/
  • Tezcan, H., ve Yılmaz, Ü. (2003). Kimya öğretiminde kavramsal bilgisayar animasyonları ile geleneksel anlatım yönteminin başarıya etkileri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(14), 18–32.
  • Varank, İ., ve Ergün, A. (2008). Uygulamaya dayalı eğitim teknolojileri ve materyal geliştirme yeterliliklerinin belirlenmesi. 8th International Educational Technology Conference anadolu University, Eskişehir.
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0085
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kaynaştırma Sınıflarındaki Özel Gereksinimli Olan ve Olmayan Öğrencilerin Yalnızlığını Yordamada Algılanan Sosyal Desteğin Etkisi

Abdullah GÖRMEZ, İlknur ÇİFTÇİ TEKİNARSLAN

PISA 2012 Sonuçları ve Eğitim Yatırımları

Ayhan AYDIN, Abdullah SELVİTOPU, Metin KAYA

Ortaokul Öğrencilerinin Türkçe Dersi Akademik Başarıları ile Ders Çalışma Alışkanlıkları Arasındaki İlişki

Cemal BIYIKLI

Türkiye’de Uygulanan Okul Öncesi Eğitim Programında Matematik: Planlama ve Uygulama

Maide ORÇAN KAÇAN, Medera HALMATOV

Öğrencilerin Matematiksel Dili Kullanma ve Anlama Becerisi ile Öğretmenlerinin Öğrencilerin Matematiksel Dili Nasıl Kullandıklarını Fark Edebilme Yeteneği

Elif AÇIL, Zülfiye ZEYBEK

Ortaokul Öğrencilerinin Etkin Yurttaşlık ve Hukuk Kuralları Kavramlarına Yönelik Metaforik Algılarının İncelenmesi

Mithat AYDIN, Türkan ÇELİK

Öğretim Teknolojileri Derslerinin İçeriğine ve İşleyişine İlişkin Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Algıları

Osman SİNECEN, Fatma SİNECEN, Mahmut SİNECEN

Öğretmen Olmak: İlkokul Öğretmenlerinin Öğretimle ilgili (Yanlış) Kavramsallaştırmaları ve İnançları

Sibel DURU

Sosyal Bilgiler Dersi “Bölgemizi Tanıyalım” Ünitesinde Öğrencilerin Kavramsal Gelişim Sürecinin İncelenmesi

Talip ÖZTÜRK, Nazile YILMAZ ÖZCAN

Dünya Vatandaşlığı İçin Karakter ve Değerler Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Dilek KARIŞAN, Özgül YILMAZ TÜZÜN